Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
május 20.
Olvass és filmezz!

Olvass és filmezz!

Könyvajánló

Ha az olvasás mellett a filmek szerelmese is vagy, ez a néhány könyv pont neked való lesz, hiszen mindegyiknek megtalálod megfilmesített változatát is. Ha a filmeket már láttad, itt az idő, hogy megtudd, mi alapján készültek, ha pedig azok táborába tartozol, akik először mindig a könyvet olvassák el, és utána nézik csak meg a filmet, akkor szervezz belőle egy egész programot: olvassátok el barátaiddal a könyvet, aztán nézzétek meg együtt a filmet, és vitassátok meg, melyik tetszett jobban, milyen különbségek, eltérő megoldások vannak a kettő között!

A való világ fiktív történetei:

Anthony Doerr: A láthatatlan fény

Ez a történet két különleges kamaszt hoz össze a második világháború Franciaországában, ahogy mindketten egy németek által körülzárt tengerparti városban próbálják átvészelni az inváziót.

Marie vak lány, aki a párizsi Természettudományi Múzeumban dolgozó lakatos apjával éldegél a fővárosban, amikor a nácik megszállják a várost, és menekülniük kell. Meneküléskor pedig magukkal viszik a Lángok Tengere nevű, balsorsú és átkokkal teli gyémántot, amelynek hiánya hamar feltűnik a megszálló németeknek.

Werner árva fiú, akit különleges tehetsége a matematikához és a különféle rádiók megszereléséhez az árvaházból egy náci katonai iskola falai közé juttatja, ahol hamar szembesül a rendszer kegyetlenségeivel.

Ebben a mesterien megírt regényben két fiatal nem mindennapi életén keresztül ismerhetjük meg a világháború borzalmait, egyúttal láthatjuk a szörnyűségek között meg-megvillanó reménysugarakat és a háborús felszín alatt az emberséget és szeretetet. Négyrészes minisorozat-változatát pedig megnézhetjük a Netflixen, többek között Mark Ruffalo szereplésével.

A láthatatlan fény

A láthatatlan fény

Anthony Doerr
Alexandra Kiadó (A), 2023.12.07.
Két kamasz… A II. világháború sötétsége… És a halványan pislákoló humánum, amely megmutatja az egyedüli kiutat: a láthatatlan fényt. Marie-Laure LeBlanc, a Természettudományi Múzeumban dolgozó zseniális lakatosmester lánya hatéves korában megvakul.

Michael Connelly: Az igazság ára

Mickey Haller dörzsölt ügyvéd, aki pénzért bármilyen bűnözőt megvéd a bíróság előtt. Amikor egy gazdag ingatlankereskedőt egy prostituált bántalmazásával vádolnak, Haller örömmel vállalja a feladatot, hogy a nagy nyereség reményében megvédje őt. Amikor viszont a könnyű győzelemmel kecsegtető ügy halálos játszmává változik, Hallernek saját felelősségével is számolnia kell, és lelkiismeretével is meg kell küzdenie.

A fordulatos thrillerből 2011-ben film készült Matthew McConaughey főszereplésével, a Netflix pedig 2022-ben nagy sikerű sorozatban dolgozta fel a regényt. Ha egy igazán bravúros és halálosan izgalmas történetre vágysz, a világhírű krimiíró, Michael Connelly regénye és persze a belőle készült film és sorozat tökéletes választás lehet.

Az igazság ára

Az igazság ára

Michael Connelly
Alexandra Kiadó (A)
Mickey Haller mobil irodájával, egy Lincolnnal járja a Los Angeles-i bíróságokat. A dörzsölt ügyvéd bármilyen klienset elvállal, aki megfizeti, legyen szó csalókról, drogkereskedőkről, részeg sofőrökről. Számára a törvény nem bűnről és ártatlanságról, hanem a manipulációról és a lehető legjobb alkukról szól.

Caroline Kepnes: Te-sorozat

Joe Goldberg egy átlagos férfi, aki egy New York-i könyvesboltban dolgozik, és éli átlagos, magányos életét, vágyva arra a szerelemre, amire mindenki más is vágyik. Joe-nak csak egy apró hibája van: ha szerelmes valakibe, hajlamos kicsit túllőni a célon. Amikor találkozik a kezdő íróval, Guinevere Beckkel, úgy érzi, minden vágya teljesülhet, az okos és szép lány tökéletes pár lehet számára. Ahogy minél többet gondolkodik rajta, nézegeti közösségimédia-oldalait, megismerkedik a barátaival, ismerőseivel is, végül az életének része lesz. Hogy ezzel mi a probléma? Ó, semmi, csak hogy mindezt a lány tudta nélkül teszi. Joe minden beteges rajongását kiéli, hogy a lány közelében lehessen és viszontszeresse őt, amíg ki nem derül, hogy Beck sem olyan ártatlan, mint amilyennek kezdetben tűnt.

Kepnes fordulatos és vérfagyasztó könyvsorozatát a Netflix adaptálta lehengerlő sikerű sorozatformátumra, melynek népszerűségét nemcsak a váratlan fordulatok okozzák, hanem Penn Badgley ijesztően jó alakítása is, mely igazán hátborzongatóvá és mégis függőséget okozóvá teszi a sorozatot.

Te, csakis te

Te, csakis te

Az igaz szerelem fájdalommal jár

Caroline Kepnes
Elrejtett testek

Elrejtett testek

Caroline Kepnes
Te

Te

Caroline Kepnes
Te szeretsz engem

Te szeretsz engem

Caroline Kepnes

Női sorsok könyvben és a mozivásznon:

Alice Walker: Bíborszín

Alice Walker a National Book Award első női, afroamerikai győztese, 1982-ben megjelent Bíborszín című regényével pedig a Pulitzer-díjat is elnyerte.

A levélregény főszereplője Celie, aki az őt körülvevő szexizmus és erőszak elől a spiritualitásban keres menedéket, ám hamar rá kell jönnie, az egyház sem nyújthat neki védelmet, itt is csak álszent férfiak képmutatását ismerheti meg. Celie a jelenben keresi tovább önmagát és az élet értelmét, így ébred kreatív és szexuális öntudatra a regény folyamán. Celie története túlmutat önmagán, egy kétszeres elnyomást szenvedő nő sorsában embermilliók élete sűrűsödik össze.

Alice Walker megrázó regénye olyan mű, amit mindenkinek meg kellene ismernie ahhoz, hogy jobb megértést szerezzen a világról, amiben élünk, mert csak így lehetséges megváltoztatni is azt. A könyvből 1985-ben Steven Spielberg készített filmet, Whoopi Goldberg főszereplésével, igazán különleges, megzenésített változata pedig 2023-ban jelent meg Sam Blitz Bazawule rendezésében, többek között Fantasia Barrino és Danielle Brooks szereplésével. A musical már elérhető az HBO Max oldalán!

 

Bíborszín

Bíborszín

Alice Walker
Európa Könyvkiadó, 2021.06.15.
Európa Kapszula Könyvtár
Alice Walker (Georgia, 1944. február 9. – ) amerikai író, költő. A feminista mozgalom egyik fő képviselője. A Nemzeti Könyvdíj (National Book Award) első női afroamerikai nyertese. Művei eddig több mint 15 millió példányban keltek el.
Bíborszín című, 1982-ben megjelent, Pulitzer-díjas, Steven Spielberg által 1987-ben megfilmesített levélregényének üzenete időn és téren átívelő.

Alex Perry: A calabriai anyák

Néhány nő egy egész maffiával szemben. A Calabriában székelő és több mint ötven országban működő ’Ndrangheta több mint száz éve látja el Európa legsötétebb szervezeteit fegyverekkel és heroinnal. A bűnszervezet az egyik legerősebben összetartó a kontinensen, 2009-ben pedig hirtelen nagy figyelmet kaptak, amikor brutális módon leszámoltak egy ellenük tanúskodó maffiafeleséggel. Ekkor látta meg Alessandra Cerretti államügyész a rendszer gyengeségét, hogy hogyan lehetne megdönteni azt: azokon a nőkön keresztül, akiket sokszor csak rabszolgaként tartanak a maffia tagjai, és akik oly gyakran esnek áldozatul a bandák közötti összecsapásokban. Olyan emberek ők, akiket lenéznek, és akiket kizárnak a döntéshozatalból, mert nem látják őket képesnek olyasmire, ami túlterjed a feleség és anya szerepén, és olyanok, akik tanúi és elszenvedői a mindennapos erőszaknak. A calabriai anyák történetéről, akik a szabadság reményével fordultak a félelmetes szervezet ellen, és az egyik legnagyobb port kavaró maffiaperről a Disney+ készített minisorozatot.

A calabriai anyák

A calabriai anyák

A nők, akik szembefordultak a világ legbefolyásosabb maffiájával

Alex Perry
Cartaphilus Könyvkiadó, 2023.03.23.
A calabriai anyák hiteles, felkavaró beszámoló a maffiával szembeszálló nők bátorságáról, és az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb maffiaperéről. Alex Perry nagy figyelmet keltő könyvéből a Disney+ készített minisorozatot.

Az ismeretlen világok rajongóinak:

Cixin Liu: Háromtest-trilógia

Amikor a pekingi rendőrség felkeresi Wang Miao nanokutatással foglalkozó mérnököt, hogy férkőzzön be egy tudósok alkotta titkos társaságba információszerzés céljából, még nem is sejti, milyen veszélyes helyzetbe keveredett. Wang kutatásaiból azt szeretnék kideríteni, mi okozta egy hét alatt az öngyilkosság-hullámot a tudósok körében Kína-szerte. Wangot nyomozásai egy rejtélyes számítógépes játékhoz vezetik, ahol három nap látszólag szabálytalan felkelése és lenyugvása határozza meg az emberi élet kereteit. Ahogy egyre inkább előrehalad a játékban, úgy tűnik, Wang megfejtetheti a halálesetek okát, ezzel viszont egy világméretű összeesküvés részesévé válik, ami potenciálisan a Föld pusztulásához vezethet, ha valaki nem tesz ellene valamit.

A világszerte elismert Cixin Liu nagy sikerű trilógiájának első könyvéből 2017-ben film, idén pedig a Netflix gyártásában sorozat készült.

A Háromtest-probléma

A Háromtest-probléma

Cixin Liu
A sötét erdő

A sötét erdő

A háromtest-trilógia 3/2

Cixin Liu
A halál vége

A halál vége

A háromtest-trilógia 3/3

Cixin Liu

Evelyn Skye: A hercegnő és a sárkány

Elodie Brayford egy apró fejedelemség örököse, ahol mindennapi problémaként kell foglalkoznia népének élelmével és lakhelyével, mert Inophe szikár földje nem könnyíti meg lakóinak életét. Ám minden megváltozik, amikor Elodie-t feleségül kéri Aurea hercege, Henry, lehetőséget teremtve, hogy Inophe népe is részesüljön a szomszédos ország bőséges javaiból. A tündérmese viszont hamar szertefoszlik, amikor Elodie szembesül azzal, mi az ára Aurea jólétének. Az országot egy sárkány elől kell megvédeniük újabb és újabb fiatal lányokat feláldozva, odacsalogatva őket a boldog élet reményével, majd a sárkány elé dobva. Elodie-t viszont más fából faragták, mint a többi szerencsétlen áldozatot. Ő egész életében keményen dolgozott, és tudja, ha ő odaveszik, népét sem lesz, aki megmentse a pusztulástól. Így száll harcba a rettegett szörnnyel, de vajon sikerül győzedelmeskednie? Vagy ő is csak egy újabb halottja lesz Aureának?

Az izgalmas fantasyból készült film, Millie Bobby Brown főszereplésével, már elérhető a Netflixen!

A hercegnő és a sárkány

A hercegnő és a sárkány

Evelyn Skye
Cartaphilus Könyvkiadó, 2024.03.05.
Életet az életért. Vért a tűzért.
Elodie Brayford élete nem épp tündérmesébe illő. Egy aprócska, éhínséggel küzdő fejedelemség örökösnőjeként a fiatal lány napjait ügyes-bajos dolgok töltik ki: gondoskodni országa, Inophe népének élelméről, lakhelyéről - avagy épp latrináiról. Élete azonban mesébe illő fordulatot vesz...

Egy könyv és film a könnyed szórakozásért:

Ha az előző tartalmakat túl komolynak ítélted, nem árthat levezetésként egy felemelő és vicces történet.

Katherine Center: Boldogság kezdőknek

Helen Carpenter, miután teljesen tönkremegy a házassága, beleegyezik, hogy öccsével és annak idegesítő barátjával együtt egy túlélőtúrához csatlakozzanak. Úgy érzi, a természetben eltöltött idő segíthet az ellazulásban és a csalódásokon való túllépésben, ám a vadonban az érzelmein való gondolkodás helyett igenis valós veszélyekkel kell megküzdenie. A szúnyogok támadása és az üzekedő szarvasok látványa, valamint a hirtelen lecsapó nyári vihar elől való menekülés mégis segítséget nyújt neki, mert a sokszor vicces katasztrófák közepette rájöhet arra, mi az igazán fontos az életben, és kik azok, akikre számíthat.

Katherine Center története egyben felemelő és rendkívül szórakoztató, ahol a komoly problémákat tökéletesen ellensúlyozzák a lehetetlen katasztrófaközeli helyzetek.

A regényből készült film elérhető a Netflixen, tökéletes választás lehet egy baráti estére vagy felüdülésként egy hosszú nap végén.