Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. július 19.
A párod nem a pszichológusod – ráadásul egy terapeutának sosem fáj a feje

A párod nem a pszichológusod – ráadásul egy terapeutának sosem fáj a feje

Friss megjelenés

Lázár Gergely pszichológus a tudomány alapjaira állítja a szórakoztató irodalmat, és terápiás stílusparódiák, sitcomok segítségével világít rá azokra a párkapcsolati problémákra, helyezetekre, amelyek mindannyiunk életére hatással vannak.

Az eredmény? Egy könnyed, vicces, mégis rendkívül tanulságos önsegítő könyv – hiszen, ha mindenáron segíteni akarsz a szerelmeden, először magadon kell segítened!

Lázár Gergely pszichológus, családterapeuta, integratív hipnoterapeuta. Vállalkozó, emellett szenvedélybetegekkel foglalkozik, de korábban dolgozott már iskolapszichológusként is. Szakemberként rendszeres meghívottja a televíziós, rádiós és podcast műsoroknak. Az esetei során nyitott, kíváncsi szemléletéhez kreativitás és gyakorlatiasság párosul. Beismerni a hibáinkat és változtatni soha nem késő, és bár az önvizsgálat nagyon fontos, szintén lényeges a pozitív életszemlélet, és hogy néha önmagunkon tudjunk nevetni. E könnyedség ezen oldalakat olvasva is átjön, hiszen Gergely sem veszi magát „véresen komolyan”, helyzetkomikumai vagy humoreszkjei inkább játékosan csípnek, semmint bántanak. Önirónia nélkül a változtatás is sokkal nehezebben megy. Ennek a szemléletnek az összefoglalása A párod nem a pszichológusod című kötet, amely a szerző első és aligha utolsó könyve.

A párod nem a pszichológusod
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

A párod nem a pszichológusod

Ráadásul egy terapeutának sosem fáj a feje

Lázár Gergely
Európa Könyvkiadó, 2022.06.01.
Mekkora feladat változtatni a rutinjainkon, a személyiségünkön? Egy „véletlenül” kicsúszó mondaton? Vajon mennyire hajtanak bennünket önző gondolatok akkor, mikor segítséget nyújtunk? Vagy amikor mindenünket feláldozzuk a másikért?

A sikeres párkapcsolat működéséhez fontos belátnunk, hogy kételyeinkről, csalódásainkról, fájdalmainkról nem csak és kizárólag a partnerünk tehet. Ahogy az sem megoldás, ha úgy kezeljük a társunkat, mintha ő lenne a pszichológusunk (vagy az a bizonyos „szennyesláda”), akinek egyetlen életcélja a mi jólétünk és boldogulásunk kell hogy legyen. A legfontosabb feladat tehát, hogy megtanuljuk, hogyan lehet kezelni az elénk kerülő különböző párkapcsolati helyzeteket, illetve mikor érdemes szerelmi problémáinkkal felkeresni egy szakembert.

Játszmák, mártírszerep, eltérő kötődési módok, a jól ismert „Mi bajod van?” „Semmi.” beszélgetés…

Lázár Gergely első könyve minden jól ismert párkapcsolati problémát érint – és segít eldönteni, mit tudunk megoldani egyedül vagy párunk bevonásával, és mikor szükséges szakemberhez fordulni. Olvasáskor a párkapcsolatok kusza tükörlabirintusában bolyongunk majd, és bizony e tükrökben néha könnyedén magunkra vagy a párunkra ismerhetünk.

Ha valaki többet szeretne tudni az emberi viszonyok mélységeiről, a működő és kevésbé működő „kémiáról”, esetleg elhatározta, hogy többet szeretne tenni a társáért, akkor a legjobb helyen jár. Ahogy az is, aki csak a pszichológus függönye mögé kívánna bekukkantani, és arra kíváncsi, hogyan lát minket egy szakember a mindennapjai során.

A párod nem a pszichológusod különlegességét a kettős nézőpont adja: a komikus – mégis sokszor fájdalmasan ismerős – párkapcsolati helyzeteket Dr. Gery fiktív rendelőjében ismerhetjük meg olyan tipikus eseteket megszemélyesítő páciensek látogatásai során, mint például Miss Probléma, Búsuló Bertalan és Szimbiék. Dr. Gery nem egyenlő Lázár Gergely pszichológussal, sokkal inkább – a szerző megfogalmazásában – „valamiféle egészséges és kifigurázott hibride gyermeki és szakmai minőségének”, akinek a belső monológjait is élvezhetjük – mert igen, a pszichológusnak is van véleménye, legfeljebb a szakmai profizmusa nem engedi, hogy ki is fejezze azt az ülések során. Minden fejezet egy irodalmi jellegű betéttel indul, majd ezt követi a „Töltőállomás”, ahol kilépünk dr. Gery világából és Lázár Gergely valós esetrészletekre is hivatkozva összefoglalót, egyfajta használati útmutatást ad az olvasónak az adott problémáról.