Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. szeptember 15.
Wagner Brigitta szerint A párod nem a pszichológusod „egy meglepően egyedi, különleges világot nyit meg az olvasó előtt”

Wagner Brigitta szerint A párod nem a pszichológusod „egy meglepően egyedi, különleges világot nyit meg az olvasó előtt”

Könyvajánló

Az Európa Könyvkiadó gondozásában nyár elején jelent meg Lázár Gergely pszichológus és családterapeuta debütáló regénye A párod nem a pszichológusod címmel. A könyv minden jól ismert párkapcsolati problémát érint – és segít eldönteni, mit tudunk megoldani egyedül vagy párunk bevonásával, és mikor szükséges szakemberhez fordulni. Olvasáskor a párkapcsolatok kusza tükörlabirintusában bolyongunk majd, és bizony e tükrökben néha könnyedén magunkra vagy a párunkra ismerhetünk.

„A párod nem a pszichológusod egy meglepően egyedi, különleges világot nyit meg az olvasó előtt, és ott is tartja mind a 296 oldalon keresztül; már az első, bevezető oldalak hangvétele, szóhasználata, tulajdonképpen a szerző saját életén, gondolatain, példáin keresztül láttatott világképe, valamint a szakmai, filmes és irodalmi asszociációi, nem utolsósorban rendkívüli szókincse mind hozzájárulnak, hogy az olvasó azt érezze: ez most egy kicsit más, ez most nem a megszokott” – ajánlja a kötetet Wagner Brigitta, akinek Elvágyódás című könyve tavaly jelent meg saját kiadásban.

„A könyv struktúrája nagyon okos: a be- és levezető szakaszok között minden esetleírást egy-egy magyarázat követ, amelynek különlegessége, hogy amíg az esetleírások az abszurd világában születtek, addig a magyarázat (a szerző a „Töltőállomás” névvel illette) már racionális és szakmai vizekre evezve segít érteni az olvasottakat. A szereplők már-már Rejtői figurák, akik felbukkannak dr. Gery (igen, a szerző saját maga fiktív verzióját is megteremtette a történetben) rendelőjében, és így azonnali bepillantást kaphatunk a sajátos élethelyzeteikbe, történeteikbe, ráismerhetünk az ok-okozati összefüggésekre, jellegzetes viselkedésmintákra, amelyek azokba a megoldásra váró helyzetekbe sodorták a karaktereket, amelyeket bemutat a könyv – mindezt jó ritmusban, jól adagolt írói eszközökkel, kiváló szarkasztikus humorral.

A könyvet olvasva – ahogy kirajzolódnak az ügyesen tipizált, jellegzetes karakterek, a karakterek stílusa, viselkedési mintái és ezek magyarázatai – laikusként is beazonosíthatunk problémákat, egyúttal közelebb kerülhetünk a megoldásokhoz. Megérthetünk, de minimum felismerhetünk akár a tágabb környezetünkben, akár a saját, személyes életünkben felbukkanó, élő személyeket – sőt, még az is könnyen előfordulhat, hogy egy-egy szereplőben saját magunkra is ráismerhetünk.

Élvezetes leírások, váratlan történetek, kiváló humor és sok-sok szakmai, mégis közérthető utalás, magyarázat jellemzi ezt a kötetet. Vállalja, hogy ledönt népszerű sztereotípiákat is, ha úgy alakul (pl. az „Igazi” fals és kártékony fogalma), vagy akár helyre tesz nagy zajjal járó bulváreseményeket (pl. Schobert Norbert kirekesztő megjegyzései).

A párod nem a pszichológusod – jelenti ki a kötet címe. Vajon miért is nem? Miért forduljunk szakemberhez, ha elakadásunk van, és miért ne elégedjünk meg azzal, hogy egy hozzánk közel álló személy – ha mégoly jó meglátásai is vannak – próbáljon kihúzni minket a lelkünk bonyolult ingoványaiból?

A válaszokat magában hordja ez az irodalmi igénnyel megírt, sokszor újraolvasható és mindig valami újdonságot kínáló könyv, ami laikusnak és szakembernek ugyanúgy lehet informatív, szórakoztató olvasmány.”