Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. január 18.
A The New York Times összegyűjtötte az elmúlt 125 év legmeghatározóbb könyveit

A The New York Times összegyűjtötte az elmúlt 125 év legmeghatározóbb könyveit

A könyves világ hírei

A tavaly októberben 125. születésnapját ünneplő The New York Times Book Review szerkesztői az évforduló alkalmából megkérték olvasóikat, hogy nevezzék meg, számukra melyek az elmúlt 125 év legjobb könyvei. A beérkezett pályázatokat 25 könyvre szűkítették, amelyekről több mint 200 000 olvasó szavazott, 67 országból.

A listán olyan klasszikusok szerepeltek, mint F. Scott Fitzgeraldtól A nagy Gatsby vagy J. D. Salinger Rozsban a fogója, valamint olyan újabb kiadványok is, mint Hanya Yanagihara Egy kis élet című könyve.

A nagy Gatsby

A nagy Gatsby

F. Scott Fitzgerald
Európa Könyvkiadó
Jay Gatsby, a titokzatos milliomos felemelkedésének, tündöklésének és bukásának története sosem volt még ennyire aktuális.
Rozsban a fogó
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Rozsban a fogó

Jerome David Salinger
Európa Könyvkiadó, 2021.03.17.
Holden Caulfield tizenhét éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. Első személyben mondja el a kicsapása utáni három napjának történetét, melyet New Yorkban éjszakai mulatóhelyeken, kétes hírű szállodában s az utcán tölt el. Közben mindent megpróbál, hogy a világgal, az emberekkel normális kapcsolatot alakítson ki, de sikertelenül.

Szoros eredmények születtek, ám a toplista élére végül Harper Lee ikonikus regénye, a Ne bántsátok a feketerigót! került. A NYT kritikusa így vélekedik a választásról:

„Felnőttként megértem, hogy a regény miért lehet sokak számára tartósan vonzó, és miért vált ki tartós visszatetszést talán ugyanannyi emberből. Nem tudom felfogni, milyen bonyolult lehet 2021-ben általános iskolásoknak tanítani, különösen miután elolvastam a tanárok online beszámolóit pro és kontra.”

A lista további kiemelt helyezettjeinek sorrendje a következőképpen alakult:

2.) J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura – A Gyűrű szövetsége (magyarul az Európa Könyvkiadó gondozásában)

A Gyűrűk Ura I-III.

A Gyűrűk Ura I-III.

J. R. R. Tolkien
Európa Könyvkiadó
"A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig -legalábbis terjedelmét tekintve- alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a könyv három vaskos kötetében - vagyis abban a képzelt időben, mikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték.

3.) George Orwell: 1984 (magyarul szintén az Európa Könyvkiadó gondozásában)

1984

1984

George Orwell
Európa Könyvkiadó, 2021.02.19.
"Üdvözlet az egyformaság korából, a magányosság korából, a Nagy Testvér korából, a duplagondol korából" - írja a naplójába Winston Smith, a lázadó, a gondolatbűnöző, aki nem hajlandó elismerni, hogy a 2x2 a Párt akarata szerint lehet három vagy öt.

4.) Gabriel García Márquez: Száz év magány
5.) Toni Morrison: A kedves

Három írónak – John Steinbeck, Ernest Hemingway és William Faulkner – hét könyvét is jelölték a legjobb könyvek listájára, emellett James Baldwin, Margaret Atwood és Virginia Woolf is a különösen népszerű szerzők közé tartoztak, fejenként öt-öt jelölt könyvvel. A december végén elhunyt írónő, Joan Didion könyvei közül is felkerült négy a listára.

A szervezők megjegyezték, hogy megfigyelhető volt a sokszínűség a beérkezett jelölések tekintetében, és érdekes az is, hogy az olvasók milyen sokféleképpen értelmezték a „legjobb könyv” fogalmát. Ezt alátámasztja, hogy a több mint 1300 jelölt könyv 65 százalékát csak egyetlen személy jelölte, és mindössze 31 százalékuk jelölt olyan könyvet, amely bekerült a 25 döntős könyv listájára.