Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. április 1.
„A történelem nem más, mint nagy emberek váltakozása” – a Moobius Könyvklub márciusi epizódja

„A történelem nem más, mint nagy emberek váltakozása” – a Moobius Könyvklub márciusi epizódja

Könyvajánló

Hogyan válhatott egy többszörösen bukott politikus a világ egyik legismertebb személyévé, és egy csapongó nőcsábász az Amerikai Egyesült Államok elnökévé? Mi köze van Stephen King 11.22.63 című regényének a Kennedy-gyilkossághoz, és hogyan háríthatjuk el okosan az atomháború veszélyét?

A Moobius Könyvklub márciusi epizódjában Stemler Miklós, az Alexandra Kiadó főszerkesztője beszélgetett Hahner Péter történésszel, a Rubicon Intézet igazgatójával, valamint Lenthár Balázs műfordító, történész és újságíróval két kiemelkedő történelmi személyről, Winston Churchillről és John F. Kennedyről.

A Pulitzer-díjas Fredrik Logevall svéd író, a 20. századi amerikai történelemre specializálódott egyetemi professzor hétévnyi kutatómunkára alapozva írta meg a JFK – A fiú, aki együtt nőtt fel Amerikával című művét; nemcsak korábban ismert és szakmailag hiteles forrásokhoz, de olyan dokumentumokhoz is hozzájutott, amiket a Kennedy-leszármazottak évtizedeken keresztül titokban tartottak. Az Alexandra Kiadó gondozásában frissen megjelent könyv betekintést nyújt a fiatalon és értelmetlenül meggyilkolt amerikai elnök múltjába, politikai hátterébe és magánéletébe.

JFK
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

JFK

A fiú, aki együtt nőtt fel Amerikával

Fredrik Logevall
Alexandra Kiadó (A), 2022.03.21.
John Fitzgerald Kennedy, illetve ahogy fél évszázaddal a halála után is szinte az egész világ ismeri, JFK, háborús hős, a szabadság és demokrácia ifjú bajnoka, Amerika mitikus államférfija. Zűrös hátterű politikai kalandor, Marilyn Monroe szeretője, középszerű vezető.

Jóval idősebb kortársáról, a brit és – joggal állíthatóan – a világtörténelem kiemelkedő alakjáról, a „brit buldognak” is becézett Winston Churchillről Andrew Roberts újságíró-történész írt. A Churchill I–II. – Kéz a kézben a sorssal című könyve bár több mint 1100 oldal, közel sem olyan nehéz olvasmány, mint amilyennek tűnik; és még azokat is magába szippantja, akiket nem kifejezetten érdekel sem a történelem, sem pedig a politika.

Churchill I.-II.
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Churchill I.-II.

Kéz a kézben a sorssal

Andrew Roberts
Alexandra Kiadó (A), 2020.12.03.
Winston Churchill életéről immár több mint 1000 könyv született, ám mértékadó kritikusok szerint a napjaink legelismertebb brit történészei között számon tartott Andrew Roberts műve a legjobb választás, ha meg akarunk ismerkedni a 20. századi történelem egyik mitikus alakjával.

Churchill és JFK megkerülhetetlen alakjai a 20. századi történelemnek, cselekedeteik hatással voltak nemcsak egymásra, de az egész világra is; ugyanakkor két, ennyire különböző nézeteket valló nyugati politikus még ma is ritkán akad.

Az egyórás beszélgetés alatt Hahner Péter és Lenthár Balázs megvitatták, vajon a történelem alakítja-e a nagy embereket, vagy a nagy emberek a történelmet; választ adtak arra, mi az a kevés dolog, amiben hasonlít egymásra Churchill és JFK; elmesélték, hogyan fonódott egymásba az életük; mivel foglalkoztak a politikai karrierjüket megelőzően; és hogy miért érdemes óvatosan megközelíteni a Kennedy-gyilkosságot. Valóban egy magányos gyilkos áll a világ egyik legfontosabb személyének lelövése mögött? Vagy inkább szovjet kémek, Kuba vagy a maffia áll a háttérben? Esetleg a szálak ennél is messzebbre vezetnek?

Hogy válaszokat kapjunk a kérdésekre, nem muszáj elolvasni ezeket hosszú, de annál izgalmasabb könyveket; kezdetnek elég megnézni a könyvklub új epizódját. És aztán kedvet kapva az olvasáshoz kézbe venni a könyveket.