Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2019. július 16.
A tudatosság nem elég. Ideje a szívünk éberségével foglalkozni!

A tudatosság nem elég. Ideje a szívünk éberségével foglalkozni!

A tudatosság („mindfulness”) kifejezést mostanában a kelleténél többször lehet hallani. Ebben a gyors, lehengerlő világban arra bíztat minket, hogy koncentráljunk önmagunkra és az adott pillanatra. Azonban, mint minden felkapott, trendi kifejezés, a szó valós jelentése gyorsan kopik, és gyakran rosszul használják – gondoljunk csak a paleóra!

Az alapvető gondolat eltűnése miatt döntött úgy dr. Stephen McKenzie pszichológiakutató, hogy valami mélyebbre van szükség, így megírta A szív ébersége című nagysikerű könyvét.

„Én úgy gondolok a szív éberségére, mint a tudatosság második generációjára” – vallja a szerző. – A tudatosság – vagyis az éberség és az elfogadás gyakorlata – mára egyfajta technikává vált, pedig ennél sokkal tágabb és mélyebb értelmezésére lenne szükség. A tudatosságnak valójában az emberek motivációjáról kellene szólnia. Röviden azt mondhatjuk, a tudatosságból hiányzik a szív, az érzés, és hiányzik belőle a lélek is, mivel már nincs elég mélysége. A szív ébersége ráébreszt, hogy ezekben a modern időkben lassan elveszítjük a kapcsolatot a lelkünkkel.”

Hozzáteszi, a szív vagy a tudat ébersége valójában nem arról szól, hogy jógázunk, tiszteljük a napot, vagy kristályokkal gyógyítunk (persze ezek közül mindegyik kiváló hatással lehet.)

„A szív éberségének gyakorlása olyan egyszerű is lehet, mint másokat meghallgatni. Ebben a rohanó világban szép lassan elveszítjük a kommunikáció képességét, ami stresszt okozhat, és úgy érezhetjük, lemaradunk valamiről, ha nem kapcsolódunk az internetre. A szív ébersége annyit tesz, mint megnyugodni, és visszatalálni önmagunkhoz, és ezáltal másokhoz is. Tulajdonképpen arról lenne szó, hogy önmagunkhoz kapcsolódjunk az internet helyett.”

A szív ébersége
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

A szív ébersége

Stephen dr. McKenzie
Alexandra Kiadó (A), 2019.
A tudat ébersége, azaz a mindfulness olyan kifejezés, amivel napjainkban mindenhol találkozhatunk. Vajon többet jelent, mint amit elsőre gondolnánk? Ázsiában a tudat éberségének gondolata egy másik, gazdagabb fogalomhoz kapcsolódik - a szív éberségéhez. Egyes ázsiai nyelvekben a tudat ébersége kifejezésre ugyanazt a szót használják, mint a szívre.