Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. július 4.
Angol nyelven mutatják be a 2017-es év legjobb magyar drámáját: Háy János A halottemberét

Angol nyelven mutatják be a 2017-es év legjobb magyar drámáját: Háy János A halottemberét

Kultúra és életmód

2022. július 7-én angol nyelven is debütál Háy János A halottember című drámája az Egyesült Királyságban, a manchesteri Salford Egyetem MediaCity Kampuszán. A mű – amely 2017-es (magyar nyelvű) ősbemutatója után elnyerte a Színházi Dramaturgok Céhe által odaítélt Az évad legjobb magyar drámája díjat – a második világháborútól sújtott, vidéki Magyarországra kalauzolja a nézőket.

A halottember erőteljes történet kisiklott életekről, gyászról, elromlott házasságokról, hiányról, gyermekkori emlékekről és önmagunk újrafelfedezéséről. Főszereplőnk egy gyermekét egyedül nevelő édesanya, aki egy nap két levelet is kap a frontról: az egyikben régóta harcoló férje ír a családnak, míg a másik a férfi halálhírét hozza. Temetés, gyász és pletykák övezte özvegyi élet vár főszereplőnkre, aki nem akar mást, csak felejteni. Az előadás magyar nyelvű ismertetőjében Háy János a következőket írta:

„Amikor írtam, minden olyan vesztésre gondoltam, amikor egy nő elveszíti azt, akivel közös életet tervezett, mert elhagyja, mert félévente jár haza, mert meghal, s neki viszonyulnia kell ehhez a hiányhoz, és gondoltam minden olyan férfira, aki egy ilyen elhagyásból újra vissza akar lépni a múlt valóságába, mintha közben nem telt volna az idő. Gondoltam minden olyan férfira és nőre, aki azt hiszi, gond nélkül tud belelépni a másik ember múltjába, s szinte észrevétlen lesz leölve, ahogyan karácsony böjtje előtt a disznók."

Háy János drámáját egy, a Salford Egyetem, az Ignition Stage Theatre Company és a magyar konzulátus tagjaiból álló kreatív csapat fordította angolra, a felolvasószínházi bemutatót Dr. Naray-Davey Szilvia rendezte. A zenei aláfestést Alan Williams professzor biztosítja. A 2022. július 7-én, csütörtökön 19 órakor kezdődő előadást a szerzővel, valamint a kreatív csapat tagjaival való kérdezz-felelek követi majd.

Bővebb információ és regisztráció a Salford Egyetem honlapján.

A halottember című novella Háy János Házasságon innen és túl című könyvében olvasható.

Házasságon innen és túl

Házasságon innen és túl

Háy János
Európa Könyvkiadó, 2019.11.30.
„Ez még szerető, az már feleség ez még feleség, az már szerető. Ez még elvált, az már házas, ez még házas, az már elvált. Ez még szeret, az már nem emlékszik, ez még nem emlékszik, az már szeret. Ez még vadászik, az már megfőzte, ez már megfőzte, az még vadászik..."
Háy János