Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2023. február 6.
Áprilisra várható a Borzalmak városa legújabb feldolgozása

Áprilisra várható a Borzalmak városa legújabb feldolgozása

Megfilmesítés

A horrorirodalom legkiemelkedőbb és megkerülhetetlen szerzőjének, a mai napig aktív és tevékeny Stephen Kingnek újabb könyvét filmesítik meg: második regényének, a Borzalmak városának harmadik adaptációját láthatjuk hamarosan.

A filmet eredetileg 2022. szeptemberére ígérték, de a covid miatti lezárások okán 2023 áprilisára került át a tervezett bemutató, azonban a Warner Bros megjelenéseinek ütemtervéről a közelmúltban lekerült, így pontosan nem lehet tudni, mikor kerül a képernyőkre. Egyelőre az is bizonytalan, hogy a mozikban, vagy pedig a HBO Max felületén láthatja-e először a nagyközönség. 2021 őszén kezdődött a hivatalos fő forgatás, mely alatt Bostonban, Massachusetts államban, Ipswichben, Sterlingben, Clintonban és a Princeton Public Libraryben készültek filmjelenetek.

A Borzalmak városa főszereplője, Ben Mears gyerekkorában egyszer beszökött a városuk fölé komoran magasodó Marsten-házba; abba a házba, ahova az 1930-as években egy véreskezű gengszter vonult vissza, majd egyik nap agyonlőtte feleségét, ezek után pedig felkötötte magát látszólag minden indok nélkül. Ben legnagyobb meglepetésére, amikor belógott a házba, szembetalálta magát a gengszter lógó hullájával, amely még évtizedek múltán sem indult oszlásnak. Ben Mears most sikeres íróként azért tér vissza az isten háta mögötti Jerusalem’s Lot nevű kisvárosba, hogy gyerekkori traumáját megírhassa, azonban nem nyugodt alkotómunka jut osztályrészül neki, mint ahogyan eltervezte. Az álmos kisvárost mindinkább a megmagyarázhatatlan rettegés keríti hatalmába. Találnak egy akasztott kutyát, eltűnik két gyerek, s egy este egy talpraesett kisfiú, Mark Pétrie a szobája ablakában megpillantja az egyik – időközben eltemetett – gyermek vigyorgó arcát. Mark már-már enged a kísértet bűverejének, de miután egy keresztet tart a jelenés felé, az agonizálni kezd, és füstté válik. Ben, Mark és még néhány, mindenre elszánt helybéli megindítja élet-halál harcát a Marsten-ház titokzatos lakói ellen.

Ez a könyv Stephen King egyik legkedveltebb műve, amelyből már két adaptáció is készült. Először 1979-ben a CBS jóvoltából, Tob Hooper készített egy kétestés televíziós minisorozatot, amely nagyon népszerűvé, egyben ikonikussá vált. 2004-ben ezt követte a szintén kétrészes minisorozat, amelyet a TNT készített, azonban ez a korábbi adaptációhoz képest mérsékeltebb sikert aratott. Ezenkívül Vámpírok városa címmel is készült egy film, amely a történet folytatásaként értelmezhető, azonban a cím és a helyszín azonosságán kívül más kapcsolata nemigen van az eredeti történettel.

Az alapján, amit eddig lehet tudni a készülő harmadik filmadaptációról, megvan a lehetősége, hogy egy újabb ikonikus horrorfilm jöjjön létre, hiszen a készítők és kreatívok számára egyáltalán nem ismeretlen a műfaj.

A produceri feladatokért James Wan, az Insidious és a Démonok között című filmek rendezője felelős Mark Wolper és Roy Lee mellett; a forgatókönyvet pedig nem más, mint Gary Dauberman készíti, akinek az AZ 1–2., valamint az Annabelle 3. produkciókat köszönhetjük. Tudható az is, hogy az eredeti történetet változatlanul kívánják hagyni; és csupán olyan saját elemekkel egészítenék ki, amelyek ahhoz járulnak hozzá, hogy a modern horrorfilmek elvárásainak megfelelő feldolgozás születhessen.

A film főszereplőjét, a visszalátogató írót Lewis Pullman alakítja majd, akit legutóbb a Top gun: Maverick-ben láthattunk Bob szerepében. Mackenzie Leigh Jerusalem’s Lot régi lakójaként, Susan Norton szerepében segíti Bent, hogy megvédjék a várost a vámpíroktól. A Netflix Vezércsel című sikersorozatából ismert Bill Camp is csatlakozik a nagyszerű gárdához, mégpedig a tanár Matthew Burke szerepében tűnik majd fel; továbbá Spencer Treat Clark is látható lesz Mike Ryerson szerepében, aki a problémák megoldásában fog segédkezni. Emellett a Die Hard 2.-ből is ismert William Sadler is bejelentette a Twitteren, hogy ő is erősíti majd a film színészi csapatát a főgonosz szerepében.

Borzalmak városa

Borzalmak városa

Stephen King
Európa Könyvkiadó, 2018.
Ben Mears, a sikeres író visszatér a Jerusalem's Lot nevű, isten háta mögötti kisvárosba, hogy „kiírja” magából itt szerzett gyermekkori traumáját: az 1930-as években a komoran a helység fölé magasodó Marsten-házba vonult vissza egy véres kezű gengszter, aki egy nap - látszólag minden indok nélkül - agyonlőtte feleségét, majd felkötötte magát.