Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
július 26.
Az Európa Könyvkiadó szerzői az Ördögkatlan Fesztiválon

Az Európa Könyvkiadó szerzői az Ördögkatlan Fesztiválon

A könyves világ hírei

Az Európa Könyvkiadó két szerzőjével is lesz egy-egy órás beszélgetés az Ördögkatlan Fesztiválon: Bérczes Lászlóval a 30Y frontembere, Beck Zoltán értekezik augusztus elsején délután két órakor önéletrajzi kötetéről, ami a Kötőszavak címet viseli. Háy Jánossal pedig Bérczes László beszélget nemrég megjelent Boldog boldogtalan című regényéről augusztus másodikán délután két órakor. Na de kicsoda Bérczes László és Háy János, valamint mi is az az Ördögkatlan?

Az Ördögkatlan Összművészeti Fesztivál 2008 augusztusában került először megrendezésre Törőcsik Mari és Cseh Tamás védnökségével, a Baranya vármegyei Nagyharsányban. A legelső alkalommal a véletlen műve volt ez a fesztivál, ugyanis abban az évben a Művészetek Völgye pénz hiányában elmaradt. Ám a védnökök és segítőik (köztük Bérczes László és Kiss Mónika) nem adták fel: másfél hónap alatt a Pécstől délre lévő Nagyharsányban a környékbeliekkel karöltve létrehozták a fent említett ötnapos rendezvénysorozatot, amelyet a mai napig minden évben megrendeznek. Szokatlan nevét a helyi szoborpark után kapta: ez igazából egy kőfejtő, amit a helybéliek „Ördögszántotta hegyként” emlegetnek. A fesztivál elnevezéséből adódóan nemcsak a művészet zenei formája, hanem annak minden egyéb ága is helyet kap az eseményen, legyen az akár jól, akár kevésbé ismert.

428604668_784504347037257_3102680727251078474_n.jpg

Miután átfogó képet kaptunk a helyszínről, ideje megismernünk a két szerzőt, akiknek az Európa Könyvkiadónál nemrég megjelent köteteiről folyik majd a diskurzus. Az első ilyen alkalom augusztus elsején lesz, ahol Bérczes Lászlót kérdezi Beck Zoltán a Kötőszavak címmel megjelent önéletrajzi könyvéről. Érdemes megemlíteni a kérdezővel kapcsolatban, hogy a Pécsről induló 30Y zenekar alapítója és dalszerzője, emellett a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a Romológia Tanszéken dolgozik egyetemi adjunktusként.

berczeslaszlo_ordogkatlan_2024.jpg
Kötőszavak
Akciós termékek

Kötőszavak

Beszélgetőkönyv önmagammal

Bérczes László
Európa Könyvkiadó, 2023.09.20.
Más-más hagyományokkal, nézetekkel, más-más döntésekkel egymás mellett élő, gyakran egymással szembekerülő kortársakat köt össze a szerző, aki könyvében az életéről, pályájáról mesél. Ő az egri diák, a szolnoki tanár, a színikritikus, a régi Magyar Napló, a Hajónapló, a Színház szerkesztője, színházszervező, a Bárka, majd az Ördögkatlan mindenese, emlékezetes előadások rendezője.

Bérczes László, Jászai Mari-díjas rendező, foglalkozását tekintve igen sokoldalú személyiség; a színházi rendezésen kívül (ő rendezte többek között Háy János Gézagyerek című drámáját) dramaturgként is tevékenykedik. 1989-től számos neves színházi szakmai folyóiratot szerkesztett, 1996-ban részt vett a Bárka Színház megalapításában, valamint az ott létrejött Hajónapló Műhely vezetésében, ami kritikus- és dramaturgképző műhelyként lett ismert. 1998 óta a színházi munkák mellett fesztiválszervezéssel is foglalkozik, aminek eredményeképp több eseményt neki köszönhetünk, mint az Ördögkatlant vagy Bárka Színházi Fesztivált. A Kötőszavak című regényében, melynek alcíme Beszélgetőkönyv önmagammal, a szerző saját múltjával néz szembe. Ez abban nyilvánul meg, hogy a korábban általa megírt, nagy művészekkel (mint Cseh Tamás, Törőcsik Mari, Tompa Miklós) való beszélgetőkönyvekkel kapcsolatos gondolatait vetette papírra. A koncepció azért különösen érdekes, mert az elénk tárt emlékeknek nincs időrendjük, mintha egyetlen nagy csoportképen látnánk együtt a történet korábbi hőseit. Rajtuk kívül még sokan mások is szerephez jutnak, mint például Háy János, Paál István, Tompa Gábor vagy Tim Carroll. Persze a rengeteg felbukkanó ,,statiszta” ellenére a cselekmény színpadán a főszereplő, Bérczes László önmagával való vívódásai maradnak a reflektorfényben.

Boldog boldogtalan
Kiadóvezetőnk kedvence

Boldog boldogtalan

Háy János
Európa Könyvkiadó, 2024.03.25.
Ennek a könyvnek nyolcmilliárd ember a szereplője, köztük két töritanár, három színésznő, három magyartanárnő, két pszichológus, egy sátoraljaújhelyi könyvtáros és maga az elbeszélő is, meg persze egy csomó aranyos kis háziállat. Egy regény, amelyben történetek adják át a stafétát újabb történeteknek.

Az Ördögkatlan ezt követő napján Bérczes László fogja lebonyolítani a beszélgetést, méghozzá az igen jól ismert, a kortárs irodalom nagy alakjai közé tartozó és többszörösen díjazott Háy Jánossal, a nemrég nyomtatásba került Boldog boldogtalan című művéről.

Háy János a Szegedi Tudományegyetemen töltött évei alatt, 1982-ben kezdett el publikálni. Azóta mindhárom műnemben kipróbálta magát, így jellemző műfajai közé tartozik a vers, dráma, novella, illetve a regény. Elsőként Gyalog megyek hozzád a sétálóúton című verseskötete jelent meg, majd ezt követően tizenhét további alkotása kapott helyet a könyvesboltok polcain. Ezek közül kettő volt az, ami miatt egyre többen figyeltek fel rá: Dzsigerdilen című regénye – amely nemcsak hogy több kiadást megélt, hanem németre is lefordították – prózai területen tette elismert szerzővé; míg a Gézagyerek dráma megjelenésével – amiből színdarab is készült Bérczes László rendezésében – drámaíróként is elhíresült az olvasóközönség köreiben. Legújabb regényében, a Boldog boldogtalanban igen szokatlan módon újragondolja a műfaj sajátosságait, mondhatnánk azt is, ez az alkotás átmenet a regény és a novelláskötet között. Rengeteg főszereplője van, akik mind elbeszélik a saját történetük egy-egy kisebb darabkáját, felvezetve a soron következőét. Az író célja ezzel, hogy az olvasó bele tudja helyezni magát a cselekménybe, valamint megismerje a sajátján kívül sok más ember nézőpontját, amire máskor nem lenne alkalma. Ám a látszólag hétköznapi történetek mögött ott rejtőznek olyan elhallgatott témák, mint a halál, az elmúlás, a jelenünk vagy a jövőnk, amikkel az író kíméletlenül szembesít minket.

hayjanos_ordogkatlan_2024.jpg

Ha szeretnénk megtudni többet az említett két kötetről, az alkotási folyamatról, akkor érdemes ellátogatni az Európa Könyvkiadó oldalára, vagy az Ördögkatlanra augusztus elsején és másodikán, ahol részt vehetünk a Bérczes Lászlóval és Háy Jánossal való beszélgetésen.