Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
augusztus 2.
Az ÉVA magazin reprezentatív felméréséből kiderült: a magyarok negyede soha, 15 százaléka mindennap olvas

Az ÉVA magazin reprezentatív felméréséből kiderült: a magyarok negyede soha, 15 százaléka mindennap olvas

A könyves világ hírei

Talán azt gondolnánk, az okostelefonok és a Netflix-sorozatok végeláthatatlan sora teljesen átvette a könyvek helyét. Azonban ez szerencsére nem így van. Vagy legalábbis nem mindenkinél. Számos felmérés készült már a témában, jelen esetben a Reacty Digital több mint ezer fő részvételével készített kutatását vesszük jobban szemügyre. A fókuszcsoport a 18 és 79 év közötti korosztály. Többek között olyan érdekes információk birtokába kerülhetünk, mint hogy a magyarok 73%-a 2023-ban alkalomadtán olvas könyvet, azonban akadnak olyanok is, egészen pontosan a magyarok 15%-a, akik számára a mindennapjaikban az olvasás elengedhetetlen tevékenység. Természetesen olyanok is vannak, akiknek ez a tevékenység annyira nem számít kedvenc időtöltésnek, hogy szó szerint soha nem vesznek a kezükbe olvasnivalót. Ők nagyjából a magyarok negyedét teszik ki, ami jelentősen nagyobb csoport, mint azoké, akik rendszeresen vagy időszakosan bújják a könyveket.

different_colours_books.jpg

Azt gondolhatnánk, arányosan több nő olvas rendszeresen, mint férfi, de a felmérés alapján csupán pár százalék különbség van köztük. A nők 14%-a, a férfiak mintegy 17%-a vesz napi szinten könyvet a kezébe.

Érdemes megemlíteni, hogy a felmérés szerint mi alapján választjuk ki a következő művet, amit el szeretnénk olvasni. A legtöbb esetben barátoktól, ismerősöktől tájékozódunk, és az ő véleményükre alapozva döntjük el, mennyire nekünk való az adott olvasmány. Attól is függ, milyen műfaji kategóriába van sorolva az adott mű. Általánosságban hamarabb rászánjuk magunkat egy könnyen olvasható romantikus könyvre vagy krimire, ami nem csoda, hiszen leginkább kikapcsolódási formának számít az olvasás. Gondoljunk csak bele, egy hosszú nap után milyen jólesik kiszakadni a mókuskerékből, és elrepülni egy másik világba, ahol a saját problémáink megszűnnek létezni. Tény, hogy e célra hamarabb választják a televízió adta lehetőségeket az emberek, de az olvasás szorosan követi a streamingszolgáltatók és televíziós csatornák sorát a ranglistán kedvenc elfoglaltságként. Az biztos, hogy a moziba járásnál és a közösségi oldalak böngészésénél sokkal kedveltebb tevékenység egy jó könyv elolvasása. Ebben az esetben lehetőséget kapunk a saját gondolatainkban való elmerülésre, és az egyedül töltött időt is értékessé teszi. Manapság egyre elterjedtebbé váltak az önismereti és önfejlesztő könyvek. Elsősorban a 18 és 29 éves korosztályra jellemző e műfaj választása, ami érthető, hiszen ebben az életszakaszban még nem feltétlenül ismerjük saját magunkat, így egy könyv nagy segítségünkre lehet az önismeret elmélyítésében. Minél nehezebben értelmezhető a szöveg, annál kisebb csoport érdeklődik iránta. Példának okáért, a szépirodalmi és drámai művek iránt a felmérésben részt vevők tizede érdeklődik. A dokumentarista művek még kevesebb olvasót vonzanak, elsősorban férfiakat. A versek felé mutatják a legkisebb érdeklődést, ez a csoport összesen az olvasók 6%-át teszi ki.

A műfaj mellett fontos a szerző is, a megkérdezettek 39%-ának kedvenc írói is vannak. Szintén nem elhanyagolható tényező a megjelenés és a dizájn, mert aki megveszi a könyvet, azok 41%-ának polcán még évekig ott lesz, míg 34%-uk továbbadja közeli ismerőseinek. Ez is jól mutatja, hogy a könyvek fontos szerepet töltenek be az emberek életében, és hatással vannak a mentális egészségre. Mindemellett a megjelent kritikák is fontosak, mert ki szánna időt egy olyan műre, mely csak negatív visszajelzéseket kapott?

Mindannyian mások vagyunk, mást találunk ideális helyszínnek az olvasásra. Ahogyan azt a felmérés is mutatja, tízből nyolcan az otthonukban olvasnak a legszívesebben, de ezen belül is vannak különbségek. Vannak, akik még a mosdóba is magukkal viszik az olvasnivalót, ez általában a férfiakra jellemző, és vannak, akiket úgy beszippant az adott történet, hogy főzés közben sem tudják lerakni. Akik pedig őszintén az olvasás szerelmesei, képesek mindenhova magukkal vinni egy könyvet.

relaxation_body_bed_holding_hand_person.jpg

Sokan osztják azt a vélekedést, miszerint a könyvek ára az egekbe szállt, és nem is környezetbarát az előállításuk, így praktikusabbnak találják, ha egy készülék segítségével több e-könyv közül is válogathatnak egyszerre.

Összességében tehát napjainkban az olvasás kérdésköre megosztja az embereket; a tevékenység kedvelői között számos fogyasztási szokásokkal kapcsolatos különbség van, ami még színesebbé teszi a könyvek nyújtotta élményt. Úgy tűnik, az olvasás soha nem fog kimenni a divatból.