Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2023. április 21.
Az ogre kertjében és az Altatódal szerzője, Leïla Slimani idén a nemzetközi Booker-díj zsűrijének elnöke

Az ogre kertjében és az Altatódal szerzője, Leïla Slimani idén a nemzetközi Booker-díj zsűrijének elnöke

A könyves világ hírei

Leïla Slimani nevével a magyar olvasók az Altatódal című regénye kapcsán találkozhattak először, amely a 21. századi, franciaországi Édes Anna történetét meséli el, aki a külvárosi kisiklott élete helyett egy modern család életébe próbál meg belehelyezkedni látszólag tökéletes dadaként. Egészen addig, míg mindebbe bele nem őrül.

Altatódal

Altatódal

Leila Slimani
Európa Könyvkiadó, 2017.11.24.
Myriam, a francia-marokkói ügyvédnő úgy érzi, munka nélkül nem lehet boldog - így hát bébiszittert kell keresni a gyerekek mellé.

Az írónő 2016-ban e könyvéért elnyerte első marokkói származású nőként a minden évben a legjobb francia nyelvű regénynek járó rangos elismerést, a Concourt-díjat. Emellett korábbi regénye, Az ogre kertjében is már nagy sikert aratott a nemzetközi irodalmi piacon, amelyet a The Guardian a „mai Madame Bovaryként” emleget. Abban egy nimfomániás nő szexuális kalandozásait beszéli el, miközben olyan frusztrációkat tár fel, amelyek minden nőben fellelhetők.

Idén az a megtiszteltetés érte az írónőt, hogy a nemzetközi Booker-díj ötfős zsűrijének lehet a tagja, és hozhat döntést arról, hogy melyik nemzetközi könyv legyen a díjazott.

Az ogre kertjében

Az ogre kertjében

Adéle története

Leila Slimani
Európa Könyvkiadó, 2021.05.03.
Adele, a fiatal francia nő a társadalmi elvárásoknak megfelelően férjhez megy, gyereket szül, munkát vállal – pedig csak élni szeretne, és csodálatra vágyik. No meg arra, hogy kielégítsék a szexuális vágyait!

„Ez egy lehetőség, hogy a világ minden tájáról fedezzünk fel könyveket, amelyek egyedi történeteket mondanak el, és kérdéseket tesznek fel a múlt gyötrelmeiről és a jövő lehetőségeiről” – nyilatkozta a nemzetközi Booker-díj kapcsán.

A Booker-díjat, vagy korábbi nevén Man Booker-díjat egy élelmiszeripari vállalat alapította 1968-ban. Kezdetben csak a legjobb angol nyelvű regénynek ítélték oda a díjat, a szigetország valamelyik tagországának írójának, azonban 2013-tól bármely, angol nyelven alkotó író elnyerheti. A nyertes kiválasztásáért felelős zsűri tagjai között kritikusok, írók és akadémikusok foglalnak helyet. Két hatszoros jelöltje is van a díjnak, mégpedig Iris Murdoch, és a nagy sikerű kanadai írónő, Margaret Atwood. 2005-ben úgy döntöttek, hogy nem csak az angol nyelven alkotó művészeknek adnak lehetőséget, ezért létrehozták a Nemzetközi Booker-díjat, amelyre állampolgárságtól és nemzetiségtől függetlenül olyan élő írókat jelölnek, akik életművének egy része angol nyelven is elérhető. 2015-ben magyar sikernek is örülhettünk, ugyanis kiemelkedő irodalmi munkásságért Krasznahorkai Lászlónak is odaítélte a díjat a neves zsűri.

Az idei Nemzetközi Booker-díj listáján 11 különböző nyelvről fordított mű található, és a 13 jelölt közül három szerzőnek az első angol fordításban megjelent műve esélyes az elismerésre. Kína, Dél-Korea Elefántcsontparti Köztársaság, India, Mexikó, Ukrajna, Spanyolország, Bulgária, Németország, Franciaország, Norvégia és Svédország kiváló írói is esélyesek az idei évben, hogy a zsűri nekik ítélje a díjat.