Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2019. július 15.
Az olvasás 5 előnye

Az olvasás 5 előnye

Kultúra és életmód

Az olvasás nagyszerű időtöltés, igazi kikapcsolódás – ezen felül azonban számos tudományosan bizonyított pozitív hatással is rendelkezik. Ezekből gyűjtöttünk most össze ötöt, amik még talán azokat is ráveszik a mindennapos olvasásra, akiknek ez a rutinjuk jelenleg a Facebook idővonal görgetéséből és az instant zabkása összetevőinek bogarászásából áll.

1. Stimulálja az elmét

Kutatások bizonyítják, hogy az elménk éberen és aktívan tartásával csökkenthetjük az Alzheimer-kór és az időskori demencia kialakulásának esélyét. Mint bármelyik izomnak a testünkben, az agyunknak is edzésre van szüksége, hogy erős és egészséges maradhasson. És mi más lenne megfelelőbb edzés, mint a képzelőerőnk aktív használata olvasás közben?

2. Csökkenti a stresszt

Mindennapi életünkben rengeteg stresszforrásnak vagyunk kitéve. Ezek azonban mind háttérbe szorulnak, amikor elmélyedünk egy igazán jó történetben. Egy jól megírt regény új világokba kalauzol, míg egy érdekes tudományos cikk az élet más területeire irányítja a figyelmünket, így a bennünk felgyülemlő feszültség megszűnik, mi pedig újra feltöltődhetünk.

3. Bővíti az ismereteinket

Minden, amit olvasunk – legyen szó történelmi témájú könyvről vagy romantikus fikcióról – új információmorzsákat ültet a fejünkbe, amelyeket a későbbiekben a legváratlanabb szituációkban hasznosíthatunk. Minél szélesebb körűek az ismereteink, annál ügyesebben lendülünk túl a mindennapi élet kihívásain.

4. Gazdagabbá teszi a szókincset

Minél többet és többfélét olvasunk, annál változatosabb szóösszetételekkel, kifejezésekkel találkozunk, amik szép lassan beépülnek a mindennapi szókincsbe is. Az olvasás ráadásul az idegen nyelvek elsajátításában is hasznunkra lehet, hiszen segít kontextusba helyezni az egyes kifejezéseket, szófordulatokat.

5. Javítja a memóriát

Amikor könyvet olvasunk, emlékeznünk kell a szereplők jellemvonásaira, a háttértörténetükre, a motivációikra és egy sor apróságra, amelyek más színbe helyezhetik a cselekményt. Ez soknak tűnik, azonban az agyunk játszi könnyedséggel tudja kezelni ezeket az információkat. Ráadásul minden új emlék új szinapszist (agyi információátvivő kapcsolatot) hoz létre, és a már létezőket is megerősíti, ez pedig fejleszti a rövid távú memóriát, és az érzelmi hullámokat is stabilizálni tudja. Hát nem nagyszerű?