Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. április 16.
Az olvasás segít legyőzni a szorongásod

Az olvasás segít legyőzni a szorongásod

Kultúra és életmód

Senkinek sem kell bemutatni, milyen az, amikor az éjszaka közepén nem bírunk aludni a kavargó gondolataink, aggodalmaink miatt, és manapság sajnos a szociális szorongás is egyre gyakoribb társunk a mindennapokban. Ráadásul az elmúlt évek és jelen hétköznapjaink történései – az elhúzódó világjárvány, a szomszédos országban dúló háború, az atomfenyegetettség érzése – még inkább fokozzák az idegességünket, amire gyógymód sajnos nincs, enyhíteni azonban lehet.

Néhányan a testmozgásra, mások egy speciális étrendre, esetleg különböző légzőgyakorlatokra esküsznek… Ha azonban nincs időd edzőterembe járni vagy a konyhában ügyködni, olvasni viszont szeretsz, a biblioterápia tökéletes nyugtató tevékenység lehet számodra! Ráadásul ezt akkor is végezheted, ha csak 5-10 perced van kikapcsolódni.

Az olvasás leköti a csapongó, kavargó gondolatokat, és észrevétlenül elrepít egy teljesen más univerzumba, s mindeközben a gondolatok elcsendesedése mellett megpihen a test, ellazulnak az izmok, és csökken a vérnyomás.

A Stylist brit webmagazin szerint Shakespeare és Dickens művei enyhítik a depressziót és a krónikus fájdalmakat, a Yale Egyetem egyik kutatása pedig egyenesen azt támasztja alá, hogy azok, akik rendszeresen könyvet olvasnak, átlagosan 12 évvel tovább élnek embertársaiknál.

Nem mindegy azonban, hogy milyen formában olvasunk! Bár a jelenség korábbi években is növekvő tendenciát mutatott, a pandémia miatt világszerte óriási mértékben megugrott a képernyők előtt töltött átlagidő hossza, és bár e-könyvet olvasni több szempontból is hasznos, a papíralapon történő olvasás feleannyira megterhelő az agy és a szem számára, mint egy képernyő figyelése. Kiváltképp rossz ez, ha nem az erre a célra kialakított e-könyv-olvasón, hanem egy hagyományos laptopon, okostelefonon vagy tableten, közvetlenül alvás előtt tesszük, mivel a villódzó képek és színek kavalkádja lázas munkára készteti az agyat, míg az egyszerű fehér papír elcsendesíti és megnyugtatja azt.

Az olvasás pozitív testi-lelki hatásai mellett fontos megemlíteni azt is, hogy szociális készségeinket és a személyiségünket is fejleszti az, ha elmerülünk egy fikcióban vagy egy érdekes életrajzban.

Mások életének, történeteinek megismerése gyakran olyan világokba és kultúrákba kalauzol minket, amelyeket talán más módon sosem volna lehetőségünk megismerni, ezáltal tájékozottságunk és általános műveltségünk mellett növekszik empátiakészségünk, elfogadóbbakká válunk, és szociális szorongásunk is észrevétlenül enyhül.

Persze nem feltétlenül kell teljes könyveket „befalnunk” ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat: elég időnként egy magazint kézbe venni, egy érdekes blogbejegyzést végigpörgetni, vagy felcsapni néhány oldalt a kedvenc könyvünkből, ha úgy érezzük, túlzottan tele van a fejünk általunk befolyásolhatatlan események okozta problémákkal.

Szóval, ha legközelebb úgy érzed, hogy eleged van a saját világodból, vegyél kézbe valami olvasnivalót, és merülj el benne, hogy egyszerre gyógyítsd a testi és lelki egészséged, növeld a várható élettartamod, és megszabadulj a lehangoló gondolatoktól!