Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2022. február 3.
Befejezték a Pacsinkó-minisorozat forgatását

Befejezték a Pacsinkó-minisorozat forgatását

Megfilmesítés

A történelem ritkán kegyes. Min Jin Lee mesterien megírt, Pacsinkó című regényeposzában egy szegény, de öntudatos bevándorló család négy nemzedéke küzd azért, hogy száműzve hazájukból, amit sohasem ismertek, saját sorsuk uraivá válhassanak.

Koreában az 1900-as évek elején a tizenéves Sunját, egy félig nyomorék halászember imádott lányát otthonuktól nem messze, a tengerparton elcsábítja egy gazdag idegen. A férfi elhalmozná mindennel, de amikor a lány ráébred, hogy teherbe esett – és hogy a szerelme nős –, nem hajlandó eladni magát. Inkább elfogadja egy szelíd, betegségekkel küzdő lelkész házassági ajánlatát, aki úton Japánba száll meg náluk. Ám döntésével, hogy elhagyja otthonát, és visszautasítja születendő fia nagy hatalmú apját, Sunja izgalmakkal teli családtörténetet indít el, ami a rá következő nemzedékekre is kihat.

A Pacsinkó lebilincselően megírt, drámai erejű történet szerelemről, áldozatkészségről, becsvágyról és hűségről. Erős és makacs asszonyok, odaadó nővérek és fiúk, erkölcsi válságban gyötrődő apák – ők Min Jin Lee bonyolult és szenvedélyes szereplői, akik hol nyüzsgő utcai piacokon, hol japán elitegyetemek előadótermeiben, hol alvilági pacsinkószalonokban bukkannak fel.

Ám van bennük valami közös: mind túlélők, akik kiharcolják a maguk jussát a történelem részvétlen folyamában. Az eredetileg 2017-ben – Magyarországon 2018-ban – megjelent könyvet sokan dicsérték az intézményes rasszizmus, az előítéletek és a megragadó intimitás sajátos ázsiai szemszögből történő ábrázolásáért.

Pacsinkó

Pacsinkó

Min Jin Lee
Alexandra Kiadó (A), 2018.
A történelem ritkán kegyes. Min Jin Lee mesterien megírt regényeposzában egy szegény, de öntudatos bevándorló család négy nemzedéke küzd azért, hogy száműzve hazájukból, amit sohase ismertek, saját sorsuk uraivá válhassanak.

Az Apple TV-nek és a Media Res stúdiónak köszönhetően Min Jin Lee szeretett történelmi regénye hamarosan televíziós adaptációt kap, amelyről a sorozat gyártásában is részt vevő szerző 2019-ben így nyilatkozott:

„A történelem az emberi képzelőerő, akarat és döntések jegyzőkönyve. El sem tudok képzelni jobb csapatot, mint az Apple, a Media Res és a William Morris Entertainment munkatársai, valamint a briliáns Soo Hugh ahhoz, hogy átalakítsák a Pacsinkót, egy regényt a történelemről, a nagyközönségnek szóló vizuális történetté. Megtisztelve érzem magam, hogy bizalmukba fogadtak, és hiszek az erős, eget rengető víziójukban, hogy megújítsák a történelmet.”

A Pacsinkó vizualizálásáért Soo Hugh forgatókönyvíró és producer felelős, akit elmondása szerint koreai származása miatt mélyen megérintett a történet:

„Azt mondják, vannak olyan projektek, amelyek megváltoztatják az ember filmkészítői és emberi mivoltát… Kétségtelen, hogy a Pacsinkó számomra ilyen projekt. Ez nemcsak az őseim története, hanem az előttük való tisztelgésem is – az összes Sunja előtt, amely mélyen eltemetve van az egész családunk történelmében. Hihetetlen megtiszteltetés volt életre kelteni ezt a sorozatot ezzel az elkötelezett és tehetséges szereplőgárdával és stábbal.”

A Deadline elmondása szerint a sorozat angol, japán és koreai nyelvű párbeszédeket tartalmaz, és a forgatás több kontinensen zajlik, így a főszerepekben látható, ázsiai származású színészeken kívül hollywoodi újoncokra is számíthatunk.

A sorozat főszereplőit tavaly októberben leplezték le, élükön a kedvelt dél-koreai színésszel, Lee Min-ho-val (A király: Örök uralkodó), aki Hansut fogja alakítani. A szerepért Leenek egy meghallgatáson kellett részt vennie, ami újdonság volt számára, ugyanis a 2009-es Szépek és gazdagok óta megugró népszerűsége miatt már egy évtizede nem volt szükség erre.

„Nagyon nagy nyomás volt rajtam, éreztem, hogy jól kell teljesítenem. Ideges és izgatott voltam, de nagyon boldoggá tett, hogy megkaptam a szerepet” – mondta.

Az Esquire Koreának adott 2021. szeptemberi interjújában Lee Min-ho azt mondta, Hansu karakterét hitelesen akarja ábrázolni, megfelelően tükrözve „a korszak férfiképét”:

„Hű akartam lenni a karakterhez, ezért próbáltam arra összpontosítani, hogy mennyire kétségbeesetten küzdöttek a túlélésért abban az időszakban. Egy olyan férfit akartam megmutatni, aki végigvitte ezt a kétségbeesett harcot, túlélt, majd találkozott a nővel, akit szeret. És tényleg jól akartam ábrázolni, hogyan is lehet szeretni a másikat.”

panchinko_apple_1.jpg
Lee Min-ho Hansu szerepében
Forrás: Collider

A regény középpontjában álló főszereplőt, Sunját a Minari – A családom története sztárja, a Screen Actors Guild-, BAFTA- és Oscar-díjas Youn Yuh-jung fogja alakítani – erősítette meg a Hook Entertainment ügynökség. Érdekesség, hogy ő volt az első koreai színésznő, akit ezeken az átadókon díjaztak. A Los Angeles Timesnak adott februári interjújában a 74 éves színésznő elmondta, élvezi, ha új projekteket vállalhat el, és kihívást állíthat maga elé.

„Elolvastam a regényt, és nagyon megérintett – tudtam, hogy ez én vagyok, és nagyon jól el tudom majd játszani ezt a szerepet.”

panchinko_apple_3.jpg
Sunja szerepében a BAFTA- és Oscar-díjas Youn Yuh-jung látható
Forrás: Collider

A japán színészek, Soji Arai és Kaho Minami Mozasut és Etsukót alakítják majd. Előbbi egy sikeres üzletember és Solomon apja, míg utóbbi egy független nő, aki elhidegült lányát keresi. A japán–új-zélandi színésznő, Anna Sawai – aki hamarosan szerepel a kilencedik Fast & Furious-filmben is – Naomit fogja alakítani: egy kitartó karrieristát, aki a férfiak uralta pénzügyi világban próbál érvényesülni.

A Pacsinkó szereplőgárdájában feltűnik még többek között Jung Eun-chae, Soji Arai, Jin Ha, Inji Jeong, Minha Kim, Kaho Minami, Steve Sanghyun Noh, Anna Sawai, Junwoo Han, Eun Chae Jung, Jimmi Simpson és Yu-na Jeon.

Míg a regény igen tekintélyes – 490 oldalas, a Deadline szerint a sorozatot jelenleg nyolcepizódos limitált különkiadásként tartják számon. Azt még nem erősítették meg, hogy a sorozat szorgalmasan követi-e majd a könyv eseményeit, vagy új cselekményelemek is megjelennek.

2022. január 26-án az Apple TV+ bejelentette, hogy a Pacsinkó első három epizódját március 25-én mutatják be a platformon.

Az ezt követő epizódok minden pénteken kerülnek bemutatásra, amíg az évad április 29-én be nem fejeződik. Bár a sorozatról trailer egyelőre még nem jelent meg, az Apple TV+ már több hivatalos képet is közzétett.