Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2021. október 5.
Egy friss kutatás szerint az amerikaiak több mint fele azért olvas, hogy okosabbnak tűnjön

Egy friss kutatás szerint az amerikaiak több mint fele azért olvas, hogy okosabbnak tűnjön

Kultúra és életmód

Egy, a ThriftBook megbízásából készült felmérésből kiderült, hogy az Amerikai Egyesült Államokban élő olvasók 56%-a azért olvas ,,komolyabb” könyveket, hogy intelligensebbnek tűnjön. A 2000 fős mintán végzett, elsősorban a 2021 nyarára koncentráló közvélemény-kutatásból több érdekes adat is kirajzolódott.

A megkérdezettek csaknem fele azt vallotta, hogy a nyár a legfőbb olvasási szezonjuk – ekkor töltik a legtöbb idejüket könyvek forgatásával, de tervezik, hogy az elkövetkező őszi hónapokban további fél órát hozzátesznek majd az átlagos olvasási idejükhöz. 36%-uk arra használta a nyarat, hogy történelmi ismereteit gyarapítsa, míg ötből két ember több misztikus könyvet olvas ilyenkor, mint az év többi részében.

Sokan olvastak romantikus könyveket is, és meglepő módon a kutatási eredmények szerint több férfi forgatott ilyen regényeket, mint nő (56% és 37%).

A nyári olvasmánylisták mellett a közvélemény-kutatás kitért az őszi olvasmányválasztásra is. Eszerint minden ötödik ember az ismerősei ajánlása alapján választ könyvet, ezt követik a bestsellerlisták (33%) és a könyvklubok (22%). Érdekes eredmény, hogy az amerikaiak 48%-a szívesen olvas olyan könyvet, amelyet később a Netflix adaptál. De vajon jobb-e előbb elolvasni a könyvet, és utána megnézni az adaptációt? Tízből nyolc válaszadó szerint igen.

A kutatás szerint még mindig előnyben részesítik a papírkötésű (51%) és a keménytáblás (46%) könyveket, mint az e-könyv-olvasókat (34%) és a hangoskönyveket (23%). Ennek az előnynek egyik lehetséges oka az lehet, hogy a válaszadók körülbelül fele (46%) szereti olvasás közben tapasztalni a papír érzését és könyvjelzővel figyelni a haladását. További 42%-uk úgy értékeli az olvasással töltött időt, mint minőségi, képernyőmentes időtöltést.