Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2021. május 2.
Egy hercegnő a társadalmi elvárásokkal szemben

Egy hercegnő a társadalmi elvárásokkal szemben

Előrendelhető újdonság

Rejtélyekkel övezett, megindító történet egy bátor, szenvedélyes, a szerelemért társadalmi kötelékeit és akár a családját is feláldozó nőről – korábban még nyilvánosságra nem került forrásdokumentumok, levelek és naplók segítségével.

A bajorországi Zsófia Sarolta hercegnőnek tulajdonképpen mindene megvan, amit egy fiatal nő csak kívánhat a 19. század végén: testvéreivel szerető családi körben nőtt fel az idilli környezetű Possenhofen-kastélyban, ugyanolyan szépséggel áldották meg, mint híres nővérét, Erzsébet császárnét, Sisit. Házassági ajánlatot sem mástól, mint a „Mesekirálytól”, II. Lajos bajor királytól kap – még ha az eljegyzés érzelmi zűrzavarba torkollik is a leendő királyi pár számára. II. Lajos végül lefújja az esküvőt, ami Zsófiát nem csak a nyilvánosság előtti szégyenérzet miatt érinti kellemetlenül.

Annak érdekében, hogy lányát a botrány után talpra állítsa, az anyja, Ludovika mindent megtesz, hogy új férjet találjon neki. S bár Zsófia házassága Ferdinánddal, Alençon francia hercegével kezdetben igazán jól működik, a fiatal nő szerelmes lesz egy közemberbe, az őt kezelő Franz Glaser orvosba. Ami egy arisztokrata főrendi hölgynek a korban egyáltalán nem megengedett.

Zsófia Sarolta válni akar, hogy megtalált boldogságát megőrizhesse. Ám a családja drasztikus eszközökkel közbeavatkozik, s a hercegnét „kezelésre” szanatóriumba záratja, amelyet a korszak híres pszichiátere, Richard von Krafft-Ebing vezet.

Christian Sepp történész először meséli el Zsófia Sarolta hercegnő teljes történetét, amit mindeddig csak hiányosan, a részleteket homályba hagyva mondtak el – legtöbbször csak félmondatokat ejtve a híres császárné, Sisi húgáról. Ez az életrajz forrásértékű dokumentumok, korábban még nyilvánosságra nem került levelek és naplók segítségével mutatja be ennek a szenvedélyes és bátor nőnek a szokatlan és megindító történetét.

Zsófia Sarolta

Zsófia Sarolta

Sisi szenvedélyes húga

Christian Sepp
Európa Könyvkiadó, 2021.05.30.
A király jegyese volt, végül egy trónvárományos herceggel kellett „beérnie”. A „Mesekirály”, II. Lajos bajor király lefújt esküvője után a francia alençoni herceghez, Ferdinand d’Orléans-hoz adták feleségül.

Christian Sepp (1970) történészdiplomáját a müncheni Lajos-Miksa Egyetemen szerezte, ám a karrierjét a filmszakmában alapozta meg, s egy ismert filmügynökség gyártásvezetője lett. Az európai uralkodócsaládok iránti szenvedélyes érdeklődése azonban legyőzhetetlennek bizonyult, így jelent meg 2014-ben első könyve a bajor „Mesekirály” menyasszonyáról, Zsófia Saroltáról. A több kiadást megért könyvet 2019-ben újabb életrajz követte: a szerző ezúttal Sisi és Zsófia édesanyjáról, Ludovikáról írt. A Münchenben élő szerző ideje javát levéltárakban és könyvtárakban tölti, leveleket és naplókat olvasgatva, hogy minél több elfeledett történetet hozhasson a napvilágra.

Kapcsolódó könyvünk

Erzsébet királyné
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Erzsébet királyné

Brigitte Hamann
Európa Könyvkiadó, 2019.
"A császárné a legszebb asszony a világon" - írja Széchenyi István a naplójába, egy másik helyen pedig asszonyi angyalnak nevezi, aki a magyarság érdekeiért még felséges férjével is képes szembeszállni. Ez a két dolog, a csodálatos szépség és az őszinte magyarbarátság magyarázza, miért volt I. Ferenc József szomorú sorsú feleségének mindig is kultusza Magyarországon.