Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
január 29.
Élet és halál viking módra

Élet és halál viking módra

Friss megjelenés

Tom Shippey regénye, a Kacagva halok meg hiánypótló alkotás, amely már hosszú ideje váratott magára, hogy a skandináv kultúra, mitológia és történelem ezen legendákba veszett korszakát feltárja.

Ha az ember azt a szót hallja, hogy viking, egyből szarvas sisakos, szakállas férfiakra gondol, akik fejszével üvöltözve rohangálnak jobbra-balra, hogy mindenkit lekaszabolhassanak és mindent kifosszanak. Tom Shippey máshogy vélekedik a skandináv területek egykori urairól. Úgy gondolja, többek voltak ők az egyszerű sztereotípiáknál. Könyvében, a Kacagva halok meg-ben végigjárja a viking kultúra minden szegletét, és betekintést nyújt a vadnak csúfolt nép életébe és mindennapjaiba. Erre különösen jó eszköznek bizonyulnak a múltból fennmaradt sagák, amelyek legendás, egykor élő és kitalált vikingek tetteit és élettörténeteit mesélik el. A szájhagyomány útján terjedt legendák ugyan mitizálták is az északi népeket, ennek ellenére felfejthető belőlük a vikingek gondolkodása és a viking lét pszichológiája. Túl azon, hogy technológiailag fejlettek voltak a hajózás terén; hogy sokáig nem akadt ellenfelük a taktikai bravúrjaik miatt; és túl azon, hogy a fél világot behajózták és felfedezték maguknak. Shippey azt is bemutatja mi kötötte őket össze, mi volt az a gondolkodásmód, ami miatt egyáltalán használhatjuk a jelenben azt a gyűjtőfogalmat, hogy viking. A szerző ezekre a rendezőelvekre világít rá hibátlanul, különös tekintettel a hősi halál kultuszára.

Kacagva halok meg
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Kacagva halok meg

Élet és halál viking módra

Tom Shippey
Alexandra Kiadó (A), 2023.11.14.
Sötét humorral fűszerezett utolsó szavak, haláldalok és emberáldozatok, valkűrök, alakváltók, elesett hősök a Valhalla hatalmas csarnokában, elpusztuló istenek a Ragnarök végső összecsapása során. Felperzselt földek, kifosztott városok, félelmet és irgalmat nem ismerő harcosok. A vikingekkel kapcsolatos közkeletű képek sokunk számára ismerősek.

Amely a regényben is tárgyalt sagákban megegyezik, hogy hőseik mindig megpróbálnak hősi halált halni, lehetőleg csata közben. Mindig is ebben voltak jók, értekezik a szerző, a csatározásban, a gyilkolásban. Azonban fontos hozzátenni, hogy mindezek mellett ők hősök akartak lenni, és a hőssé válást a halálban látták. Hasonlóan a szamurájokhoz, úgy gondolkodtak, hogy a hősnek nemcsak akkor kell hősnek lennie, ha nyer, hanem akkor is, ha veszít. Hiszen akkor mutatkozik meg az igazi énje. A címbeli idézetben is ez az elszántság és bátorság mutatkozik meg. Az idézet egy vikingtől származik, aki egy kígyókkal teli veremben várja a halált. Mindeközben verset farag, amelynek egyik sora „Laughing shall I die.” (vagyis: „Kacagva halok meg.”) mivel pontosan tudja, hogy a gyermekei majd bosszút állnak érte. Ha a fentebb leírtak hallatán valakinek eszébe jutott A Gyűrűk Ura, az nem véletlen. Tolkien rengeteget merít a skandináv kultúrából és mitológiából, amelyeknek ezek a sagák képezik az alapját. Maga Tom Shippey is sokat foglalkozott Tolkien munkásságával, e könyve annak az életműnek az eredetét világítja meg.

Mindamellett, hogy a könyv egy példátlan történelmi munka, minden olvasó számára tartogathat meglepetést és olyan élményt, mint egy fikciós regény. A sagákat izgalmasan és olvasmányosan tálalja a szerző, rámutatva arra, hogy a legtöbb legenda hasonló tanulságokat jár körbe, olyanokat például, mint a háború, a gyilkosság, a kapzsiság, a féltékenység és a bosszú. A könyvből természetesen a humor sem hiányozhat, a legtöbb vikinget ugyanis igen különös becenévvel illették. Az író pedig nem kisebb munkát fektet abba is, hogy az olvasók téves nézeteit eloszlassa. Az egyik fő tévedés, amelyet tisztáz, a szarvas sisakhoz köthető, amit a köztudatban mindenki velük azonosít. Ilyet nagy valószínűséggel sohasem viseltek, mivel egyáltalán nem lett volna praktikus semmilyen közelharcban.