Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
december 10.
Ajándékozz tudást! Különleges, tudományos témájú könyveket ajánlunk

Ajándékozz tudást! Különleges, tudományos témájú könyveket ajánlunk

Könyvajánló

Tudást ajándékozni minden bizonnyal a leghasznosabb és legértékesebb dolog, hiszen egyesül általa az olvasás iránti szeretet és a tudás iránti vágy. Az alábbiakban olyan könyveket válogattunk össze, amelyeknek más-más az ismeretanyaga, ám mindegyik körüljárja a történelem és a tudomány tényeit, hogy bevonja az olvasót az ismeretlenbe. Ezúttal választ kaphatunk örökös kérdéseinkre, melyek, ha nem is mindennap, de olykor-olykor, egy váratlan helyzetben eszünkbe jutnak.

Jorge Cham, Daniel Whiteson: Az Univerzum – Gyakran ismételt kérdések és válaszok

A világegyetem terminusra gondolva valami egészen elképesztő jut sokak eszébe, valami egészen hatalmas és megfoghatatlan, és a nap végén mindig marad egy-két megválaszolatlan kérdés az emberben. Jorge Cham és Daniel Whiteson ezekre a kérdésekre válaszol nem is olyan rég megjelent, Az Univerzum – Gyakran ismételt kérdések és válaszok című könyvében. A könyv elolvasása után tisztában leszünk azzal, hogy miért nem tudunk visszautazni az időben; hogy megáll-e az idő valaha; vagy hogy egyáltalán miért is kérdezősködünk annyit.

„Ezek az emberiség valaha feltett legnagyobb kérdései, és a szerzők szellemesen, humorral, szakértelemmel és alázattal kezelik őket. Kiváló, könnyen érthető forrás a kíváncsi emberek számára, akik szeretnének tanulni a kozmológiáról.” (Booklist)

Az Univerzum - gyakran ismételt kérdések és válaszok

Az Univerzum - gyakran ismételt kérdések és válaszok

A Halvány lila gőzünk sincs szerzőitől

Jorge Cham, Daniel Whiteson
Európa Könyvkiadó, 2023.05.31.
"Közérthető és vicces, ugyanakkor alapos és intelligens: csak Jorge és Daniel képes megteremteni ezt a finom egyensúlyt." Carlo Rovelli, a Hét rövid fizikalecke és A valóság nem olyan, amilyennek látjuk szerzője

Rebecca Wragg Sykes: Rokonság

Rebecca Wragg Sykes kutatásokon alapuló érdekfeszítő könyvében megismerkedhetünk a neandervölgyi elődeink történetével és a korabeli viszonyok kihívásaival. Az írónő felfedi valódi természetüket, a megpróbáltatásokra adott fizikai és szellemi reakcióikat, életvitelüket, illetve azokat az elképzeléseket, amelyek máig élnek a modern kor emberének emlékezetében. Az érthetően elbeszélt olvasmányt mindenkinek ajánlatos elolvasni, akit érdekel az őskor és az akkor élt emberek.

Rokonság

Rokonság

Neandervölgyi élet, szerelem, halál és művészet

Rebecca Wragg Sykes
Alexandra Kiadó (A), 2023.11.14.
Másfél évszázaddal ezelőtti felfedezésük óta a neandervölgyiek az emberfélék családfájának lúzereiből prominens rokonainkká léptek elő. A Rokonságban Rebecca Wragg Sykes, a téma avatott szakértője a legfrissebb tudományos felismeréseket bemutatva osztja meg velünk mindazt, amit a neandervölgyi emberekről egyáltalán tudni lehet.

Philipp Blom: Amikor a világ kifordul a sarkából

Philipp Blom a kis jégkorszak történetét meséli el könyvében, amelyben bemutatja, hogy az emberek miként próbáltak meg küzdeni az életben maradásért, felhasználva a korabeli technológiai és tudományos ismeretüket. Miközben az éghajlatváltozásról mesél, történelmi viszonylatokban tárja elénk a társadalom előtt felmerülő kihívásokat és a hideg mérséklésére tett kísérleteket. Ám a természet rendjébe való emberi beavatkozás sosem vezetett jóra, ahogy azzal a jelenben is nap mint nap szembesülünk.

Amikor a világ kifordul a sarkából

Amikor a világ kifordul a sarkából

A kis jégkorszak (1570-1700) és a modern Nyugat hajnala

Philipp Blom
Európa Könyvkiadó, 2023.09.20.
Mindössze 2 Celsius-fok - ennyivel csökkent átlagosan 1570 és 1685 között a hőmérséklet, de ez elég volt ahhoz, hogy felforgassa az óceánok áramlásait, megzavarja az éghajlati körforgásokat, világszerte extrém időjárási eseményeket okozva.

„Érdekfeszítő, informatív, jól megírt, friss szemléletű krónika egy lényegi és tanulságos társadalmi-kulturális átalakulásokkal járó éghajlatváltozásról. Mindenki számára vonzóan, aki csak egy kicsit is érdeklődik Európa története és a klímaváltozásból adódó kihívások iránt.” (Booklist)

 

Albert Moukheiber: Az elme trükkjei

Hiába tölt be központi szerepet agyunk minden emberi tevékenységünk során, mégis csupán töredékét értjük működésének. Albert Moukheiber Az elme trükkjei könyvében kísérli meg feltárni az olvasó számára az agyi mechanizmusokat, illetve az összefüggéseket működésbeli és viselkedésbeli viszonylatban. Az átadott tudásanyag segítségül szolgál e fő éltető elemünk megértésére és javunkra fordítására.

Az elme trükkjei

Az elme trükkjei

Albert Moukheiber
Európa Könyvkiadó, 2023.10.18.
Torzítások, fóbiák, sztereotípiák, kognitív disszonancia: elménk folyamatosan trükköket játszik velünk, jó és rossz értelemben egyaránt. Miért gondoljuk gyakran, hogy igazunk van, amikor pedig épp tévedünk? Miért rettegünk egy apró, ártalmatlan póktól? Miért félünk nyilvánosan beszélni, ha nem vagyunk veszélyben?

Tom Shippey: Kacagva halok meg

Tom Shippey arra a kérdésre keresi a választ izgalmakkal teli könyvében, hogy hogyan váltak a vikingek sikeressé a régmúlt évszázadokban, és honnan ered legendás vakmerőségük. Bizonyára a legtöbben már hallottunk történeteket vagy mendemondákat az északi emberek erejéről és rettenthetetlenségéről, ám tudásunk megrekedt a hatalmas viking hajók és a rabló portyázások mentén. Ám e könyv olvasásával most alkalom kínálkozik a viking lét színfalai mögé kukkantani, és megismerni a vikingek valódi életszemléletét.

Kacagva halok meg

Kacagva halok meg

Élet és halál viking módra

Tom Shippey
Alexandra Kiadó (A), 2023.11.14.
Sötét humorral fűszerezett utolsó szavak, haláldalok és emberáldozatok, valkűrök, alakváltók, elesett hősök a Valhalla hatalmas csarnokában, elpusztuló istenek a Ragnarök végső összecsapása során. Felperzselt földek, kifosztott városok, félelmet és irgalmat nem ismerő harcosok. A vikingekkel kapcsolatos közkeletű képek sokunk számára ismerősek.