Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2021. április 14.
Életen át tartó kétségek – Hitler főépítésze a maga emelte falak börtönében

Életen át tartó kétségek – Hitler főépítésze a maga emelte falak börtönében

Előrendelhető újdonság

„A Hitlerektől és Himmlerektől megszabadulhatunk, de a Speerek velünk maradnak…” – Sebastian Haffner, 1944

Előrendelhetővé vált Gitta Sereny eredetileg 1995-ben megjelent könyve, az 1981-ben meghalt Albert Speer, Hitler közeli bizalmasa, főépítésze és fegyverkezési és ellátásügyi csúcsminiszterének életrajza, monográfiája.

Gitta Sereny (1921–2012) magyar–osztrák származású újságíró, író, a magyar arisztokrata, Serény Ferdinánd lánya volt. A család a náci Németországból előbb Franciaországba, majd Nagy-Britanniába költözött. Gitta Sereny oknyomozó újságíróként részt vett a nürnbergi per tárgyalásain, ahol az érdeklődését Adolf Hitler építésze, Albert Speer keltette fel. Albert Speer (1905–1981) a Harmadik Birodalom személyesen Hitler által megbízott főépítésze, fegyverkezési minisztere és a haditermelés irányítója volt. Nürnbergben 1946-ban, miután a bíróság elé állítottak közül egyedül ő ismerte el a felelősségét a második világháború eseményeit illetően, húsz év börtönre ítélték. Börtönévei alatt megírta visszaemlékezéseit, s Spandauból való szabadulása után is több sikeres könyvet publikált. 1981-ben Londonban halt meg egy szállodai szobában, a szeretőjével együtt töltött idő alatt.

Gitta Sereny könyve, az évtizedek kutatómunkáját összegző Albert Speer küzdelme az igazsággal két kérdés nyomában jár. Egyfelől, hogyan kerülhetett Speer Hitler bűvkörébe, amire a családi-szellemi háttere nem predesztinálta elvileg? Másfelől, milyen pszichikai folyamatok zajlanak Speerben a bűnössége és felelőssége kapcsán: elsősorban a zsidóságot kiirtó elképzelések és ezek megvalósítása tekintetében? Vállalja-e ezekért a felelősséget, tagadja-e, hogy tudott róluk, vagy amikor már szembesítették vele, hogyan dolgozza fel húszéves börtönévei alatt, illetve utána?

A történész-újságíró levéltári kutatásokkal, többszöri, Speerrel folytatott hosszas személyes interjúkkal, illetve az egykori főépítész emlékiratainak, naplóinak alapos és körültekintő elemzése révén megadja a kérdéseire a válaszokat.

Albert Speer küzdelme az igazsággal

Albert Speer küzdelme az igazsággal

Gitta Sereny
Európa Könyvkiadó, 2021.05.03.
A magyar–osztrák származású brit író és újságíró, Gitta Sereny először 1995-ben (magyarul 1998-ban) megjelent könyve Hitler közeli bizalmasa, főépítésze, és fegyverkezési és ellátásügyi csúcsminisztere, Albert Speer életrajza. Speer volt az egyetlen a Nürnbergben perbe fogott náci háborús bűnösök közül, aki elismerte felelősségét a rémtettekért.

Ha érdekel a történelem ezen sötét, ám annál tanulságosabb időszaka, ajánljuk neked az egykori nünbergi főügyész, Ben Ferencz rendkívüli életét bemutató Ítélet a Gonosz felett című könyvünket is!

Ítélet a Gonosz felett

Ítélet a Gonosz felett

Ben Ferencz – A nürnbergi főügyész rendkívüli élete és szenvedélyes harca az igazságért

Philipp Gut
Európa Könyvkiadó, 2020.11.30.
Ez a kötet a politikailag még élete alkonyán is aktív Ferencz 100. születésnapján, 2020. március 11-én jelent meg először. Philipp Gut a Magyarországon született, családjával az Egyesült Államokba emigrált Ferencz egész életútját végigkíséri a New York-i Hell’s Kitchen-i gyerekkorától kezdve a holokauszt-túlélők kártalanításában játszott fontos szerepéig.