Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. március 24.
Elismert írók – köztük Szvetlana Alekszijevics – arra kérik az oroszokat, mondják el az igazságot a háborúról

Elismert írók – köztük Szvetlana Alekszijevics – arra kérik az oroszokat, mondják el az igazságot a háborúról

A könyves világ hírei

Az orosz–ukrán háború kitörése óta a legkülönbözőbb információk keringenek a médiában a két ország konfliktusáról és a háború eseményeiről. Míg Ukrajna és az ukrán állampolgárok a közösségi média minden felületét és lehetőségeit – legfőképp a TikTok nevű videós applikációt – kihasználják, hogy felhívják a figyelmet a háborúban álló országuk eseményeire, addig az orosz állam a kommunizmusban jól bevált módon hallgattatja el a független médiát, és zárja el a világ információit az orosz társadalomtól.

A háború kitörésekor Moszkvában és más orosz nagyvárosokban utcára vonultak és tiltakoztak azok az állampolgárok, akik aktív globális médiahasználók, ellenben a legtöbb, helyi médiát fogyasztó, internetet aligha használó személynek fogalma sincs arról még most sem, hogy az országuk és vezetőjük milyen módon felelős az Európa biztonságát fenyegető konfliktusért.

Az orosz média hamis információkat közöl, hogy megőrizze az állam és államfő biztonságát, és megóvják magukat egy esetlegesen kitörő polgárháborútól, hiszen, ha a világ vezetői nem is, az Ukrajnában történő pusztítást látva az orosz nép talán képes lenne megbuktatni a vezetőjüket, Vlagyimir Putyint. Az orosz állam azonban minden lehetséges külföldi és belföldi független tévécsatornát, rádiót, és internetes híroldalt korlátoz vagy blokkol, köztük a Szabad Európa Rádiót és a BBC-t is.

Ezt látva 17 orosz író, köztük a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, és a népszerű poszt-apokaliptikus sci-fi-könyvsorozat, a Metro 2033 szerzője, Dmitry Glukhovsky is nyílt levélben fordultak az oroszul beszélő emberekhez, arra kérve őket, hogy mondják el az igazságot Oroszország felelősségéről és szerepéről az Ukrajnával szemben folytatott háborúban, hogy lehetőleg minél több orosz állampolgárhoz eljusson az anyanyelvükön.

„Kérünk mindenkit, aki beszéli az orosz nyelvet, minden embert, minden nemzetet, anyanyelvűeket, és azokat is, akiknek ez a második vagy harmadik nyelve.

Manapság az orosz állam arra használja fel az orosz nyelvet, hogy gyűlöletet szítson, és alátámassza az Ukrajna elleni szégyenletes háborút. Az orosz állami média folyamatosan olyan hazugságokat terjeszt, amelyek ködbe vonják az agressziót. Ebben a helyzetben kulcsfontosságú feltárni az igazságot az orosz állampolgárok előtt, és beszámolni az ukrán nép veszteségeiről, szenvedéseiről, a szándékosan megtámadott és megölt civilekről, az egész európai kontinensre és a nukleáris fenyegetettség miatt valószínűleg az egész emberiségre kiterjedő veszélyről.

Ha beszélsz oroszul, kérünk, hogy használj minden lehetséges kommunikációs eszközt, telefonokat, messengert, e-mailt, keress fel ismerősöket, idegeneket, és mondd el az igazságot. Meg kell állítani ezt az igazságtalan háborút.”