Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
március 17.
George Orwell, Stephen King és Szvetlana Alekszijevics könyvei is orosz tiltólistára kerültek

George Orwell, Stephen King és Szvetlana Alekszijevics könyvei is orosz tiltólistára kerültek

A könyves világ hírei

A listán főleg olyan írók szerepelnek, akik nyíltan Ukrajnát támogatják, mint Joe Abercrombie vagy Dmitry Glukhovsky, akik nyíltan és rendszeresen bírálják Putyint – csakúgy, mint Vlagyimir Szorokin.

Anastasia Burlakova Facebook-posztja hívta fel először a figyelmet arra, hogy több népszerű írót is betiltottak a moszkvai könyvtárakban. Burlakova regényeket akart leadni a könyvtárban, ahol állítólag egy listát mutattak neki – azon írók nevével, akiknek művei az orosz kormány megítélése szerint veszélyesek.
Neil Gaiman, aki szintén szerepel a listán, a Twitteren osztotta meg a hírt.

A tiltólistás írók között Stephen King neve is szerepel, ami talán elsőre igen meglepő, azonban egy kis utánaolvasást követően gyorsan kiderül az igazság. Ők mindketten olyan szerzők, akik hangot adtak az állaspontjuknak: a továbbiakban nem hajlandóak az orosz–ukrán háború okán szerződést kötni orosz kiadókkal.
Gaimennek viszonylag sok könyve jelent meg oroszul, ennek ellenére az író kijelentette, hogy addig nem szándékozik további szerződéseket kötni a helyi kiadókkal, amíg Putyin van hatalmon.

A búra alatt

A búra alatt

Stephen King
Európa Könyvkiadó, 2022.11.30.
Egy teljesen átlagos, gyönyörű őszi napon a békés maine-i Chester's Mill kisvárosát váratlanul, a derült égből egy láthatatlan erőtér zárja el a világ többi részétől. A hirtelen alászálló „búrába” belecsapódik egy repülőgép és lángoló roncsokban zuhan le az égből, egy kertészkedő asszony keze leszakad, a szomszédos városban dolgozó emberek nem tudnak hazajutni.

A Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics szintén nyíltan bírálta Oroszországot; budapesti látogatása során azt mondta, hogy számára felfoghatatlan az oroszok támadása.

Egy hazánkban adott interjújában elmondta, a háború kitörése előtt két nappal repültek Berlinbe a családjával, és bár hiányoznak neki a barátai, ismerősei és bizonyos tájak, igazából nem akar visszatérni Oroszországba, sőt várja Ukrajna győzelmét.

Természetesen, ha már a „feketelistáról” beszélünk, akkor George Orwell neve is felmerül, hiszen ő már talán örök vendége a tiltólistáknak. Az 1984 például már a Szovjetúnióban is tiltólistán szerepelt, egészen ’88-ig nem is lehetett hozzájutni – legalábbis legálisan. Külön érdekesség egyébként, hogy 2022-ben az 1984 a második leggyakrabban letöltött könyv volt Oroszországban.

Csernobili ima
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Csernobili ima

Szvetlana Alekszijevics
Európa Könyvkiadó, 2022.09.08.
Európa Kapszula Könyvtár
Szvetlana Alekszijevics (1948–) belarusz származású Nobel-díjas írónő két évtizedet szánt témája feldolgozására. Az illegalitásban élő szerzőt folyamatos inzultus éri az orosz kormány részéről, véleményét nem rejti véka alá a nemzetközi sajtóban. Dokumentarista művei hűen mutatják be a huszadik századi történelem civil oldalát, nehéz feledni a hőseit.
1984
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

1984

George Orwell
Európa Könyvkiadó, 2023.04.30.
Európa Kapszula Könyvtár
George Orwell (szül. Eric Arthur Blair, 1903-1950) a 20. század egyik legnagyobb hatású írója. Az Indiában született, majd Angliában nevelkedett szerző egyetemi ösztöndíj híján utazott vissza szülőföldjére, hogy a burmai rendőrségnél dolgozzon, ám 1927-re végleg megundorodva az angol gyarmati politikától, kilépett a szervezetből.

Az oroszok egyelőre nem erősítették meg, de nem is cáfolták a híreket, viszont a listára pillantva láthatjuk, hogy önmagáért beszél.