Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2023. május 26.
Elindult a Budapest Nagyregény honlapja!

Elindult a Budapest Nagyregény honlapja!

Kultúra és életmód

A Budapest Nagyregény olyan kezdeményezés, amelynek keretén belül civilek, a kortárs irodalom és a kortárs kultúra ismert alakjai dolgoznak együtt azon, hogy a főváros egyesítésének 150. évfordulója alkalmából megidézzék a kerületek sajátos szellemiségét, és olyan művet/műveket hozzanak létre, amelyben az ezerarcú Budapest elevenedik meg. 2023 novemberére tervezik a könyv megjelenését, amelynek összeállításához, a 23 kerülethez 23 kortárs magyar szerzőt kértek fel, írjanak egy történetet a kerületekhez a korábban beérkezett legendáriumok alapján.

hero_1.png

A projekthez újonnan elindult honlapon már külön lebontva olvashatóak a szerzők rövid történetei arról, milyen kapcsolat fűzi őket az adott kerülethez. Háy János a XII. kerület történetéért felelős a nagyregényben, ami nem is véletlen, hiszen „idestova ötven éve” él itt, ahogyan ő is fogalmaz. A kerülethez fűződő viszonyának egyediségét talán mégis az adja, amit a falusi születésű, kisvárosi identitással rendelkező író lát a főváros olyan kerületéből, amely egyszerre emlékeztet a vidékre a viszonylag nagy, zöld területeivel és csendességével, ugyanakkor jelen van benne a nagyváros gőgje.

Ha valaki esetleg ódzkodna attól, hogy egy várostörténeti leírásoktól hemzsegő szöveggel fog találkozni, annak sem kell félni, mert ahogy Háy János is fogalmazott, „óvatosan nyúlok ezekhez a múltból előkotort érdekességekhez és többet ahhoz, amiről úgy gondolom, élet.”

A regény megjelenése előtt több összművészeti, különleges élményeket kínáló olvasásnépszerűsítő programot is szerveznek. Többek között a június 8–11. között tartandó 94. Ünnepi Könyvhéten az érdeklődők egy beszélgetéssorozatot hallgathatnak végig, amelyben szó esik többek között az írók kerülethez való kapcsolódásairól, a különleges vállalkozás munkafolyamatairól, valamint megközelítésekről és a lehetséges közös témákról is.