Nincs engedélyezve a javascript.
profil_pics2-1.jpg
Pioneer Books
2021. július 6.
„Fogalmam sem volt róla, milyen nehéz utat kell majd megjárnom, de úgy érzem, közvetítő vagyok, akit odafentről megbíztak, hogy ezt a csatát vívjam meg."

„Fogalmam sem volt róla, milyen nehéz utat kell majd megjárnom, de úgy érzem, közvetítő vagyok, akit odafentről megbíztak, hogy ezt a csatát vívjam meg."

Kultúra és életmód

Dévény Anna (1935–2017) melegszívű, emberközeli, készséges gyógytornász és művészitorna-szakedző örökös tanulásának, szorgalmának s kitartásának köszönhetően új mérföldkőhöz érkezett a mozgásterápia tudománya: az általa megalapított Dévény Anna Alapítvány szakmai vezetőjeként, kollégáival közösen dolgozta ki és fejlesztette mintegy négy évtizeden át a Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszert (DSGM), amely lehetővé tette, hogy napjainkban száz, korábban gyógyíthatatlannak hitt kisgyermek közül mára már 80 egészséges, teljes életet élhessen.

Dévény Anna 1935-ben született Budapesten. Gyermekkorát beárnyékolták a háború borzalmai: csupán kilencéves volt, amikor Budapest bombázása során elveszítette édesanyját. 1954-ben érettségizett a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, majd elvégezte az Állami Gyógytornászképzőt és a Testnevelési Főiskola művészitorna-szakedzői szakát is. Tanulmányait követően, csaknem 10 éven át dolgozott a pesti idegklinikán, majd gyógytornászként került a Tétényi úti kórház neurológiai osztályára, miközben művészi tornát is tanított; két szakmáját tehát párhuzamosan űzte heti hat napon át, reggel fél héttől este tízig, hosszú éveken keresztül.

A Neurológiai Klinikán azonban húszévnyi ott töltött idő után sem járt eredményes gyógyítási sikerrel, ebből kifolyólag már éppen érlelődött benne a váltás gondolata, amikor is egy sorsszerű lehetőség megváltoztatta addigi életét: felkérték, hogy foglalkozzon iskolai tanórák alól felmentett gyerekkekkel.

Ez volt az a kihívás, amely Dévény Anna pályafutásában az áttörést jelentette, és amely megindította őt a gyógyítás új megközelítésének felfedezőútján, ahol a betegségtudat és a korrekció kettőse mellett a mozgás öröme is teret nyerhetett.

Az idő előrehaladtával a feltörekvő Dévény Anna szakmailag egyre tapasztaltabbá vált, gerincferdüléssel, csontrendszeri és idegrendszeri problémákkal is foglalkozott, a nyolcvanas években pedig Vitray Tamás „Siker” című tévéműsorában is feltűnt, ami országszerte ismertté tette. Hivatása rövidesen életcéljává alakult át: minden erejével a koraszülöttek, sérült gyerekek és felnőttek mozgásrehabilitációval és -korrekcióval történő segítésére koncentrált.

1990-ben létrehozta a Dévény Anna Alapítványt, ahol a Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer (DSGM), a gyógyítás és a fejlesztés elkülönítésével, a művészi tornát alapul véve manuális technikával regenerálja a sérült izmokat és inakat, s ezáltal gyógyít elsősorban születési sérülteket.

Az újszerű, komplex eljárás mind elméletben, mind gyakorlatban teljes mértékben különbözik a mozgásrehabilitációban korábban alkalmazott módszerektől, ugyanis a nem működő testrészek erőltetése helyett a működők beindítására, fejlesztésére, finomítására, és erősítésére fókuszál.

Ennek fényében különösen fontos a korai kezelés, ugyanis az agynak öt hónapos korig van tartalékállománya, amely még beindíthatja a működést, és amely később akár az átlagosnál jó eséllyel ügyesebbé, s kiemelkedő képességűvé teheti a gyermeket. A teljes kidolgozott kezelési mód az öngyógyítás elvén alapszik, és mára már több mint fél évszázados gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, s hihetetlenül gyors javulást és minőségi mozgást tud elérni valamennyi területen; radikálisan szembemegy azonban a – korábban Dévény Anna által is 20 évig alkalmazott – neurológiailag elfogadott mozgásrehabilitációval.

129_deveny_anna.jpg
Dévény Anna, a DSGM-módszer megalkotója
Forrás: Dévény Anna Alapítvány

Dévény Anna számára a nyugdíjaskor fogalma új értelmet nyert: időskorában továbbra is oktatott, könyvet írt a tökéletesített mozgásrehabilitációs módszeréről, valamint speciális tréningeket tartott a Magyar Állami Operaház balettművészei és operaénekesei számára. Többször kiemelte, reméli lesz valaki, aki fenntartja a Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszerét, amely ezáltal tovább segíthet az embereken.

„Nem a helyemet kell átadnom, hanem a zászlót. Remélem, lesznek, akik viszik. Az utódaim számára a legnehezebb feladat lesz megőrizni a DSGM tisztaságát. Mert ez csak a saját elvei alapján eredményes.”

Dévény Anna 81. életévében hunyt el 2017-ben. Tevékenységéért 2003-ban Batthyány-Strattmann László-díjat, 2010-ben Prima Primissima Díjat kapott. 2014-ben a Magyar Érdemrend középkereszt kitüntetését vehette át, halálának évében pedig a Dévény-módszer a Magyar Örökség díjat is kiérdemelte. Az egyedülálló gyógytornász, művészitorna-szakedző, a Dévény Alapítvány vezetője szakmai munkásságával, elkötelezettségével és segíteni akarásával maradandó életművet hagyott hátra.