Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2023. január 13.
George Orwell, J. R. R. Tolkien és Emily Brontë is előkelő helyen szerepel a legjobb brit szerzők listáján

George Orwell, J. R. R. Tolkien és Emily Brontë is előkelő helyen szerepel a legjobb brit szerzők listáján

A könyves világ hírei

Az Amazon Books tavaly év végén felmérést készített arról, hogy Nagy-Britanniában az olvasók kit tartanak minden idők legjobb szerzőjének. A vizsgálatban összesen 2000 fő vett részt, akiknek 44 százaléka Jane Austenre szavazott. Nem csoda az elsöprő siker, hiszen az Austen-kultusz napjainkban is töretlen – mi sem mutatja ezt jobban a számtalan Büszkeség és balítélet-, Értelem és érzelem- és Meggyőző érvek-feldolgozásnál; illetve, hogy közelebbi példát hozzunk: a Könyves Magazin népszerű Az Austen-projekt elnevezésű podcastjénél.

A második helyezést J. K. Rowling érte el, aki Harry Potter-sorozatával felvirágoztatta a gyermek- és ifjúsági irodalmat. Ezután Roald Dahl következik, a Charlie és a csokigyár szerzője. William Shakespeare így a dobogóról lecsúszva a negyedik helyen végzett.

A listán számtalan olyan szerző szerepel, akik úttörőnek számítanak a világirodalom színpadán. Shakespeare mögött fej-fej mellett George Orwell és J. R. R. Tolkien – mindkét író 35 százalékot ért el.

Orwell utópikus történetei mindmáig hátborzongatóak és példaértékűek: az Állatfarm és az 1984 örök hivatkozási pontok.

1984, Állatfarm, Hódolat Katalóniának
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

1984, Állatfarm, Hódolat Katalóniának

George Orwell
Európa Könyvkiadó
„Üdvözlet az egyformaság korából, a magányosság korából, a Nagy Testvér korából, a duplagondol korából” – írja a naplójába Winston Smith, a lázadó, a gondolatbűnöző, aki nem hajlandó elismerni, hogy a 2 × 2 a Párt akarata szerint lehet három vagy öt is.

A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien ikonikus műve, amelynek különleges világa, örök érvényű mondanivalója a mai napig sok olvasó számára meghatározó világszerte. A kétezres években készített filmfeldolgozásoknak, valamint a legújabb, tavaly debütáló A hatalom gyűrűi Amazon Prime-sorozatnak köszönhetően pedig számos olyan rajongóra is szert tett, akik először talán megijedtek a világ legnagyobb terjedelmű tündérmeséjének mondható történettől.

A Gyűrűk Ura I-III.
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

A Gyűrűk Ura I-III.

J. R. R. Tolkien
Európa Könyvkiadó
A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig – legalábbis terjedelmét tekintve – alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a három vaskos könyvben, amikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték.

A listán a Brontë-nővérek is előkelő helyet kaptak, mindkettőjüket beválasztották a legjobb 10-be. Charlotte Brontëtől a Jane Eyre, Emily Brontëtől az Üvöltő szelek ismeretes a magyar olvasók körében.

Üvöltő szelek
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Üvöltő szelek

Emily Bronte
Európa Könyvkiadó, 2021.06.30.
Európa Kapszula Könyvtár
Emily Bronte egyetlen regénye, amely először 1847-ben jelent meg Angliában, Magyarországon pedig 1940-ben, kimagasló alkotása az egyetemes regényirodalomnak. A verseivel is feltűnést keltő, fiatalon, alig harmincévesen elhunyt írónő testvérei, Charlotte és Anne is jól ismertek a magyar olvasók előtt.

A listán szerepel továbbá Thomas Hardy, Mary Shelley és Virginia Woolf is – mind kétségtelenül a brit irodalom kiemelt alakjai.

A világítótorony
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

A világítótorony

Virginia Woolf
Európa Könyvkiadó, 2021.06.15.
Európa Kapszula Könyvtár
Virginia Woolf (1882–1941) a modern angol próza, a lélektani regény, a tudatfolyam-technika egyik megteremtője és legnagyobb hatású művelője. Ő alapította a Bloomsbury-kör nevű irodalmi csoportot, amelyben a XX. század első felének legjelesebb angol művészei és tudósai (T. S. Eliot, E. M. Forster, Lytton Strachey, J.