Nincs engedélyezve a javascript.
profil_pics2-1.jpg
Pioneer Books
2020. október 8.
Gratulálunk a 2020-as Nobel-díjak női győzteseinek!

Gratulálunk a 2020-as Nobel-díjak női győzteseinek!

Kultúra és életmód

A Nobel-díjak kiosztása mindig jeles és örömteli esemény, legyünk a világ bármelyik pontján, hiszen nagyszerű emberek kivételes teljesítményét hivatott elismerni, mellyel akár tudományos szinten, akár a mindennapi kultúra szintjén jobbá tették a világot. Idén azonban az egyenjogúság kérdésében is meghatározónak számít a díj kiosztása, hiszen három nagyszerű nőt is köszönthetünk a díjazottak sorában.

Az idei év az első alkalom, hogy tudományos Nobel-díjon két nő osztozik. Ők nem mások, mint Emmanuelle Charpentier francia mikrobiológus és Jennifer Doudna amerikai biokémikus, akik a genetikai olló feltalálásáért részesültek kémiai Nobel-díjban. Ezt az elismerést előttük mindössze öt nő kapta meg. A genetikai olló egy olyan eljárás, ami a DNS célzott, rendkívül pontos szerkesztését teszi lehetővé. Ez forradalmasította az élettudományokat, hozzájárul a rák elleni új terápiák kidolgozásához és valóra válthatja az örökletes betegségek gyógyításáról szóló álmokat.

„Hatalmas lehetőségek rejlenek ebben a genetikai eszközben mindannyiunk számára. Nemcsak az alaptudományt forradalmasította, hanem innovatív terméseket is szült, és úttörő új orvosi kezelésekhez fog vezetni” – nyilatkozta Claes Gustaffson, a kémiai Nobel-díj-bizottság elnöke.

No de evezzünk közelebbi vizekre: 2020-ban ugyanis az irodalmi Nobel-díjat is nő kapta! Louise Glück 77 éves amerikai költőnő munkássága itthon sajnos csak kevésbé ismert, ám ő az elmúlt évtizedek egyik legtöbbet méltatott amerikai költője, többek között Pulitzer- és National Book Award díjat is magáénak tudhat. Louise Glück a Svéd Akadémia indoklása szerint azért részesült az elismerésben, mert „összetéveszthetetlen költői hangjának zord szépsége egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Költészete önéletrajzi ihletésű, rendszeresen ruházza fel az egyéni történeteket univerzális jelentéssel, és szívesen fordul olyan nehéz témákhoz, mint a vágy, a szenvedély vagy éppen a szomorúság, az elszigeteltség őszinte érzése. Külön érdekesség, hogy a költőnő nagyszülei révén magyar származású. Louise Glück magyarul megjelent verseit az alábbi linken olvashatod.

Ezúton is gratulálunk ezeknek a kivételes nőknek, és persze a többi díjazottnak!