Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
november 28.
Ha szeretnél még többet megtudni az anyák megmentőjéről, ezt a könyvet neked ajánljuk!

Ha szeretnél még többet megtudni az anyák megmentőjéről, ezt a könyvet neked ajánljuk!

Friss megjelenés

Hamarosan elmerülhetünk Kertész Róbert nagyszerű alkotásában, mely a napokban jelenik meg. A Semmelweis címet viselő dokumentumregény hazánk kiváló orvosa és tanára, Semmelweis Ignác orvostudományi felfedezésébe és küzdelmeibe enged bepillantást.

semmelweis_plakat.jpg

Az édesanyák megmentője. Ekképp él emlékezetünkben Semmelweis Ignác, aki valóban fáradságos és kitartó munka árán megóvta az áldott állapotban lévő nőket a gyermeküktől őket elválasztó haláltól. Ám kortársai közt számos ellensége akadt, akik megpróbálták őt akadályozni a hivatásában. Az elutasítást reflexszerűen kapta, hiába voltak szemmel látható statisztikák és tények, melyek mind azt bizonyították, hogy a tiszta orvosi kéz az egyik legfontosabb a szakmában. A korabeli Németországban, ahol a hagyományos és az új orvoslás vívott egymással tudományos harcot, a bécsi Orvosi Karon mindennapos volt a Semmelweisszel szemben tanúsított ellenállás. A korszakalkotó felismerése, miszerint az orvosoknak és szülészeknek elengedhetetlen a klóros vízzel történő, fertőtlenítő hatású kézmosás, sokszor talált süket fülekre. Ennek ellenére több tucat támogatója volt, akik vele együtt küzdöttek az igazság feltárásáért és elismertetéséért. Kertész Róbert életregényében megismerkedhetünk Semmelweis Ignác gyermekkorával, iskolai tanulmányaival és karrierjével, miközben szembesülünk a kezdetben ránehezedő szülői elvárásokkal, a kortársak róla alkotott véleményével és valódi természetével.

Semmelweis

Semmelweis

Az anyák megmentője

Kertész Róbert
Alexandra Kiadó (A), 2023.11.09.
"Egymás után négy asszonynál lépett fel a láz. Tudta, hogy valaki megszegi rendelkezéseit, hiszen csakis ez okozhatja a halálsorozatot. Nappal is, éjszaka is meglepetésszerűen megjelent a betegszobákban. Három hétig tartott a nyomozás. Végre rajtakapta az egyik madámot. Karon ragadta a megrettent ápolónőt, és áthurcolta a kis inspekciós szobába.

Aki szeretne vizuálisan is elmerülni Semmelweis Ignác élettörténetében, annak meleg szívvel ajánljuk a november 30-án megjelenő filmadaptációt, amely Semmelweis címmel lesz látható a magyar mozikban. A már korábban megjelent előzetes alapján számos izgalom vár a nézőre, ugyanis a film hiteles módon kívánja ábrázolni a korabeli bécsi viszonyokat, a kórházakban uralkodó kétségbeejtő körülményeket, az orvosok felé támasztott elvárásokat, az önvád súlyát, és azt a szerelmi szálat, amely Semmelweis és a szülésznő között bontakozik ki. A főszerepet a sokak által ismert Vecsei H. Miklós alakítja, az osztrák bábát, Emmát pedig Nagy Katica. A Semmelweis, mely New Yorkban került bemutatásra, és Oscar-díjra is jelölték, Koltai Lajos rendezésében valósulhatott meg.

„Semmelweis története számomra szép embermese arról, hogy valaki megtalálja a saját ösvényét, és mindenáron végigmegy azon. Ez az ember orvosnak született, mániákus eltökéltség jellemezte a sebészi pályán is. A kitartása, elszántsága egyedülálló, és engem ez érdekelt leginkább.”

Koltai Lajos a kultura.hu-nak adott interjújában