Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
január 22.
A Semmelweis nyerte az európai uniós filmek torontói fesztiválján a legjobb film díját

A Semmelweis nyerte az európai uniós filmek torontói fesztiválján a legjobb film díját

Megfilmesítés

Hatalmas sikert aratott a kanadai közönség körében a Semmelweis Ignác életéről szóló film! Az európai uniós filmek torontói fesztiválján megszavazták neki a legjobb filmnek járó közönségdíjat, amely azért is különösen rangos elismerés, mert a rendezvénynek ez az egyetlen díja. A jó hír az, hogy a Koltai Lajos által rendezett film még javában megy a mozikban, úgyhogy nem maradtunk le semmiről, sőt így akár mi magunk is meggyőződhetünk a vászonra vitt történet nagyszerűségéről.

„A hazai mozikban már látható új magyar film a New York-i világpremiert és a Los Angeles-i vetítéseket követően a torontói közönséget is meghódította.”  -  (Vincze Miklós, 24.hu)

A Semmelweis nemcsak jó közönségfilm, hanem ügyesen szövi a krimiszálat, emellett a magyar orvos gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezései olyan téma, amiről alapvetően fontos beszélni. Azonban ha valaki inkább az otthon nyugalmában ismerkedne meg az ikonikus orvos történetével, jó szívvel ajánljuk Kertész Róbert Semmelweis – Az anyák megmentője című könyvét.

Semmelweis

Semmelweis

Az anyák megmentője

Kertész Róbert
Alexandra Kiadó (A), 2023.11.09.
"Egymás után négy asszonynál lépett fel a láz. Tudta, hogy valaki megszegi rendelkezéseit, hiszen csakis ez okozhatja a halálsorozatot. Nappal is, éjszaka is meglepetésszerűen megjelent a betegszobákban. Három hétig tartott a nyomozás. Végre rajtakapta az egyik madámot. Karon ragadta a megrettent ápolónőt, és áthurcolta a kis inspekciós szobába.

„Az alapos kutatómunkán alapuló életrajzi regény nem költ hozzá semmit az ismert tényekhez, nem ad „der wilde Ungar” szájába kitalált hatásvadász frázisokat, nem helyezi bele lehetetlen, frivol szituációkba; egyszerűen csak szabatosan, a tényekre fókuszálva végigveszi az ismert információkat Semmelweis Ignác életútjáról.”  -   (moly.hu, olvasói vélemény)

Kertész Róbert eredetileg orvosnak készült, de végül tanulmányait nem fejezte be. Helyette a két világháború közötti időszak neves újságírója és szerzője lett. A Semmelweis Ignácról szóló életrajzi regénye sebészi precizitással mutatja be az anyák megmentőjének történetét, és költői líraisággal ábrázolja a 19. század közepének mozgalmas, sokszínű hangulatát. Megismerhetjük az orvosgéniusz gyermekkorát, iskolai éveit; betekinthetünk a szülői házba, és szembesülhetünk az onnan érkező elvárásokkal; valamint természetesen azt is megtudhatjuk, milyen áldozatok árán szállt szembe a kor orvostudományi kánonjával.