Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
június 26.
Háborús borzalmak, életre szóló traumák: Lány a háborúban

Háborús borzalmak, életre szóló traumák: Lány a háborúban

Friss megjelenés

Nincs olyan háború, melynek borzalmaira igazán fel lehet készülni. A mindennapok porba hullása, a káosz és a folyamatos félelem mély sebeket hagy mindenkin, akinek át kell élnie, hogy az élete egyik napról a másikra teljesen megváltozik. A családi életet és a barátokkal való játékot felváltja a mindennapi élelemért való sorban állás és az erőszak elől való bujkálás. A borzalmak pedig a háború végével sem érnek véget, a traumák sokszor csak évekkel később érik el az embert igazán, főleg, ha gyermekként kellett átélnie a háború katasztrófáját.

Sara Nović Lány a háborúban című regénye a nem túl távoli múltba, a délszláv háború idejére kalauzolja el olvasóit, és eleveníti fel a háború eseményeit egy tízéves lány nézőpontjából.

A történet főhőse Ana Jurić, aki idilli gyermekkorát éli Zágrábban a családjával, amikor 1991-ben kitör körülötte a háború, és elveszik minden, amit eddig biztosnak hitt életében. A mindennapok apró-cseprő gondjait sokkal életbe vágóbb problémák váltják fel, amikor Ana elveszti szüleit, és egyedül kell megtalálnia helyét a nagyvilágban.

Ana 2001-ben New York-ban él, és nemcsak barátai, de önmaga elől is elrejti múltjának tragikus eseményeit. Amikor viszont visszatér egykori otthonába, kénytelen szembenézni a múlt szellemével, és számot vetni mindazzal, ami régi életéből maradt.

 

Sara Nović regénye szomorú történet a gyermekkor hirtelen elmúlásáról és a háború közvetlen hatásairól. Az írónőnek ez az első, de nem az egyetlen regénye, ahol az élet nehézségeivel küzdő szereplők sorsát követi végig. Nović egy társadalmilag elkötelezett író, aki saját tapasztalatait is beleépíti regényeibe – True Biz című, The New York Times-bestsellerregénye a hallássérült fiatalok mindennapi nehézségeiről bekerült Reese Witherspoon könyvklubjának kedvencei közé, és számos amerikai irodalmi díjjal is kitüntették.

A Lány a háborúban eddig 13 nyelvre lett lefordítva, és elnyerte az American Library Association Alex-díját, valamint a Goodreads közössége is kedvencének nyilvánította a regényt.