Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
augusztus 2.
Mit vigyél magaddal olvasni?

Mit vigyél magaddal olvasni?

Könyvajánló

Olvasmányélményeid során már biztosan találkoztál a több mint hetven éve működő Európa Könyvkiadó valamelyik kötetével. A kiadó nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a külföldön megjelent sikerkönyvek az itthoni olvasóközönség számára is elérhetőek legyenek a lehető legjobb fordításban. Kínálatában olyan sikerlistás külföldi szerzők könyveivel találkozhatsz, mint Stephen King, Christopher Paolini, Sara Nović vagy Abdulrazak Gurnah. Emellett persze a hazai szerzők sem maradhatnak el, hiszen kiadócsoportunkon belül itt találhatod meg a legtöbb magyar írót; a kortársak közül Háy János vagy Bérczes László műveit egyaránt. Ennek apropóján a kiadó nyári újdonságaiból hoztunk nyolc különböző, de annál izgalmasabb olvasmányt, amiket a nyaraláskor is magaddal vihetsz, hogy a strandon, illetve utazás közben se maradj olvasnivaló nélkül.

Lenne kedved visszautazni az időben, méghozzá az 1970-es évekbeli Észak-Írországba? Ezt akár meg is teheted Louise Kennedy Vétkek című kötetével, ahol Cushla szokatlan életébe nyerhetsz betekintést: a fiatal katolikus lány nappal alsósokat tanít, esténként bátyjának segít a családja pubjában. Ám ez még nem minden: itt ismerkedik meg egy protestáns ügyvéddel, Michael Agnew-val, aki sokkal idősebb nála, ráadásul felesége van. Emellett történetüket a korabeli történelmi zavargások is megnehezítik, mivel a protestánsok és a katolikusok nincsenek túl jóban egymással. Ha szeretnél részese lenni egy hetvenes évekbeli, észak-írországi titkos viszonynak, valamint átélni a korabeli hétköznapokat, akkor ez a könyv biztosan tetszeni fog.

Vétkek

Vétkek

Louise Kennedy
Európa Könyvkiadó, 2024.06.10.
Fordította: Schultz Judit

A világban történő események miatt aktuális Sara Nović debütáló kötete, a Lány a háborúban. A történetet egy túlélő visszaemlékezésén keresztül követhetjük végig, aki tízévesen átélte a délszláv háborút, majd szerencsésen kimenekült az Egyesült Államokba. Az írónő regényével elnyerte az American Library Association Alex-díját, valamint a Goodreads közössége a kedvencének nyilvánította. Ezenkívül műveit különlegessé teszi, hogy próbálja beleszőni saját tapasztalatait a cselekménybe, amitől igazán hitelessé és szívhez szólóvá válik. Ha érdekel, milyen érzelmek kavarognak egy háború elől menekülőben, vagy milyen viszontagságokkal kell szembenéznie annak, aki a tengerentúlra emigrál, akkor számodra ez a kötet tartogathat meglepetést.

Lány a háborúban

Lány a háborúban

Sara Novic
Európa Könyvkiadó, 2024.05.30.
Fordította: Siklós Márta

Fernanda Melchor neve valószínűleg ismerős számodra, ugyanis ő írta a nagy sikerű Hurrikánok évada könyvet. Most egy újabb remekművet olvashatunk tőle, aminek címe Ábrándozók: a cselekmény a fullasztó légkörű mexikói társadalomban játszódik, ahol két, igen eltérő hátterű fiatal akarja megváltoztatni az életét. Polo egy szegényebb családból származik, és minden vágya elmenekülni családjától. Franco a szöges ellentéte, ugyanis mindene megvan, ami kell, mégis magányos. Mindketten úgy érzik, megérdemlik álmaik beteljesülését, ezért kitalálnak egy nagyszabású tervet, amivel mindez sikerülhet. Ha szeretnél te is ennek a kalandnak a részese lenni, és megtudni, vajon teljesülnek-e az álmaik, akkor ez a neked való könyv.

Ábrándozók

Ábrándozók

Fernanda Melchor
Európa Könyvkiadó, 2024.06.02.
Fordította: Vajdics Anikó

Bizonyára sok olyan történetet hallottál már, amiben a terapeutát és betegét érzelmi szálak kötik össze, ám Jen Beagin regényében, A Nagy Svájciban nem az előbb felvázolt, megszokott koncepció jelenik meg. A regény főhőse, Greta egy átíró, vagyis egy terapeuta ülésein készült hangfelvételeket jegyez le, ezért olyan, mintha ő maga is részt venne ezeken a találkozókon. A bonyodalom ott kezdődik, hogy az egyik új ügyfél iránt, akit magában a Nagy Svájcinak nevezett el, elkezd érzelmeket táplálni. Minél jobban megismeri őt a kihallgatott terápiák során, annál jobban szeretne vele találkozni. Szerinted is lehetséges beleszeretni valakibe csupán a kihallgatott szavai alapján? Kövesd végig Greta nem egyszerű útját a Nagy Svájciig, és megtudhatod, hogyan lehetséges mindez.

A Nagy Svájci

A Nagy Svájci

Jen Beagin
Európa Könyvkiadó, 2024.05.20.
Greta a barátnőjével, Sabine-nal él egy régi, düledező, huzatos házban a New York állambeli Hudsonban, a kisváros peremén. Greta átíró: egy terapeuta ülésein készült hangfelvételeket jegyzi le. Az egyik új ügyfél, akit magában a Nagy Svájcinak nevez el, nagy hatással van rá: a hangja, a viselkedése, a gondolkodása és életének felkavaró eseményei.

Szórakoztató, mégis némiképp drámai történetre vágysz? Akkor Abdulrazak Gurnah irodalmi Nobel-díjas szerző legújabb kötete, Az utolsó ajándék lesz számodra a legjobb választás, ahol Abbas, az egykori tengerész lebilincselő és humoros történetekkel szórakoztatja unokáit. Igen ám, de a nagypapa furcsamód sosem beszél a saját múltjának egyetlen momentumáról sem. Azonban eljön a nap, amikor a férfit ledönti lábáról egy betegség: ekkor határozza el, semmiképp nem halogathatja tovább családja titkának megosztását. Az író stílusa és a mulatságos elbeszélések könnyen magukkal ragadják az olvasó figyelmét, ezenkívül remek kikapcsolódást nyújthat.

Az utolsó ajándék

Az utolsó ajándék

Abdulrazak Gurnah
Európa Könyvkiadó, 2024.06.05.
Fordította: Csuhai István

A Nyugat folyóirat generációi közül szinte mindannyian ismerünk legalább néhányat, valamint az is köztudott, hogy e költőknek mindig voltak múzsái, akikhez verseiket írták. Ilyen volt például Ady Endre, akinek Lédán és Csinszkán kívül volt még egy harmadik, ,,Nyanyuci” néven emlegetett szerelme, akivel állítólag nemcsak levelezett, hanem titokban együtt is élt. Borbás Andrea és Csiszár Gábor ennek a rejtélynek a nyomába erednek Oh, furcsa élet című könyvükben, melyben nemcsak Ady és ,,Nyanyuci” történetét és levelezéseit követhetjük figyelemmel, hanem egyúttal betekintést nyerhetünk a huszadik századi nőtörténetbe is.

Oh, furcsa Élet

Oh, furcsa Élet

Ady Endre titkos szerelme

Borbás Andrea, Csiszár Gábor
Európa Könyvkiadó, 2024.06.05.
Diósiné Brüll Adél (Léda) és Boncza Berta (Csinszka) mint Ady Endre legfontosabb múzsái vonultak be az irodalomtörténetbe. A költő szerelmi élete azonban igencsak mozgalmas volt, verseiben és leveleiben más „kis női csukák” neve is rendre felbukkan az említetteken kívül.

Belegondoltál már abba, hogy a népszerű, mára már szinte kliséssé vált svéd bútoráruház, ahol szívesen vásárolsz, mégis milyen történetet hordoz, vagy mitől lett ennyire közkedvelt? Mind ez idáig elég keveset tudtunk a létrejöttéről, főleg arról a finn házaspárról, akik a lakott tér fogalmát az épülettervtől a poharakig egységes műegészben képzelték el. Ám az Aino és Aalto hagyatékának részét képező levelezésekből rengeteget megtudhatsz egészen a kezdeti ötletektől a ma is létező, egyedi berendezésekig (A ház egy szerelmi vallomás).

A ház egy szerelmi vallomás

A ház egy szerelmi vallomás

Aino és Alvar Aalto levelezése

Heikki-Aalto Alanen
Európa Könyvkiadó, 2024.04.22.
Fordította: Patat Bence

Mindig vannak, és lesznek olyanok, sőt talán te is azok közé tartozol, akik nincsenek megelégedve a saját keresztnevükkel. Nos, Elif Shafak ifjúsági regényének főhőse, Muskátli is ugyanebben a cipőben jár. Az isztambuli kislányt a neve miatt osztálytársai folyton kiközösítik, ezért magányos hétköznapjait olvasással tölti az iskolai könyvtárban. Egyik nap rábukkan egy elvarázsolt földgömbre, ami felforgatja az eddigi egyhangú mindennapjait: a tárgy segítségével ugyanis összebarátkozik két másik gyerekkel, akik a titokzatos nyolcadik kontinensen élnek, amit a képzelet tart életben. Ám ez a hely igen nagy veszélybe kerül, mivel az emberek manapság egyre kevesebbet olvasnak. Vajon Muskátli meg tudja menteni ezt a varázslatos kontinenst? Ha te is egy hasonlóan kirekesztett olvasóként éled mindennapjaid, mint Muskátli, vagy csak szeretnél elmenekülni ebbe a fantáziavilágba, akkor ez a neked való történet.

És végül, de nem utolsósorban: még számos érdekes, különböző témájú könyv közül válogathatsz a kiadó oldalán, amiket akár a nyaralás kellékeként be is szerezhetsz, hogy még véletlenül se maradj regény nélkül a vakáció ideje alatt.

Muskátli

Muskátli

Elif Shafak
Európa Könyvkiadó, 2024.07.03.
Fordította: Nagy Marietta, Sipos Kata