Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
március 25.
Háy János is dolgozik a Budapest Nagyregény egy kerületi fejezetén

Háy János is dolgozik a Budapest Nagyregény egy kerületi fejezetén

Könyvajánló

„Budapest formáját az adja meg, hogy milyen hangulatban van, aki nézi. Gyere, gyere bárki is, csinálj egy Budapestet!”

Az alábbi Eszterházy Péter idézet (Hahn-Hahn grófnő pillantásából) olvasható a Budapest Nagyregény weboldalán, ami nem is lehetne találóbb leírása a projektnek, amelyben civilek és a kortárs irodalom legismertebb szerzői dolgoznak együtt azon, hogy a főváros egyesítésének 150. évfordulója alkalmából egy olyan művet hozzanak létre, amelyben az ezerarcú Budapest története elevenedik meg.

A szervezők olyan családi, személyes történetek beérkezését várták január végéig, amelyek a város egyes kerületeihez, konkrét kerülethez, épületekhez, közterekhez vagy eseményekhez kötődnek és amelyek egy egész városrész történetét tükrözhetik. A főváros 23 kerületéhez olyan kortárs magyar szerzők fognak a beérkezett családi legendáriumok, személyes történetek és helytörténeti kutatások vonalán elindulva egy-egy új történetet alkotni, mint például Háy János.

Háy János (1960) író, költő, a mai magyar irodalom megkerülhetetlen alakja. Minden műfajban tevékeny – 16 prózakötet, 8 verseskötet és számtalan díjnyertes dráma szerzője –, és merészen kísérletezik a köztük lehetséges átjárásokkal. Drámáit minden évadban országszerte játsszák. Műveit több nyelvre aktívan fordítják. Legfrissebb kiadású szépirodalmi regényei: Völgyhíd, Szavalóverseny.

Völgyhíd
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Völgyhíd

Háy János
Európa Könyvkiadó, 2022.09.12.
Mi történik Péterrel, a zárkózott programozó fiúval, aki betegesen beleszeret Zsófiba? Mi történik Zsófival, aki szeretni akar, de nem akar különleges lenni? Mi történik Dedával, Zsófi testvérével, aki eleve különlegesnek hiszi magát, és megveti a felnőttek világát? Erről szól ez a könyv.
Szavalóverseny
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Szavalóverseny

Kisegítőkönyv íróknak és olvasóknak

Háy János
Európa Könyvkiadó, 2022.06.01.
Ez most mi, vers vagy próza? Nem lehetett volna előre eldönteni? Az ember csak belelapoz, aztán máris össze van keverve. Hogy vicces, meg fogok rajta nevetni? Nekem senki ne mondja meg, hogy min fogok nevetni. Ezen biztos, hogy nem. Hogy benne van a szerelmes vers meg az öregkori líra meg a népi líra meg a gyerekvers receptje.

Februárban a 23 író már el is kezdte a különleges alkotómunka játékszabályainak meghatározását Tasnádi István dramaturg segítségével, hogy az egyes fejezetek ne csak önmagukban működjenek, hanem egy egészként is összeolvashatóak legyenek és az egész város története szülessen meg a fejezetek elolvasásával.

A Budapest Nagyregény 2023. november 17-én az egyesítés 150. évfordulóójától lesz elérhető.

A nagyregénybe igaz nem minden beérkezett történet kerülhet bele, azonban azok sem vesznek el, amelyek nem kapnak helyet a regényben, ugyanis a könyv mellett számos más eseményen is találkozhatunk majd a beérkezett helyi történetekkel. A könyv alapján készült társművészeti feldolgozások formájában is formát öltenek majd a gyűjtés és kutatómunka során összegyűjtött információk, valamint különböző online felületeken, a könyvhöz tartozó kiadványokban is helyet kaphatnak majd a beküldött legendáriumok legjobbjai.

A projekt a Könyvfőváros program keretében a Szabó Ervin Könyvtár és Kreatív Európa Alap támogatásával valósul meg.

A Budapest Nagyregény megírásában résztvevő 23 szerző nem más, mint: Bartók Imre, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Fehér Renátó, Grecsó Krisztián, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Zsófi, Kiss Noémi, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Gabriella, Németh Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Szvoren Edina, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Vámos Miklós és Závada Péter.