Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2020. június 25.
Háy János új könyve egyszerre műhelynapló és gondolkodás az emberi sorsról

Háy János új könyve egyszerre műhelynapló és gondolkodás az emberi sorsról

Friss megjelenés

Az idén online megrendezett Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron Valuska László beszélgetett Háy Jánossal a szerző legújabb, Ne haragudj, véletlen volt című naplóregényéről.


A könyvbemutató néhány legfontosabb gondolatát kiemeltük:


  • A napló írására Barna Imre, a Mozgó Világ folyóirat szerkesztője kérte fel. Háy Jánost soha nem érdekelte a napló műfaja, mert sosem volt célja a privát élete eseményeit a közönségével megosztani, így elsőre nemet is mondott.
  • Mikor megegyeztek abban, hogy nem kell a mindennapjairól, sem a járványügyi statisztikákról írnia, végül elvállalta a felkérést. Az írás során folyamatosan tapasztalta meg, hogy mit engednek a naplóírás keretei.
  • A könyvben Háy a saját élete eseményeit keveri a szereplők életének eseményeivel, sorsok, múlt és jövő keveredik a történetekben, ez pedig egy teljesen új szövegépítési technikát nyitott meg számára.

“Megláttam azt, hogyan lehet a személyesnek tekintett eseményeket keverni más személyekkel történt eseményekkel, sorsokat a saját sorssal, hogyan lehet a múltat a jelennel keverni, hogyan lehet akár az elbeszélőt is megduplázni.”

  • Előzetesen nem tudta, hova fog kifutni a szöveg, mi lesz a kohéziós erő. A szöveg centrális problémája aztán az emlékezés lett. Megjelenik benne a családtörténeti emlékezés és a felejtés folyamatának összefüggése, illetve foglalkozik a gyász és az elengedés kérdéskörével is.
  • A Ne haragudj, véletlen volt egyszerre műhelynapló, valamint gondolkodás az emberi sorsról.
  • Nem a szerzőről, hanem az olvasónak szól, hiszen Háyt minden esetben az foglalkoztatja, hogy az olvasó átélje azt a katarzist, ami miatt egyáltalán a kezébe vesz egy könyvet.
  • A könyv megírása próbatétel volt számára, így nagyon örült, hogy meg tudott küzdeni a feladattal, és hogy az újraolvasás során látta, ahogy a motívumok átszövik a teljes történetet, és az egyes részek reflektálnak egymásra.

A teljes beszélgetést itt tudják megnézni:

Ne haragudj, véletlen volt
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Ne haragudj, véletlen volt

Háy János
Európa Könyvkiadó, 2020.05.27.
Kedves olvasó, Háy János könyve ez, és róla magáról, Háy Jánosról szól. Nem a világról, hanem annak csak egy kicsiny darabjáról, úgymond, amelynek működéséért ő és csakis ő felel. Az persze, hogy ebben a szövegben saját magáról árul el Háy János mindennap valamit, megtévesztő is lehet. Járványnapló, ötlik föl benned talán a szó.