Nincs engedélyezve a javascript.
263514045_10158862629562635_5683411307402082107_n.jpg
Matyi Alexandra
2022. július 1.
Hónapindító gondolatok és könyvajánló kiadóvezetőnktől

Hónapindító gondolatok és könyvajánló kiadóvezetőnktől

Könyvajánló

Kedves Olvasóink!

Végre itt a nyár, hatalmas a hőség, és az ember másra sem vágyik, mint csobbanni egy hideg medencében/tóban/tengerben, majd kifeküdni a partra az aktuális olvasmányával. Persze sokan vagyunk, akik kénytelenek beérni az utóbbival – de szerencsére egy könyvimádó számára az sem rossz.

Hiszen a nyári kánikulában nincs is jobb frissítő, mint egy izgalmas könyv, ugye?

A nyári könyvzsongást idén ismét az Ünnepi Könyvhét kezdte, immár 93. alkalommal. Igaz, a szokásos „könyvheti esőzés” most sem kímélt bennünket, sőt, kis híján könyvheti árvízzé nőtte ki magát, ám még ez sem ronthatta el az általános hangulatot. A Könyvhét tényleg ünnep az olvasóknak és a kiadóknak is: az előbbinek azért, mert egy helyen csodálhatnak meg minden könyvújdonságot, az utóbbinak pedig azért, mert szemtől szemben láthatjuk azt az örömöt, amit a könyveink okoznak. Mi ráadásul nem is csak könyvekkel készültünk! A várva várt magyar újdonságok – például Háy János legújabb könyve, a Szavalóverseny, ami a Kik vagytok ti?-hez hasonlóan a magyar költészeti hagyományok felé fordul – és a különleges külföldi megjelenések – mint az elmúlt évek legsikeresebb francia regényének számító Másodvirágzás, amely gyönyörű borítóval jelent meg magyarul – mellett legújabb vászontáskáink is nagy sikert arattak.

Szavalóverseny
Árfelező hónap!

Szavalóverseny

Kisegítőkönyv íróknak és olvasóknak

Háy János
Európa Könyvkiadó, 2022.06.01.
Ez most mi, vers vagy próza? Nem lehetett volna előre eldönteni? Az ember csak belelapoz, aztán máris össze van keverve. Hogy vicces, meg fogok rajta nevetni? Nekem senki ne mondja meg, hogy min fogok nevetni. Ezen biztos, hogy nem. Hogy benne van a szerelmes vers meg az öregkori líra meg a népi líra meg a gyerekvers receptje.
Másodvirágzás

Másodvirágzás

Valérie Perrin
Európa Könyvkiadó, 2022.06.03.
Violette egy francia kisváros temetőgondnoka. Férje tizenkilenc éve eltűnt az életéből, de a nő nem kerestette, hiszen már rég nem volt mit mondaniuk egymásnak. A férfi minden nap felpattant a motorjára, és mogorván, idegen nők illatát árasztva jött haza – ha egyáltalán hazajött.

A minden könyvimádó számára szívhez szóló szövegek mellett egy igazán különleges vászonszatyorral is készültünk, aminek mintáját (a hulló hagyományos szomorúmanókat) maga Háy János rajzolta. Természetesen ezek nem csak a 93. Ünnepi Könyvhéten voltak elérhetők: ha ott nem sikerült beszerezned, a Moobius kínálatában megtalálod őket!

Vászontáska - Háy János

Vászontáska - Háy János

Hulló hagyományos szomorúmanók (Háy János rajzával)

Európa Könyvkiadó

Pár hónappal ezelőtt említettem már nektek, hogy a sulikezdésre készülődve egyre többet találkozhattok majd Alexszel, az Alex Suli kíváncsi szurkátájával… Most végre elérkezett az idő!

Júliusban ugyanis elindulnak a Back-to-School kampányok a Tesco és Auschan áruházakban, amelyeknek keretein belül minden, a sulikezdéshez szükséges eszközt és kiegészítőt beszerezhetnek a kisdiákok – köztük az Alex Suli iskolai és tanulást segítő kiadványait is! Az Alexandra Kiadó és az Olvasás a Gyerekekért Alapítvány folyamatosan azon dolgozik, hogy az Alex Suli ténylegesen segítséget nyújthasson a gyerekeknek, szülőknek és tanároknak, így egyre több helyen – például alsó tagozatos ajándék órarendeken – is visszaköszön majd a kíváncsi kis üregásónk. Ha pedig az Alexandra Joy for Less könyvesboltokban járnál, még többféle kiegészítő terméket (például uzsonnásdobozt) is találhatsz!

A változatos, alsó tagozatos tantárgyakat és témaköröket felölelő munkafüzetek mellett megjelent a legújabb Alex Suli képes lexikonunk is. Ebben az 5–10 éveseknek összeállított lexikonban jó eséllyel mindent megtalálunk, amire az állatok témakörében kíváncsiak lehetnek az ilyen korú óvodások vagy kisiskolások. Hol élnek és mivel táplálkoznak az egyes állatok? Mi a különbség a haszonállatok és a háziállatok között? Hogy lehet, hogy a kecske, a bak és a gida kifejezések mind ugyanazt az állatfajt jelölik? Miért fontos a környezetvédelem? Alex, a kíváncsi szurikáta segít gyermekünknek választ találni ezekre a kérdésekre – és még sok másra is!

Alex Suli: Képes gyermeklexikon - Állatok
Árfelező hónap!

Alex Suli: Képes gyermeklexikon - Állatok

Dr. Tarnai Istvánné
Alexandra Kiadó (A)
Alex Suli
Az állatvilág hatalmas és lenyűgöző - nem csoda, hogy gyermekünk érdeklődését is felkeltette! Ám egy ilyen izgalmas és összetett témakör felfedezéséhez nem árt, ha van egy kis segítségünk… Szerencsére Alex, a kíváncsi szurikáta bármikor rendelkezésünkre áll!

Persze van, hogy a szókeresés vagy a gyakorlás nem úgy sikerül, ahogy elterveztük… Szeretnénk, ha minden olyan vicces, vidám vagy éppen szomorú élményt és történetet megosztanátok velünk, ami az Alex Sulihoz köthető. Új honlapunkon (www.alexsuli.hu) gyűjteményt készítünk az olvasók által beküldött szöveges/videós tartalmakból és fényképekből, hogy mindenki láthassa, mit jelent nektek az Alex Suli! Ha van ilyen történeted, küldd el nekünk az Alex Suli hivatalos Facebook-oldalán vagy add le valamelyik outlet boltunkban!

És ha már a boltokról mesélek: hamarosan Siklóson is találkozhattok velünk, hiszen kb. 2 hét múlva megnyílik a legújabb Alexandra Joy for Less könyvesbolt a régi Alexandra-bolt helyén, ahol a már megszokott hatalmas kedvezményekkel válogathattok majd!

Most pedig – hogy lássátok, mik közül válogathattok –, hadd ajánljak néhányat friss és nemsokára érkező újdonságaink közül!

Tudjátok, minden könyvünk közel áll a szívemhez valamilyen okból. A Sütés-főzés Big Green Egg grillsütővel című újdonságunkat például egy gondoskodó ajándék inspirálta – hiszen, ha már rendelkezünk ilyen sütővel, jó lenne ismerni annak minden csínját! Ez a könyv bemutatja a nélkülözhetetlen szabadtéri sütőeszközt, és tanácsokkal, nagyszerű receptekkel látja el az olvasót minden elképzelhető alapanyaghoz, amit elkészíthet benne.

Sütés - főzés a Big Green Egg grillsütővel
Árfelező hónap!

Sütés - főzés a Big Green Egg grillsütővel

James Whetlor
Alexandra Kiadó (A), 2022.06.02.
A Big Green Egg igazi legendának számít a BBQ-szakértők körében nagy teljesítményének és a NASA technológiával készülő különleges kerámiának köszönhetően. Napról-napra egyre többen fedezik fel az EGG sokszínűségét és praktikusságát, és a profik, illetve a BBQ világával még csak ismerkedők új receptek kikísérletezésével teszik próbára tudásukat, és igyekeznek kihozni a maximumot az EGG-ből.

Ha az Apró bolt az öböl partján című újdonságunkra nézek, rögtön eszembe jut, milyen szerencsés vagyok, hogy személyesen találkozhattam az írónővel! Nicola May igazán kedves, szerethető ember, humoros, szívhez szóló könyve pedig megtanít, hogy ne ugorjunk el a sors elől – akkor sem, ha az történetesen egy isten háta mögötti, romos boltot zúdít ránk. Milly Johnson rajongóinak kötelező!

img_3731.jpg
Apró bolt az öböl partján
Árfelező hónap!

Apró bolt az öböl partján

Nicola May
Pioneer Books, 2022.06.30.
Cockleberry Bay
Rosa Larkinnak nem igazán jön be a londoni élet: épp kirúgták, és nincs más társa az életben, mint Virsli, az izgága törpetacskó, és főbérlője, a nemtörődöm Josh. Nem csoda hát, hogy a huszonöt éves lány azonnal megragadja az alkalmat, amikor derült égből villámcsapásként megörököl egy kis sarki boltot az angol tengerparton.

Nem csak Nicola May az, akit már nagyon izgatottan vártam, hogy bemutassuk a magyar olvasóknak: a Pioneer Books gondozásában végre olvasható Jack Jordan első könyve, az Értük bármit. A sötét, fordulatos történet és magával ragadó stílusa egy csapásra a legkedveltebb kortárs thrillerírók közé emelte külföldön a regény eredeti megjelenése idején még csak húszas évei elején járó szerzőt. Szerintem, ti is szeretni fogjátok!

Értük bármit
Árfelező hónap!

Értük bármit

Jack Jordan
Pioneer Books
Van, hogy kísért a múlt. És van, hogy végezni akar veled.
Louise Leighton élete egyetlen végzetes éjszakán darabjaira hullik. Férje megcsalja, méghozzá Louise húgával, és az asszony hamarosan mindent elveszít: férjét, otthonát, kényelmes életét. De azt álmában sem gondolta, hogy még a lányát is elveszítheti.

Mivel rengeteg könyv megfordul a kezeim között, és ezek legtöbbje jobbnál jobb, nehezen tudom valamiről kijelenteni, hogy az a kedvencem. Most azonban van egy ilyen újdonságunk: a Pulitzer-díjas Anthony Doerr Felhőkakukkvára, ami nagyon mély nyomot hagyott bennem.

A közel 800 évet felölelő regény nagyon sok fontos és aktuális témát érint – mint például a klímaszorongás és a mindennapi életünk virtuálissá válása – ám mindeközben valójában arról mesél, miként nyújthat menedéket az olvasás.

Felhőkakukkvár
Árfelező hónap!

Felhőkakukkvár

Anthony Doerr
Alexandra Kiadó (A), 2022.06.07.
Athony Doerr, A láthatatlan fény Pulitzer-díjas szerzőjének új regénye a képzelőerő és a történetmesélés diadala. Az amerikai szerző magával ragadó prózája az emberi pusztítással dacoló teremtés erejéről és az irodalom szívósságáról mesél.

Persze az új kedvencek mellett nem merülhetnek feledésbe az örök klasszikusok sem! Az Európa Könyvkiadó új kiadásai gondoskodnak arról, hogy gyönyörű, modern külsővel élvezhessük azokat a történeteket, amelyek évtizedek óta méltó tiszteletnek és szeretetnek örvendenek. Az Anna Karenyina és a Háború és béke új, kétkötetes kiadásai mellett most megjelent a minden idők egyik legjobb szerelmes regényének tartott Elfújta a szél.

Anna Karenyina 1.-2.

Anna Karenyina 1.-2.

Lev Tolsztoj
Európa Könyvkiadó, 2021.11.15.
Anna Karenyina bizonyára a legelevenebb a világirodalom valamennyi nőalakja közül: mind újabb filmekben, balettelőadásokban és musicalekben láthatjuk, jöhet bármilyen új hullám az irodalomban, új erkölcsiség a társadalomban, szexuális forradalom és feminizmus, az ő története valamiért nem avul el.
Háború és béke 1-2.

Háború és béke 1-2.

Lev Tolsztoj
Európa Könyvkiadó, 2022.04.21.
Nagy tér, nagy idő, földrésznyi események, császárok, hercegek, parasztok, katonák, rengeteg ember, köztük az olvasót holtig elkísérő emlékalakok – egészebb világ teremtésére elbeszélő még nem vállalkozott, hacsak egy nem: az Iliász szerzője.
Elfújta a szél 1-2.

Elfújta a szél 1-2.

Margaret Mitchell
Európa Könyvkiadó, 2022.05.23.
Hattie McDaniel 1940-ben a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját vihette haza az 1939-ben bemutatott Elfújta a szél című filmben nyújtott alakításáért. Igaz, a további kilenc Oscar-szobrocskát is e filmnek juttató díjátadó gálán feketeként nem ülhetett a főszerepekben tündöklő Vivien Leigh és Clark Gable mellett.

Még órákig tudnék mesélni az újdonságainkról, a hónapköszöntőm terjedelme azonban véges, így csak említés szintjén szeretném kiemelni azokat a könyveket, amikre már régóta vártatok: a hatalmas sikerű negyedik évad premierjével egy időben megérkezett a legújabb hivatalos Stranger Things-regény, a Mad Max Hawkinsban is.

Mad Max Hawkinsban

Mad Max Hawkinsban

Stranger Things

Brenna Yovanoff
Cartaphilus Könyvkiadó, 2022.06.23.
Mielőtt ő lett volna Hawkins Mad Maxe… Az 1984 őszének rémisztő eseményeit új szemszögből megmutató Mad Max Hawkinsban az egyik legkedveltebb Stranger Things karakter lenyűgöző eredettörténete.

A Mester rajongói is örülhetnek, hiszen hosszú évek óta először ismét elérhető a 11.22.63.

11.22.63

11.22.63

Stephen King
Európa Könyvkiadó, 2016.
Dallas, 1963. november 22. Három lövés dördül. John F. Kennedy, az Egyesült Államok elnöke halott. Stephen King regénye nem pusztán zseniális időutazás és páratlanul izgalmas, váratlan fordulatokban gazdag történet, hanem a véletlenről, a választásainktól és a sorsról szóló tűnődés is. Letehetetlen.

Aki pedig a young adult irodalmat szereti, annak a Kígyó & Galamb című újdonságunkat szeretném ajánlani. Az elmúlt évek egyik legnagyobb young adult sikere garantált szórakozás azoknak, akik szeretik a mágiával megfűszerezett, izgalmas szerelmi történeteket!

Kígyó & Galamb
Árfelező hónap!

Kígyó & Galamb

Shelby Mahurin
Cartaphilus Könyvkiadó, 2022.05.28.
Kígyó & Galamb
Louise le Blanc két évvel ezelőtt tagadta meg a mágiát, és menekült el boszorkánytársai közül Cesarine városába, ahol abból él, amit el tud emelni. A boszorkányokra vadásznak, és ha az Egyház sikerrel jár, akkor máglyán végzik.

Előrendelhető köteteink közül pedig szeretném kiemelni a Tűz & Vér új kiadását – hiszen hamarosan (augusztusban) érkezik a Sárkányok háza az HBO Max kínálatába! Érdemes felkészülni a sorozat alapjául szolgáló históriákból…

Tűz és vér
Árfelező hónap!

Tűz és vér

George R. R. Martin
Alexandra Kiadó (A), 2022.08.15.
Az olvasók korábban már bepillantást nyerhettek a történet néhány részletébe, ám most tárul fel teljes egészében a Targaryenek cselszövéstől, rokongyilkosságoktól, pusztító csatáktól és természetesen sárkányoktól hemzsegő históriája. George R. R. Martin nagyszabású krónikájából az HBO készített sorozatot Sárkányok háza címmel.

Emellett a Forma1 rajongóinak is készülünk egy újdonsággal: a huszonnégy évesen világbajnoki címet nyert Max Verstappen életrajzával.

Max Verstappen - belső íven a világbajnok nyomában

Max Verstappen - belső íven a világbajnok nyomában

James Gray
Alexandra Kiadó (A), 2022.09.02.
Minden idők legfiatalabb Forma-1-es pilótája tizenhét évesen, minden idők legfiatalabb futamgyőztese tizennyolc évesen, világbajnok huszonnégy évesen - a holland Max Verstappen pár év leforgása alatt a legnagyobb autóversenyzők közé emelkedett.

Persze mindeközben a hölgyekről sem feledkezünk meg: a divat szerelmeseinek a Sophia Loren, Liza Minelli és Jackie Kennedy által is nagyra becsült Fendi-divatház regényes történetét ajánlom. Hamarosan érkezik Az olasz divat nagyasszonyai!

Az olasz divat nagyasszonyai
Árfelező hónap!

Az olasz divat nagyasszonyai

Cinzia Giorgio
Alexandra Kiadó (A), 2022.08.08.
Mi történt volna, ha Maddalena Splendori, a 20. század elejének legbefolyásosabb olasz múzsája találkozik napjaink egyik vezető divatmárkájának alapítójával, a divattervező Adele Casagrandéval? És ha barátok lettek volna?

Végül, de nem utolsó sorban nagyon büszke vagyok arra, hogy a végére ért a második Moobius Kortárs Irodalmi Verseny és Mentorprogram.

Rengeteget tanultunk a tavalyi év tapasztalataiból, és végig arra törekedtünk, hogy a lehető legigazságosabb, legjobb módon találjuk meg a következő tehetséges írónkat. Ez pedig nem más, mint Völgyi Viktória, akivel már alig várom a közös munkát! Az egész kiadócsoport nevében gratulálok a nyertesünknek, és köszönöm minden pályázónak a részvételt, a bizalmat!

Szép júliust kívánok!

Matyi Alexandra