Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2020. október 26.
Hungarikummá választották a Magyar népmesék sorozatot

Hungarikummá választották a Magyar népmesék sorozatot

A könyves világ hírei

Sosem volt kérdés, a Magyar népmesék rajzfilmsorozat valódi kulturális kincsünk: ezeken a meséken több generáció felnőtt már, a sorozat zenéje, a főcím ágról ágra szálló madara mindannyiunk közös élménye és emléke. A történetek valódi családi mesék, amelyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy közelebb vigyék a gyerekekhez népmesei hagyományunkat, miközben jellegzetes képi, zenei és szövegvilágukkal a felnőttek számára is remek szórakozást biztosítanak.

Most pedig hivatalosan is elismerték a rajzfilmsorozat meghatározó kulturális szerepét, hiszen a Hungarikum Bizottság 2020. október 15-én megtartott ülésén egyöntetűen úgy döntött, hungarikummá nyilvánítják a Magyar népmeséket. Nagy István, agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar népmesék kiemelkedő nemzeti értékek, kultúránk alapját képezik. Hozzátette:

„A rajzfilmsorozat egyedülálló formában és vizuális elemekkel terjeszti széles körben hazánk hagyományait.”

A Magyar népmesék sorozat 1977-ben született Mikulás Ferenc ötletéből. A Kecskeméti Filmstúdió vezetője és a sorozat rendezője, tervezője, Jankovics Marcell elhatározták, hogy az egyes epizódokban az adott tájegység népművészeti motívumait, viseletét és tájnyelvét jelenítik meg. A sorozat zenéjét az autentikus népdalelemeket saját dallamokkal elegyítő Kaláka együttes írta.

A több mint három évtizede töretlen népszerűségnek örvendő Magyar népmesék történetei az Alexandra Kiadó jóvoltából már nemcsak nézhetők, hanem olvashatók is, a közös estimese-olvasások központi szereplői is lehetnek. A 100 magyar népmese kötet egyedülálló gyűjtemény, amelyben a rajzfilmsorozat valamennyi darabja szerepel, s amelynek éppen ezért ott a helye minden család könyvespolcán. A gyönyörűen illusztrált mesekönyvet 2015-ös első megjelenése óta lankadatlan olvasói figyelem övezi, hiszen általa azokban az esti órákban is hozzáférhetővé válnak az örökérvényű, tanulságos népmeséket a gyermekek számára, amikor a tévénézésnek már nincs helye.

100 magyar népmese

100 magyar népmese

A Magyar népmesék sorozat teljes kiadása

Alexandra Kiadó (A), 2015.
100 mese
A Magyar népmesék sorozat valódi kulturális kincsünk: ezeken a meséken több generáció felnőtt már, a sorozat zenéje, a főcím ágról ágra szálló madara mindannyiunk közös élménye és emléke. A történetek valódi családi mesék, amelyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy közelebb vigyék a gyerekekhez népmesei hagyományunkat.

A Hungarikumok Gyűjteményébe jelenleg 76 érték tartozik, míg a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma a rajzfilmsorozattal 181-re emelkedett.