Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
április 26.
Josef, a holokauszt túlélője csak a rémségek elfelejtésére vágyott…

Josef, a holokauszt túlélője csak a rémségek elfelejtésére vágyott…

Előrendelhető újdonság

A holokauszt eddig feltáratlan történetét ismerhetjük meg Josef Lewkowicz életrajzi könyvéből, aki bár hat koncentrációs tábort is megjárt, nem nyugodott bele abba, hogy a családját kínzó szörnyek szabadon járkálnak.

Lewkowicz 16 évesen került családjával együtt a krakkó-plaszówi koncentrációs táborba, ahol ezrekkel együtt kellett megtapasztalnia a kínok kínjait, köztük a különös kegyetlenséggel ártatlanokat gyilkoló Amon Göth rémtetteit, akitől szinte csak a véletlen mentette meg a fiatal fiút. Lewkowicz 18 éves volt, amikor felszámolták a haláltáborokat, családtagjai közül ő maradt egyedül életben. Ezután úgy határozott: akképpen tudja legjobban tiszteletben tartani halottai emlékét, ha nem hagyja, hogy az őket meggyilkoló tisztek megmenekülhessenek. Az amerikai titkosszolgálatba állt, így fésülte át az egész világot menekült náci tiszteket keresve; legfőképp egyet. Lewkowicz nem csak bosszúhadjáratot folytatott; sosem feledve, milyen szülők nélkül maradni, több ezer elárvult zsidó gyermeknek segített, hogy otthonra találjanak a háború után.

„Felejteni akartam. Nem akartam hátranézni többé. Csak a jövőbe, mert a múlt borzalmas, ijesztő és demoralizáló” – nyilatkozta Lewkowicz azzal kapcsolatban, miért várt ennyit történetének megosztásával.

Amikor feladatát sikerrel elvégezte, Lewkowicz új élete felépítésébe kezdett. Kolumbiába költözött, és itt alapított családot, jelenleg pedig Izraelben él. Családjának sokáig tartott meggyőzni a 96 éves Josefet, írja meg memoárját, de végül elvállalta a feladatot, hiszen ő is tudja, a holokauszt rémes eseményeit újra és újra el kell mondani ahhoz, hogy ne ismétlődhessen meg, ami akkor történt. Ebben a hihetetlennek tűnő, mégis igaz történetben nemcsak a holokauszt borzalmait láthatjuk első kézből, hanem azt is, hogyan szolgáltat magának és szeretteinek igazságot valaki, akinek már senkije nem maradt. Emellett arról is tanúságot tesz, milyen volt Európában élni közvetlenül a háború után, valamint arról, hogyan lehet képes egy túlélő túltenni magát az átélt szörnyűségeken, és új életet kezdeni.

A fiú, aki igazságot szolgáltatott
Kiadóvezetőnk kedvence

A fiú, aki igazságot szolgáltatott

Hogyan éltem túl hat koncentrációs tábort, majd vadásztam le az egyik leghírhedtebb náci tömeggyilkost

Josef Lewkowicz
Alexandra Kiadó (A), 2024.04.30.
"Kilencvenhat éves vagyok, készen állok találkozni Istenemmel, amikor magához szólít. Iszonyatos dolgokat láttam: rituális akasztásokat, vaktában lelőtt embereket, kimondhatatlan kegyetlenséget, a kannibalizmus romlottságát."

Hátborzongató és megrendítő könyv A fiú, aki igazságot szolgáltatott, mégis tanulságos olvasmány. Szembesíti olvasóit a szenvedők történeteivel, és azt is bemutatja, hogyan fedhetőek el a fájdalmak és található meg az elveszett igazság azok számára, akiknek csoda volt a túlélés.