Nincs engedélyezve a javascript.
profil_pics2-1.jpg
Pioneer Books
2020. november 16.
June Tarpé Mills – Az első női képregényíró, aki mégis férfi álnéven kényszerült alkotni

June Tarpé Mills – Az első női képregényíró, aki mégis férfi álnéven kényszerült alkotni

Kultúra és életmód

June Tarpé Mills 1918-ban született Brooklynban. Családját megözvegyült édesanyja tartotta össze, aki nemcsak June-t, hanem elhunyt idősebb lányának gyermekeit is nevelte. A fiatal, csinos lány hamar modellkarrierbe kezdett, hogy anyagilag támogassa családját, és muníciót gyűjtsön a neves Pratt Intézetben folytatandó felsőfokú képzőművészeti tanulmányaihoz. Illusztrátori karrierje a divatszakmában indult, majd az 1930-as évektől képregények rajzolója és írója. Kezdettől a semleges Tarpé Mills néven publikálta műveit, mondván:

„Nagy csalódás lenne a gyerekeknek, ha rájönnének, hogy ezeknek a férfias és nagyszerű karaktereknek a megalkotója igazából egy lány.”

Névtelensége 1941-ben szűnt meg, amikor is megjelent talán legmeghatározóbb alkotása, a The Black Fury című képregény, melynek főszereplője, Marla Drake, akit később már csak Miss Furyként találhatunk meg a képregényekben – férfi álnév ide vagy oda –, az első, nő által alkotott női képregényhős lett. June Tarpé Mills e munkájára jellemző volt a divat megjelenítése és a képregények jellegzetes, akciódús történetvezetése, így az alkotónő hamar éppolyan híres lett, mint alkotása. Férfiak és nők egyformán rajongani kezdtek Miss Fury karakteréért, akit szerzője önmaga képére formált. June Tarpé Mills nem félt kihasználni hatalmas népszerűségét, és hamar feszegetni kezdte a nagyközönség érzékenységének, befogadóképességének határait: kirívó ruhákba öltöztette karakterét, és olyan témákat is érintett, ami korábban nem jelent meg képregényekben, például a nők közötti versengés vagy erőszakos megnyilvánulások. Sokszor cenzúrázták is alkotásait, ez azonban nem gátolta abban, hogy egyedi stílusát és mondanivalóját kifejezze. Trina Robbins ma is élő amerikai karikaturista egyszer így nyilatkozott June Tarpé Mills alkotásairól:

„Szerintem az egyetlen felháborító dolog Mills képregényeivel kapcsolatban az volt, amikor az újságok cenzúrázták azokat, mert az egyik karakterét olyan ruhákba öltöztette, amit ma már az utcán is látunk. De nyilván abban az időben ez sokkolta az embereket.”

Nem sokkal később komoly egészségügyi problémák nehezítették mindennapjait, ezért segédírókat és -illusztrátorokat kényszerült alkalmazni. A minőségi romlás 1951-re a Miss Fury-sorozat végét jelentette. Ezek után kivonta magát a rivaldafényből, és inkább a kereskedelmi szférában kamatoztatta művészeti tevékenységét. 1971-ben a Marvel Comics felkérésére rövid időre ismét megmutatta magát, kiadva az Our Love Story (A mi szerelmi történetünk) című képregényt. Élete vége felé egy illusztrált regény megalkotásába kezdett, ami a Miss Fury-történetek egyik mellékszereplőjét helyezte volna középpontba, ám a könyv befejezetlenül maradt. June Tarpé Mills 1988-ban hunyt el hosszan tartó betegeskedés után. Férje és gyermeke nem volt, büszkén hitt az önállóságában.

June Tarpé Mills, mint első női képregényíró és az első meghatározó női karakter megalkotója, örökségét azóta számtalan módon elismerte a szakma és a rajongók is. Miss Fury karakterét a női képregényhősök egyik leghíresebb úttörőjeként tartják számon, hiszen bebizonyította: a nők is viselhetnek köpenyt, kitörve a nekik szánt engedelmes és unalmas háziasszonyszerepből. 2019-ben a San Diegoi Comic Con a Hírességek Csarnokába is emelte.