Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2021. november 21.
Kínai buddhista szerzetes gondolatai a Kossuth Rádióban

Kínai buddhista szerzetes gondolatai a Kossuth Rádióban

Kultúra és életmód

Hamarosan különleges rádiós felolvasásnak lehetünk részesei a Kossuth Rádió jóvoltából: 2021. november 22-től december 10-ig minden hétköznap délután 14:06-tól 14:30-ig a Lin-csi apát minden szava című könyvből olvas fel részleteket a szerző, Sári László.

A mai rohanó világunkban egyáltalán nem furcsa, ha több száz vagy akár több ezer éve élt szerzőkhöz nyúlunk vissza egy kis iránymutatásért, hiszen gondolataik remekül alkalmazhatók a 21. században is.

Ez alól nem kivétel Lin-csi apát sem, aki a kínai csan (zen) buddhizmus egyik legjelentősebb és legismertebb alakjává vált a világ keleti és nyugati felén egyaránt.

Ez a szokatlanul egyszerű nyelven fogalmazott, nagyon gyakorlatias filozófia mindig a lényegről szól: a létezés és a boldogulás legégetőbb kérdéseiről. Ritka alkalom, hogy efféléről könnyed, szellemes hangvételű írás kerüljön a kezünkbe, ami ugyanakkor felemelő vagy éppen megrendítő élménnyel is szolgál. Olykor a megszólalások humora, máskor líraisága vagy éppen drámai ereje ragadja magával az olvasót.

Sári László különleges könyve 2017 óta nagy népszerűségnek örvend olvasóink körében. A szerző a tibeti irodalom, költészet ismerője, évtizedeket töltött a nyugati és a régi keleti gondolkodás jellemzőinek vizsgálatával, könyvében pedig Su-La-Ce szerzetes írásait foglalta csokorba.

„Ha az eszetek helyén van, csakis magatokon dolgoztok ezután. Magatok vagytok, nincs semmi más” – hangzik Su-La-Ce ismert mondása.

Lin-csi apát minden szava

Lin-csi apát minden szava

Sári László (SU-LA-CE)
Európa Könyvkiadó, 2017.04.25.
Lin-csi apát gondolatai azért váltak az utóbbi évtizedekben több nyelven is páratlanul népszerűvé, mert a 9. századi kínai bölcselő útmutatásai a mi 21. századi életünkben is kiválóan alkalmazhatók. Ez a szokatlanul egyszerű nyelven fogalmazott, nagyon gyakorlatias filozófia mindig a lényegről szól: a létezés és a boldogulás legégetőbb kérdéseiről.