Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
szeptember 19.
Lovass Ágnes által bepillantást nyerhetünk a színházi világ kulisszái mögé

Lovass Ágnes által bepillantást nyerhetünk a színházi világ kulisszái mögé

Előrendelhető újdonság

„Ha jól súgsz a próbákon, magadnak teszel jót. Mert ha két hónapig teljes erőbedobással dolgoztál, akkor öt éven át, amíg a darabot játsszátok, szinte karba tett kézzel élvezheted az előadást estéről estére. Ha lusta voltál és nemtörődöm, akkor öt évig rettegés lesz az osztályrészed. Tedd egymás mellé az öt évet és a két hónapot, és lásd be, hogy megéri. Az esténkénti koncentrálást így sem úszod meg, de az infarktust igen.”

pexels_monica_silvestre_713149.jpg

„…Ágival elkezdtünk dolgozni, ő például vázlatos rajzokat készített nekem, hogy szerinte miről juthat eszembe, mi következik, vagy szerinte miért rontom el, vagy miért keverem össze a szöveget. Azóta tudom, hogy milyen együtt dolgozni valakivel, aki kívülről figyel engem és pontosan tudja és érzi, hogy mikor vagyok bajban, és nyugodtan odapillanthatok. És van, hogy nem is súg, csak egy jelet ad a kezével, vagy egyet bólint, vagy az egyezményes jelünket beadja, és én tudom, hogy mi következik.” (Udvaros Dorottya)

Lovass Ágnes ezzel a könyvvel a kezét nyújtja felénk, hogy vele útnak induljunk a színházi kulisszák mögötti titokzatos világba, és szórakozva-tanulva együtt araszoljunk az olvasópróbától a premier felé. Utunk során olyan művészekkel és általuk olyan történetekkel ismerkedünk meg, akik és amik bizonyítják: mindez munka és varázslat. A könyv minden sorát hitelesítik a szerző neves játszótársai: Udvaros Dorottyától Blaskó Péterig, Mucsi Zoltántól Tompos Kátyáig… Lovass Ágnes valahai kellékesként, majd asszisztensként, ügyelőként, színházi mindenesként, de elsősorban súgóként szakmája mestere és megszállottja. Alázatos, pontos, fegyelmezett és szenvedélyes. Ez a humorral oldott szenvedély sugárzik a könyv lapjairól – mely könyv felszabadító örömet és játékos kedvet ad annak is, aki „csak” szereti a színházat, és annak is, aki tanulja azt.

Súgókönyv

Súgókönyv

Titkok a kulisszák mögül

Lovass Ágnes
Európa Könyvkiadó, 2023.09.15.
Lovass Ágnes ezzel a könyvvel a kezét nyújtja felénk, hogy vele útnak induljunk a színházi kulisszák mögötti titokzatos világba, és szórakozva-tanulva együtt araszoljunk az olvasópróbától a premier felé.

„A színház a »mintha« szülőszobája. A valóság illúziója. Varázslat. A színész belehal, te meg elhiszed. Aztán a színész felkel, leporolja magát, hazamegy, hiszen másnap is meg kell halnia, te meg zokogsz tovább, és otthon magadhoz öleled, akit szeretsz, és örülsz, hogy vele nem történt hasonló szörnyűség. De micsoda küzdelem, hogy te elhidd neki, hogy a »mintha« a valóság! Csaknem tényleg belehal a játékba, legfeljebb nem a hatodik emeletről ugrik le, hanem a magasföldszintről, és szivacsra, de közben valóban, menthetetlenül számot vet az életével.”

Lovass Ágnes (1965. április 1., Budapest) színházi súgó-ügyelő. De volt már jegyszedő, kellékes, asszisztens, művészeti titkár, alkalomadtán öltöztető és fodrász is… Ahogy a kedves vendég parancsolja.