Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2020. május 24.
Ma 79 éves Bob Dylan, az egyetlen előadóművész, aki irodalmi Nobel-díjat kapott

Ma 79 éves Bob Dylan, az egyetlen előadóművész, aki irodalmi Nobel-díjat kapott

Kultúra és életmód

Bob Dylan ötven éve a popzene egyik legmeghatározóbb alakja, és ő az egyetlen előadóművész, aki irodalmi Nobel-díjat kapott. 2016-ban a Svéd Akadémia döntése nagy meglepetés volt mindenki számára, hiszen Dylannek a hagyományos értelemben véve nincs irodalmi életműve. Az indoklás szerint azért kapta meg mégis az elismerést, mert az amerikai dalszerzői hagyományon belül egy teljesen új, költői kifejezésmódot alkotott. Dalszövegei valóban rendkívül összetettek, hatással van rájuk a politika, a filozófia és az irodalom is. Christopher Ricks oxfordi irodalomprofesszor több tanulmányt szentelt Dylannek, akinek költészete véleménye szerint Miltonéval, Keatsével, Tennysonéval áll egy szinten.

„Bob Dylan nagyszerű költő, az angol nyelvű irodalmi hagyomány és dal tradíciójának megtestesítője, aki folyamatosan újraalkotja önmagát” – fogalmazott az akadémia titkára, Sara Danius a díj kapcsán. Arra a felvetésre, hogy szigorúan véve nem beszélhetünk költészetről az énekessel kapcsolatban, úgy reagált, hogy egykoron Homérosz és Szapphó műveit is hangszeres kísérettel adták elő, ma pedig már „csak” olvasva is értéket képviselnek.

Barna Imre, Bob Dylan verseinek fordítója így nyilatkozott:

„Bob Dylan irodalmi Nobel-díja fordulatot jelenthet az elismerés történetében. Nem annak ellenére kapta a díjat, hogy rocksztár, hanem bizonyos értelemben pontosan azért.”

Bob Dylan
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Bob Dylan

Dal, szöveg, póz

Barna Imre
Krónikák
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Krónikák

Bob Dylan
Bob Dylan - Interjúk
Utolsó darab!

Bob Dylan - Interjúk