Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2021. szeptember 20.
Megérkezett az Északi vizeken előzetese

Megérkezett az Északi vizeken előzetese

Megfilmesítés

2019-ben látott napvilágot először a hír, miszerint minisorozat készül Ian McGuire Északi vizeken című naturalista kalandregényéből. Az 1850-es években játszódó történet egy sarkvidéki bálnavadászati expedícióra kalauzolja az olvasót. A vadászexpedíció eleve baljós jelekkel indul, s aztán egymást követik a szerencsétlenségek. A legénység már messze kihajózott a nyílt tengerre, amikor felfedezik, hogy az egyik hajósinast brutálisan meggyilkolták. Patrick Sumnernek, a hajóorvosnak muszáj tennie valamit… De a veszedelem, amellyel szembekerül, még gonoszabb és elkerülhetetlenebb, mint Delhi ostromának borzalmai, ahonnan alig sikerült ép bőrrel elmenekülnie.

Ian McGuire idegborzoló regénye sok díjat és jelölést mondhat magáénak, köztük a 2016-os év Man Booker díjának listájára is felkerült.

Északi vizeken

Északi vizeken

Ian McGuire
Európa Könyvkiadó, 2017.10.04.
Kifut a tengerre egy hajó, fedélzetén egy gyilkossal…
1859-ben járunk. Patrick Sumner, miután a brit hadseregből dicstelenül menesztették Indiában, elszegődik egy bálnavadászhajóra, amely a sarkvidékre indul. A hajóorvosi állás kis fizetséget jelent, Sumner azonban ebben a helyzetben nem lehet válogatós.

Az ötrészes tévéadaptációban, amely a BBC Two gyártásában készült, a BAFTA-díjas Jack O’Connellt láthatjuk Patrick Sumner szerepében, a gyilkos Henry Fraxot pedig a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő Colin Farrell (Úriemberek, Legendás állatok és megfigyelésük) alakítja. A forgatás 2019 szeptemberében kezdődött, és néhány hónapig hazánkban folytak a munkálatok: a viktoriánus kori kikötőnek, a bálnavadászhajó belsőjének és a hajóskapitány kabinjának egyaránt Budapest adott otthont. Ugyanakkor az impozáns budapesti díszlet eltörpül a tény mellett, hogy a forgatás nagy részében a szereplőgárda a Sarkvidék könyörtelen időjárási viszonyainak volt kitéve.

„Az teszi Ian McGuire könyvét olyan fantasztikussá, hogy a zsigereidben érzel mindent olvasás közben” – nyilatkozta a minisorozat rendezője, Andrew Haigh, amikor arról kérdezték, miért nem egy olcsóbb, mesterségesen kialakított sarkvidéki díszletet választott „Érzed, szagolod és ízleled a csontig hatoló hideget – azt akartam, hogy ezt a sorozat is tükrözze.”

A szokatlan kihívásokkal,például a fagyot hozó sötétedés elől való meneküléssel és a folyamatos jegesmedvelessel, teli forgatás során a stáb mégis biztonságban érezte magát – többé kevésbé.

„Sosem találkoztam még ilyennel: Andrew képes a világ végéig, az őrület szélére elmenni azért, hogy valami valódit alkossunk” – nyilatkozta Colin Farrell. „Nem finomkodott velünk, egy valódi állat. Sosem felejtem az érzést, amikor azt mondták »Most már visszamehetünk a nyílt vízre«. Felüdülés volt, hogy senki sem halt meg a forgatások során. Ez egy kegyetlen történet egy gyönyörű helyről. A Sarkvidék végtelensége extrém volt, a veszély extrém volt, a szélsőségek, amiket megéltünk, extrémek voltak. Életre szóló tapasztalatot gyűjtöttünk.”

Az Északi vizeken első része szeptember 10-én debütált a BBC Two csatornáján. A magyar premierről egyelőre nem érkeztek információk. Addig is, amíg várunk, a minisorozat előzetese tökéletes kedvcsinálóként szolgálhat számukra: