Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. december 19.
Miért ajándékozz könyvet karácsonyra?

Miért ajándékozz könyvet karácsonyra?

Kultúra és életmód

Az olvasás a mindennapjaink része – gondoljunk csak a közösségi média görgetésére vagy a hírek olvasására –, egy igazán jó könyv mégis különleges perceket tud okozni számunkra. Nem pusztán szórakozást jelent, hanem hosszú távon is élményekkel gazdagít. Az olvasás nem tevékenység, hanem életstílus. És mindehhez te is hozzásegítheted a szeretteidet azzal, ha könyvet ajándékozol nekik!

A titkot azok ismerik igazán, akik a karácsony előtti hetekben nem a szupermarketeket és a jegyirodákat, hanem a könyvesboltokat szállják meg. Ebben a cikkben most felfedjük a titkot, és eláruljuk, miért a könyvek jelentik a legszívhezszólóbb ajándékot!

1. A könyvnél talán nincs is személyesebb ajándék

Akit megajándékozol egy könyvvel, az érezni fogja a törődést és az időt, amelyet a könyv kiválasztásával töltöttél. Elképzeli majd, ahogy ott állsz az ezernyi könyvvel megrakott polc előtt, és azon gondolkodsz, vajon melyiknek fogsz a leginkább örülni – az idő a figyelmesség és a szeretet jele, mindezt a könyv jelképezi. Arról nem is beszélve, hogy a könyvbe személyes üzenetet is írhatsz, amely évek múlva is emlékeztetni fogja őt arra, hogy mit kapott tőled azon a bizonyos karácsonyon.

2. Fő a változatosság!

Mindenkinek különböző a stílusa, más-más történeteket szeretünk hallani. Szerencsére annyiféle műfajból lehet válogatni, hogy garantáltan találsz egy könyvet, amely passzol annak a különleges személynek az ízléséhez, akit megajándékozol.

3. Egy könyv örök érvényű

Míg a ruhákat kinőjük, az ételeket megesszük, a telefonokat és tableteket előbb-utóbb eltörjük, a gyertyákat elégetjük, a könyveken azonban nem fog az idő. A polcon maradnak, és örökké emlékeztetik az embert arra a valakire, akitől kapta, na meg persze arra az időre és élményre, amikor elolvasta. Egy jó történet elolvasása ráadásul olyan élmény, amelyhez újra és újra visszatérhetünk, ha úgy tartja kedvünk.

4. Az olvasás jótékony hatásai

Azonfelül, hogy a könyvben írt történetek rettentő izgalmasak, az olvasás mint tevékenység remekül fejleszti a gondolkodási képességünket, és a mentális egészségünk megőrzésében is jelentős segítség lehet. Tökéletesíti a fókuszálás képességét, bővíti a szókincset, és már gyermekkorban is kifejezetten sok olyan készségfejlesztő hatása van – például segíti a társas kapcsolatok megértését, megmozgatja a fantáziát, segít leküzdeni a félelmet –, amelyek többszörösen megtérülnek később az iskolában és a felnőttkorban is. Ami azonban mindennél erősebb érv lehet a könyvek mellett: az olvasás kiváló ellenszere a szorongásnak.

5. Kiszakadás a hétköznapokból

Talán klisének hangzik, ám a könyvek valóban képesek elérni, hogy az olvasójuk egy másik időben vagy térben érezze magát. Karácsony után elkerülhetetlenül visszazökkenünk a hétköznapos sivár szürkeségébe, ám a könyvbeli történetek más-más helyekre visznek minket. Nem számít a kinn tomboló hóesés vagy a napokon át tartó égszakadás, egy jó történet által akár a trópusokon vagy egy nyári vakáción is érezheted magad. Az olvasás varázserejével azonban vigyázni kell, főleg a villamoson, mert könnyedén előfordulhat, hogy egy könyvben elmerülve elfelejtesz leszállni…

6. Ha könyvet adsz, tudást ajándékozol

Az élet számos nagyszerű lehetőséggel kecsegtet, azonban vannak olyan helyzetek, amelyek ismeretlenek maradnak számunkra. Magyarként nehéz elképzelni, milyen lehet a távol-keleti kultúra vagy a tizenkilencedik századi angol nemesi világ. Ám a könyveknek hála nincs olyan valós vagy akár kitalált hely és kultúra, amelyet ne ismerhetnénk meg.

7. Javítsd a kapcsolatotokat egy könyvvel!

Rohanó világunkban annyi feladattal szembesülünk, hogy gyakran úgy érezzük, elárasztanak bennünket a problémák. Ilyen helyzetben nehéz önmagunkon túl tekintenünk, és előfordul, hogy elfelejtkezünk másokról. Az olvasás ráébreszt bennünket arra, hogy nem csak a mi elképzeléseink szerint forog a világ: mások másként gondolkoznak, másban hisznek, mást tartanak fontosnak. A könyvbéli szereplőket belülről ismerjük meg, ezáltal a való életben is könnyebben tudunk elvonatkoztatni a saját normáinktól, így könnyebben kezelhetőek lesznek a kapcsolataink. Egy könyv tehát jó ajándék lehet akkor is, ha szeretnéd (tovább)fejleszteni kettőtök kapcsolatát!

8. Társaság akkor is, ha egyedül vagyunk

A könyvek nemcsak mások gondolkodási módját ismertetik, hanem megmutatják, hogy nem vagyunk egyedül a történeteinkkel. Ami velünk megtörtént, legyen az fantasztikus vagy iszonyú, biztos, hogy már valahol, valamikor másokkal is megtörtént. Amire gondolunk, azokra mások is gondolnak. Hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, hogy nem vagyunk egyedül a problémáinkkal vagy a kétségeinkkel. A könyvek reményt és lehetőséget nyújthatnak, hogy egyrészt ne érezzük magunkat magányosnak, másrészt lehetőségeket kínáljanak visszatalálni a magunk útjára. És ugyan ki ne akarna jobb közérzetet ajándékozni a szeretet ünnepén?

Ráadásul mi december 21-én 15 óráig beérkező megrendeléseket garantáltan kézbesítjük még karácsony előtt!