Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2021. október 6.
Minden, ami tudni akartál Ingvar Kampradról – de az IKEA-ban soha nem merted megkérdezni

Minden, ami tudni akartál Ingvar Kampradról – de az IKEA-ban soha nem merted megkérdezni

Előrendelhető újdonság

Hogyan lett egy nagybirtokos fiából a puritanizmus pápája? Az IKEA-vezér náci kapcsolatairól és Stasitól kölcsönzött módszereiről egykori munkatársa tálal ki...

Johan Stenebo 20 éven át volt az IKEA egyik vezető igazgatója. Pályafutását az IKEA milliárdos alapítójának és tulajdonosának, Ingvar Kampradnak a személyi asszisztenseként kezdte, majd létrehozta a bevételi rekordokat döntögető leedsi áruházat. Később a legfontosabb bútoripari területek globális igazgatója lett, végül az IKEA Greentech nevű befektetési vállalat vezérigazgatójává választották.

Most kíméletlen őszinteséggel írja le, milyen módszerekkel vezette Ingvar Kamprad a svéd vidéki áruházból felépített vállalatot, hogyan fanatizálta rosszul fizetett munkatársait, milyen trükkökkel tett szert rendkívüli nyereségre.

A szerző IKEA-nál eltöltött évei alatt a vállalat a világ legnagyobb lapraszereltbútor-kereskedőjévé vált, évi 700 millió látogatóval, 25 milliárd svéd koronás forgalma 250 milliárdra nőtt, a 30 000 alkalmazottból 150 000 lett, és a körülbelül 70, főként Észak-Európában elhelyezkedő áruházból világszerte 250 üzlet. Ennek a páratlan terjeszkedésnek és teljesítménynek köszönhetően az IKEA kétségtelenül a modern idők legnagyobb svéd üzleti sikertörténete lett.

Stenebo a valószínűtlen léptékű sikertörténet titkos összetevőire kíváncsi...

Elismeréssel beszél Ingvar Kamprad rendkívüli vezetői képességeiről és hatékony üzleti módszereiről, de kitér náci kapcsolataira, bemutatja az IKEA összetett, Stasi-mintára épülő, kémekkel operáló üzleti kultúráját, és azt, hogyan használta fel a médiát, valamint a Greenpeace-hez és WWF-hez hasonló szervezeteket a környezetvédelmi problémák eltussolására.

Cégvezető még sosem tárta ilyen kendőzetlenül a nyilvánosság elé vállalatának rendkívüli sikereit és kudarcait – és valószínűleg soha nem is fogja.

Mr IKEA

Mr IKEA

Így lehet belőled világhírű milliárdos

Johan Stenebo
Európa Könyvkiadó
Johan Stenebo húsz éven át volt az IKEA egyik vezető igazgatója.
Most kíméletlen őszinteséggel írja le, milyen módszerekkel vezette Kamprad a svéd vidéki áruházból felépített vállalatot, hogyan fanatizálta rosszul fizetett munkatársait, hogyan tett szert rendkívüli nyereségekre.

Részlet a könyvből:

„Miért ír valaki könyvet a volt munkaadójáról? A kérdés jogos. Keserűségből, mert úgy érzi, hogy rosszul járt? Kapzsiságból, mert rájött, hogy a pletykákat jó pénzért el lehet adni?

Az én esetemben egyikről sincs szó.

Miért nem hagyom végre magam mögött az IKEA-t, és élem tovább az életem? Egyszerűen azért, mert vannak olyan dolgok a céggel kapcsolatban, melyek nem hagynak nyugodni.

Miután eljöttem az IKEA-tól, gondolatban ismét bejártam a magam mögött hagyott utat. Az összes sikert és kudarcot, a kollégákat, és az olyan egzotikus helyekre történő kiruccanásokat, melyekről senki sem tudta, hogy léteznek. Egyre inkább más szemmel kezdtem látni a vállalatot, mint amikor még az »IKEA-család« tagja voltam, ahogy Ingvar nevezte. Az IKEA-ról kialakult új kép szignifikánsan különbözött attól, ahogy korábban tekintettem rá. Ráébredtem, hogy papírra kell vetnem a tapasztalataimat.

Ebben a könyvben csak olyan eseményeket és helyzeteket mutatok be, melyeknél vagy személyesen jelen voltam, vagy szavahihető munkatársak voltak a szemtanúi.”