Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2021. december 12.
Karácsonyi ajándékötletek az életrajzok kedvelőinek

Karácsonyi ajándékötletek az életrajzok kedvelőinek

Könyvajánló

Nem csak a motivációs könyvekből lehet inspirációt szerezni. Egy-egy tartalmas életrajz vagy önéletrajz is szolgálhat ihletül a mindennapokhoz. Ezek a könyvek megmutatják, hogy sokszor átlagosnak tűnő emberek hogyan visznek véghez olyan átlagon felüli dolgokat, amelyekkel megváltoztatják nemcsak a saját életüket, de az egész világot. Sokszor filmbe illő csavarok, nehézségek és sikerek övezik ezeknek az embereknek az útját, így nem csoda, hogy olvasóink is szívesen fordulnak az életrajzok felé. Ezek közül ajánlunk most néhányat.

1. James Essinger: Ada algoritmusa

Ada Lovelace az angol romantika egyik legismertebb költőjének, Lord Byronnak egyetlen törvényes lánya. Az apja botrányos viselkedése és zűrös válása szinte születése után Anglia legismertebb gyermekévé tette. Adának azonban számos akadályt kellett leküzdenie, hogy matematikus lehessen. Később sorsa összekapcsolódik a számítógép elődjének tekintett mechanikus eszköz feltalálójáéval, Charles Babbage-dzsel, és megírja az első számítógépes programot.

Essinger szerint ha nincsenek korának nőkről alkotott nézetei, és kortársai felismerték volna kutatásait, és teljes mértékben felfogták volna annak következményeit, akkor Ada saját kezűleg, több mint két évszázaddal korábban indítja útjára a digitális kort.

Ada algoritmusa

Ada algoritmusa

Avagy hogyan indította el Lord Byron lánya a digitális kort a számok költészete által

James Essinger
Európa Könyvkiadó, 2021.11.23.
Halála után több mint 150 évvel egy széles körben használt tudományos számítógépes programot „Adá”-nak neveztek el, Ada Lovelace után.

2. Johan Stenebo: Mr Ikea

Johan Stenebo 20 évig volt az IKEA egyik vezető igazgatója. Karrierjét az IKEA milliárdos alapítójának és tulajdonosának, Ingvar Kampradnak a személyi asszisztenseként kezdte.

Most kendőzetlen őszinteséggel tárja az olvasók elé vállalatának sikereit és kudarcait. Bemutatja, hogy milyen módszerekkel vezette Kamprad a svéd vidéki áruházból felépített vállalatot, hogyan fanatizálta rosszul fizetett munkatársait, hogyan tett szert rendkívüli nyereségekre. Kitér Kamprad náci kapcsolataira, bemutatja összetett, Stasi-mintára épülő, kémekkel operáló üzleti kultúráját, leleplezi, hogyan használta fel a médiát, valamint a Greenpeace-hez és a WWF-hez hasonló szervezeteket az IKEA környezetvédelmi botrányainak eltussolására.

Mr IKEA

Mr IKEA

Így lehet belőled világhírű milliárdos

Johan Stenebo
Európa Könyvkiadó
Johan Stenebo húsz éven át volt az IKEA egyik vezető igazgatója.
Most kíméletlen őszinteséggel írja le, milyen módszerekkel vezette Kamprad a svéd vidéki áruházból felépített vállalatot, hogyan fanatizálta rosszul fizetett munkatársait, hogyan tett szert rendkívüli nyereségekre.

3. Philip Witcomb: Escobar fia: Az elsőszülött

Mit tennél, ha 24 évesen szembesülnél azzal, hogy az igazi apád a világ legnagyobb drogbárója?

1965 októberében két harci helikopter csap le egy Bogotá melletti házra Kolumbiában. A brit titkosszolgálat, az MI6 egyik ügynöke által vezetett kolumbiai kommandósok célpontja egy kezdő bűnöző, Pablo Escobar bandája. A véres tűzharc nyomán a házban csak egy csecsemő marad életben agyonlőtt anyja mellett, akit a brit titkosügynök, Patrick Phillip Witcomb vesz magához. Így indul Philip Witcomb, valódi nevén Roberto Sendoya Escobar élete, aki csak negyedszázaddal később tudja meg, ki is ő valójában.

Ebben a kötetben az Escobar-sztori teljesen új részletei tárulnak fel. Megtudhatjuk belőle, hogyan próbálja újra és újra elrabolni Escobar a gyermekkorát testőrök között töltő elsőszülött fiát, és milyen mocskos nemzetközi játszmák során lesz Pablo a drogvilág megkérdőjelezhetetlen ura. Kiderül, hogyan játszik össze Roberto nevelőapja révén a brit titkosszolgálat Escobar kartelljével a pénzmosásban és a kábítószer-kereskedelemben, ahogy az is, hol lehetnek a drogbáró máig hiányzó milliárdjai.

Emellett a kötet egy vallomás is arról, hogyan próbálta meg Roberto feldolgozni ezt a rettenetes titkot.

Escobar fia: az elsőszülött

Escobar fia: az elsőszülött

Phillip Witcomb
Alexandra Kiadó (A), 2021.06.10.
Az Escobar fia: az elsőszülött emellett egy megkínzott lélek vallomása, aki több évtizeden keresztül próbálta feldolgozni az egész életét megváltoztató titkot: igazi apja emberek ezreinek életét vette el, és további százezrekét tette tönkre.

4. Christine Kerdellant: Eiffel titkai

A párizsi Eiffel-tornyot mindenki ismeri, a torony tervezőjét azonban csak nagyon kevesen.

A mérnökzseni nyomai megtalálhatók szerte a világban, még a budapesti Nyugati pályaudvaron is. Hosszú élete során volt volt ünnepelt sztármérnök, börtönbüntetésre ítélt sikkasztó és korát megelőző felfedező. A sikereiről és a botrányairól rengeteg szó esett már, viszont az ezek mögött álló emberről, a feleségét fiatalon elveszítő férjről, a lányát imádó apáról vagy a gyermekkori szerelmét az Eiffel-torony alakjában halhatatlanná tévő férfiról alig esik szó.

Christine Kerdellant regényes önéletrajzban mutatja be az embert, aki alkotásaival óriási hatást gyakorolt a világra.

Eiffel titkai
Kék könyveink akcióban!

Eiffel titkai

Christine Kerdellant
Cartaphilus Könyvkiadó, 2021.11.22.
Az Eiffel-tornyot mindenki ismeri - alkotóját, Gustave Eiffelt már jóval kevesebben. Pedig a mérnökzseni keze nyomát mindenhol megtalálni a modern világban, legyen szó a New York-i Szabadság-szoborról, a budapesti Nyugati pályaudvarról vagy Porto vasúti hídjáról.

5. Molnár György, Tóth Péter: Omega a gitár mögül

Az Omega zenekart nem kell senkinek sem bemutatnunk. Dalaik generációkat kötnek össze, akik együtt tombolnak a koncerteken a legnagyobb slágerekre.

A sokórányi beszélgetésen alapuló és több mint száz korabeli fotóval illusztrált Omega a gitár mögül nem Molnár György önéletrajza, és nem is az Omega története, de egy kicsit talán mindkettő. Pillanatfelvételek egy páratlanul gazdag, s ma már alig elképzelhető korszakból, életből, amely a szocializmus szűkös keretei között szökkent szárba és virágzott ki, és a vadkapitalizmusban ért a tetőpontjára. Kötelező olvasmány a zenekar rajongóinak - és azoknak is, akik hiteles nézőpontból szeretnék megismerni a magyar rockzene történetét.

Omega a gitár mögül

Omega a gitár mögül

Ahány kép, annyi történet

Molnár György, Tóth Péter
Alexandra Kiadó (A), 2021.11.13.
"- Már megint mit csináltál?! - förmedt rám édesanyám az ajtóban állva, pofonnak is beillő hangsúllyal. - Itt voltak az omegások. Téged kerestek valami üzleti ügyben. Egy órán át vártak, aztán elmentek, de azt mondták, holnap visszajönnek."