Nincs engedélyezve a javascript.
fb_logo_01-1.jpg
Cartaphilus Könyvkiadó
2021. október 17.
Film készült Gustav Eiffel életéről...

Film készült Gustav Eiffel életéről...

Megfilmesítés

A párizsi Eiffel-tornyot mindenki ismeri – az alkotóját, Gustave Eiffelt azonban csak nagyon kevesen. Az életéről készült nagy költségvetésű francia film Romain Duris és Emma Mackey főszereplésével augusztus 24-én debütált a 32. Festivale du Film Francophone d’Angouleme fesztiválon. Kereskedelmi forgalomba a következő napon került volna, ám ezt végül a koronavírus-járvány várható negyedik hulláma miatt elhalasztották október 13-ra. A 23 millió euróból készülő film forgatására mindössze 3 hét maradt előző évben, mielőtt Franciaország bezárt volna az első hullám miatt.

A történet nem követi szorosan az ismert tényeket, szabadon felhasználja azokat. A film a jelen és a 20 évvel korábbi események között ugrál, amikor a feltörekvő látványmérnök, Gustave Eiffel (Romain Duris) találkozik élete szerelmével, a fiatal Adrienne Bourgès-val (Emma Mackey) Bordeaux-ban.

Szenvedélyesen egymásba szeretnek, és amikor az esküvőt tervezik, kiderül, hogy a lány terhes, így a családja közbelép.

20 évvel később találkoznak újra. Eiffel megözvegyült, 3 gyermek édesapja, Bourgès pedig egy politikus felesége, akinek hatalma van eldönteni, hogy Eiffel megépítheti-e a város látképét uraló 300 méteres tornyot. A férfi harcol a bankokkal, a rosszul fizetett munkásokkal, politikusokkal, városi tisztségviselőkkel és a párizsi polgárokkal is, akiknek először nagyon nem tetszik a torony.

A film igazi erőssége a torony felépítését bemutató jelenetek: a biztonságos betonalap elkészítése, a szegecselés, a különböző elemek víz vagy homok általi levegőbe emelése vagy épp süllyesztése láttán még monumentálisabbnak érezzük az 1889-es világkiállításra elkészült tornyot.

Azonban hogyha szeretnénk megismerni a mérnökzseni életének tényleges eseményeit, a film mellett érdemes kézbe venni a Gustav Eiffelről írt regényes életrajzot is.

A világ számos pontján megtalálható a keze munkája: gondoljunk csak a budapesti Nyugati pályaudvarra vagy a New York-i Szabadság-szoborra. Botrányok és sikerek övezték az életét. Ebben a kötetben nemcsak a mérnökről, hanem a szerelmes férfiról, a gyermekeit imádó apáról, vagyis magáról az emberről is teljesebb képet kapunk. A neves francia újságírónő, Christine Kerdellant hiánypótló regényes életrajza végre bemutatja az embert, aki alkotásaival és találmányaival az egész világot átformálta.

Eiffel titkai
Akciós filmes kedvencek

Eiffel titkai

Christine Kerdellant
Cartaphilus Könyvkiadó, 2021.11.22.
Az Eiffel-tornyot mindenki ismeri - alkotóját, Gustave Eiffelt már jóval kevesebben. Pedig a mérnökzseni keze nyomát mindenhol megtalálni a modern világban, legyen szó a New York-i Szabadság-szoborról, a budapesti Nyugati pályaudvarról vagy Porto vasúti hídjáról.

Szintén neked ajánljuk

A pezsgő nagyasszonya

A pezsgő nagyasszonya

Fabienne Moreau
Cartaphilus Könyvkiadó, 2020.
Fabienne Moreau gondos kutatómunkán alapuló regénye egy kivételes asszony történetét tárja elénk, aki minden előítélet, akadály és tragédia dacára az egész világot megváltoztatta.