Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. május 9.
Mit, hogyan és mennyit olvastunk 2021-ben?

Mit, hogyan és mennyit olvastunk 2021-ben?

A könyves világ hírei

A Covid–19 járvány – még ha csak időszakosan is – szinte mindent megváltoztatott körülöttünk, még az olyan hétköznapi dolgokat is, mint az olvasási szokásaink. 2020-ban a lezárások és a karanténok miatt minden eddiginél többször ragadott könyvet az emberiség, de vajon hogyan alakult 2021, amelynek nagy részét még mindig a pandémia uralta, de már mindenki egy kicsit szabadabban mert mozogni?

A Global English Editing olyan részletgazdag kutatást végzett, amiből többek közt az is kiderült, hogy melyik országban olvasnak a legtöbbet a világon, és mely könyvek aratták a legnagyobb sikereket a világjárvány alatt.

Az európai országok olvasási szokásainak vizsgálata során Magyarország a középmezőny elején, a 7. helyen végzett annak tekintetében, hogy hol olvasnak legtöbbet az emberek, ezzel pedig megelőztük az Egyesült Királyságot, Spanyolországot, Hollandiát és Olaszországot is. A listát Finnország, Lengyelország, valamint Észtország vezeti, és megdöbbentő módon Franciaország zárja, de valószínűleg még így is megelőzi az Amerikai Egyesült Államokat, ahol az emberek az európai napi 1 órához képest átlagosan mindössze 6,6 percet töltenek olvasással naponta. Nem beszélve Afrikáról, ahol a mai napig minden harmadik ember – nagyrészt nő – analfabéta, és a kontinens túlnyomó részén olyan mértékű a szegénység, hogy körülbelül 16 millió afrikainak egyetlen könyv sincs az otthonában. A fejlődő országokra ilyen tekintetben is negatívan hatott a pandémia, mivel ezeken a helyeken a gyermekek legtöbbször csak az iskolákban olvasnak, megfelelő eszközök, pénz és energia hiányában pedig az online órák is csak nehézkesen tudtak megvalósulni – ha egyáltalán megvalósultak –, így a világon több mint 100 millió gyermek olvasottsága esett vissza a járványügyi korlátozások miatt.

A fejlett országokban viszont 2021-ben jelentősen megugrott a hangoskönyvet kedvelők száma, legfőképp Kínában, és az e-könyveket olvasók aránya is 26%-kal növekedett. Azonban a technológiai fejlődések ellenére továbbra is a hagyományos, papíralapú olvasmányokat kedvelik legtöbben az egész világon.

Kedvenc műfajok tekintetében a könyveladások alapján magasan vezetnek a romantikus, erotikus olvasmányok, amiket főként a női könyvmolyok falnak, ezt követi a krimi, a vallási vagy inspirációs könyvek, a fantasy, végül pedig a horror.

A jelenleg élő generációk közül már évek óta az Y generáció olvas a legtöbbet, a pandémia azonban leginkább a fiatal, Z generáció olvasási szokásait növelte, akiknek talán a legtöbb magányos pillanat szakadt a nyakukba azzal, hogy a négy fal közé kényszerültek. Éles eltérés van a között, hogy ezek a generációk hogyan választják ki azt, hogy mit olvasnak, míg ugyanis a Global English Editing felmérése szerint a középiskolás és fiatal felnőtt korúak az internetről, mások visszajelzéseiből tájékozódnak, addig az idősebbek még mindig a New York Times és egyéb magazinok bestsellerlistáit veszik leginkább alapul.

És hogy milyen olvasmányok segítettek leginkább átvészelni ezt az egész világra kiható páratlan időszakot? Az Egyesült Királyság egyik jelentős könyvkiadója, a Penguin UK megkérdezte az olvasóit, a felmérésük alapján pedig a briteket a 2021-es járványon leginkább átsegítő olvasmány Victor Hugo örökéletű klasszikusa, a Nyomorultak volt, ezt Matt Haig egészen friss regénye, az Éjfél Könyvtár követi, a dobogó harmadik fokán pedig Roald Dahl Matildája állomásozik.

Egy hasonló magyar kutatás valószínűleg teljesen más eredményeket hozna, az azonban biztos, hogy 2021-ben a magyarok is többször ragadtak könyvet, 2020 márciusához képest pedig 25%-kal olvasott többet a világ.