Nincs engedélyezve a javascript.
profil_pics2-1.jpg
Pioneer Books
2020. augusztus 6.
Nők, akik nem féltek feszegetni a társadalom korlátait

Nők, akik nem féltek feszegetni a társadalom korlátait

Kultúra és életmód

Úgy láttuk, tetszett nektek a múlt heti írásunk, amiben Emmeline Pankhurst, a szüfrazsettmozgalom egyik szülőanyjának élettörténetét mutattuk be.

Mivel a történelemben számos olyan nőt találhatunk, akik maradandót alkottak, azonban tevékenységükről csak keveset tudunk, esetleg nem kapták meg a méltó elismerést tetteikért, eredményeikért, mi a Pioneer Books szerkesztőségében úgy döntöttünk, új cikksorozatot indítunk, melynek címe: Nők, akik nem féltek feszegetni a társadalom korlátait.

Kapcsolódó hírünk

162 éve született a szüfrazsettmozgalom egyik szülőanyja
162 éve született a szüfrazsettmozgalom egyik szülőanyja
Emmeline Pankhurst egyike azoknak a nőknek, akiknek köszönhetően ma már egyenlőbb és igazságosabb társadalomban élhetünk.

Hogy miről, pontosabban kikről lesz szó cikksorozatunkban? Női feltalálókról, művészekről, politikai szereplőkről, akiknek életútjával érdemes megismerkedni, hiszen alapjaiban változtatták meg a mindennapi életet vagy a társadalmi normákat. Tudtad például, hogy Mozartnak volt egy lánytestvére, aki éppolyan zseniális zenész volt, mint testvére? Vagy, hogy a mosogatógépet is egy nő találta fel? És természetesen szó lesz meghatározó írónőkről, akik sokszor férfi álnéven vagy nevüket megváltoztatva kényszerültek publikálni, hogy az irodalmi világ elismerje őket – egészen a ma már klasszikusnak számító Louisa May Alcottól a modern világirodalmat meghatározó J. K. Rowlingig.

A nemzetközi könyvpiac az utóbbi években pozitív változásnak indult: egyre több, az olvasók körében nagy népszerűségnek örvendő könyvben szólalnak fel a női érdemek lekicsinylése/kisebbítése ellen, és egyre nagyobb szerepet, egyre több lehetőséget kapnak a női szerzők. Azonban az egyenlő bánásmód még sok esetben várat magára, hiszen a kritikusok berkeiben és a könyvkiadók vezetőségében, tulajdonosi körében jellemző markáns férfidominancia a mai napig meglátszik azon, melyik művek kapnak nemzetközi figyelmet, és melyek nem.

Reméljük, hogy ennek az irodalmi irányzatnak megfelelő és a komoly női témákat érintő könyvek gondozása, magyar nyelvű megjelentetése mellett új cikksorozatunkkal is segíteni tudjuk, hogy egy egyenlőbb társadalomban éljünk, és a nők is minden esetben megkapják a nekik járó megbecsülést.

Kapcsolódó hírünk

Megújul a Pioneer Books kiadó!
Megújul a Pioneer Books kiadó!
Igen, van hangom! – A női kiadó
Nagy Zsolt
Nagy Zsolt
2020. augusztus 13. 9:56
Válaszolok
Angliában újra kiadják a Middlemarch című regényt, ezúttal az író eredeti női nevével, ezzel kiállva amellett, hogy a nők merjék felvállani önmagukat az irodalomban is. Ti tervezitek-e kiadni Magyarországon a brit irodalom legjobb regényét, kiállva ezzel is a nők egyenjogusága mellett?
.
https://444.hu/2020/08/12/eloszor-adjak-ki-minden-idok-egyik-legjobb-brit-regenyet-a-george-eliot-alnev-helyett-mary-ann-evans-neve-alatt?fbclid=IwAR1B98oU4hHpufuBkzPIEs7JuK0weMnQjfMrsLeqOaFXKjSFqXOjjrq3BwI
.
https://www.baileys.com/en-gb/reclaim-her-name/all
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2020. augusztus 14. 13:18
Válaszolok
Kedves Zsolt! Sajnos a Middlemarch magyar nyelvű kiadásáért nem a mi kiadócsoportunk felelős, de a Pioneer Books az elkövetkező könyveivel gőzerővel azon dolgozik, hogy a női egyenjogúság témáját sokoldalúan és valósághűen bemutassa, az ügyet támogassa. :)