Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. július 30.
Olvass egy harmonikusabb, empatikusabb világért!

Olvass egy harmonikusabb, empatikusabb világért!

Kultúra és életmód

Ha fiatalon sok irodalmat olvasunk, az összefüggésbe hozható a sokkal összetettebb világnézettel – derül ki Nicholas Buttrick, Erin C. Westgate és Shigehiro Oishi kutatásából, amelyről a Könyves Magazin is beszámolt. Az amerikai adatok alapján végzett kutatás eredményeiből kiderül, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek annak, ha rendszeresen olvasunk. Ilyen például, hogy komplexebben látjuk a dolgokat és gazdagabbak vagyunk pszichológiailag; képesek vagyunk arra, hogy megkérdőjelezzük, az emberek csak egyféleképpen vannak rendben; valamint kevésbé gondoljuk azt, hogy korunk egyenlőtlenségei legitimek.

A négy felmérés alapján készült kutatás azt a kérdést is körbejárta, hogy vajon az olvasni kívánt irodalom műfaja mennyire befolyásolja a fiatalon kialakulóban lévő világképünket, továbbá, hogy egyes műfajok mennyire tudják azt árnyalni, perspektíváinkat szélesíteni.

A legmagasabb oktulajdonítási képesség és a pszichológiai értelemben vett gazdagság kutatásaik szerint a novellák olvasásával kapcsolható össze, a szabványos, kissé egysíkú cselekmények nem feltétlenül képesek ugyanerre.

Azt gondolnánk, hogy szimplán empátiára van szükség ahhoz, hogy képesek legyünk elfogadni a minket körülvevő különbözőségeket, azonban az összetett gondolkodásra való képesség, a megértés lehetősége az, ami valójában hozzásegít bennünket a mély elfogadáshoz. Ehhez a különböző, akár fiktív világok megismerése, az olyan dolgokkal való találkozás, amely a valóságban, illetve közvetlen környezetünkben nem vesz körül minket, nagyban hozzájárul. Legyen szó regényről, novelláról vagy versről, a témát illetően pedig találkozzunk akármivel is, az olvasás teljesen új világok kapuját nyitja ki előttünk.

Tehát az irodalom olvasása fontosabb, mint valaha – ahogyan Beth AnnFennelly költő, kreatívírás-professzor is kifejti erről szóló TED-előadásában.

A professzor szerint „óriási szükség van bölcsészekre, valamint humán érdeklődésű emberekre, hiszen az olvasás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a világunk harmonikusabb legyen.”