Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2019. augusztus 8.
Olvass többet, tovább élsz!

Olvass többet, tovább élsz!

Kultúra és életmód

Meghosszabbíthatja az olvasás az életünket? A rövid válasz: igen! A Yale Egyetem Közegészségügyi Karának friss kutatása szerint azok az emberek, akik rendszeresen olvasnak, akár 2 évvel tovább élhetnek, mint az olvasást kerülő társaik.

A kutatás során 3635 50 év feletti amerikai állampolgárt figyeltek meg 12 évig. A nem olvasók 33 százaléka hunyt el ez idő alatt, míg a hetente legalább 3,5 órát olvasók körében ez az arány mindössze 27 százalék volt. Avni Bavishi, a tanulmány vezetője szerint az olvasás előnyös hatása akkor is egyértelműen kimutatható, ha figyelembe veszünk más élettartamot befolyásoló tényezőket is (pl. életkor, nem, végzettség, vagyon, családi vagy mentális állapot).

„Úgy gondoljuk, szoros kapcsolat áll fenn a hosszú élet és az olvasási szokások között” – nyilatkozta Bavishi.

Ha tehát nem olvasol már annyit, mint régebben, vagy teljes mértékig leszoktál az olvasásról, mondván, hogy túl elfoglalt vagy, ideje elővenni azokat a könyveket, amelyek már évek óta sorakoznak a polcodon, vagy belevetni magadat a legfrissebb könyvújdonságokba! Elvégre, ha ezáltal pluszéveket nyerhetsz, már nem használhatod a jó öreg „nincs időm olvasni” kifogást.