Nincs engedélyezve a javascript.
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2019. szeptember 20.
„Reading is healing”…

„Reading is healing”…

Mi lenne, ha rosszkedv esetén receptre felírnának nekünk egy napi dózist bizonyos könyvekből, csakúgy, mint betegségek esetén a gyógyszerekből? Egy indiai kutatócsoport bebizonyította, hogy a könyvekkel való gyógyítás, vagyis a biblioterápia ötlete nem is olyan nevetséges, mint elsőre tűnik.

A biblioterápia az olvasás és a kognitív terápia keresztezéséből létrejött módszer, ami a rosszkedv, depresszív gondolatok elűzése vagy megelőzése mellett számos mentális betegség kezelésében is alkalmazható. Kunjal Shah pszichoterapeuta a következőképpen írja le a folyamatot:

„A biblioterápia egyszerűen azt jelenti, hogy olyan könyveket használunk, olvasunk a kezelés során, amelyek gondolatébresztőek lehetnek az adott témakörben, ahol a páciensnek leginkább szüksége van a segítségre. Tulajdonképpen párbeszédet indítunk a páciens és a könyv között: a könyv alapgondolatait tanácsnak vesszük, és lassan beleépítjük a mindennapi életbe, hogy lássuk, tényleg segít-e.”

Kutatások bizonyítják, hogy amit olvasunk – legyen szó könyvről vagy csak egy rövid szövegrészletről, négy napig élesen él a memóriánkban. Ha egy könyvről gondolkodunk, elképzeljük a benne lévő történéseket, az megváltoztathatja az agyunk működését és a kémiai anyagok kibocsátását.

Az önsegítő könyvek igen elterjedtek mostanában, azonban a biblioterápia jól elkülöníthető ezektől, hiszen a módszer során sokszor regényeket alkalmaznak.

„A páciensek azonosulni tudnak a főszereplővel, ezért a regények és a rövid történetek segíthetnek, ha az adott személy éppen egy kritikus életszakaszban van. Talán nyugdíjazás előtt állnak, elbocsátották őket, vagy az egyedülálló szülői lét mindennapi nehézségeivel kell szembenézniük. A terápia során mindig az adott személynek megfelelő könyvet ajánlok olvasásra – mondja dr. Shefali Batra kognitív terapeuta. – Természetesen egyáltalán nem arról van szó, hogy ezzel kiváltanánk a megszokott kezelési módszereket. Néhány páciensnek pszichiátriai terápiára és gyógyszeres kezelésre van szüksége a gyógyuláshoz. Ugyanakkor úgy gondolom, a biblioterápia erősíti ezeknek a hatását.”