Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2019. szeptember 20.
„Reading is healing”…

„Reading is healing”…

Kultúra és életmód

Mi lenne, ha rosszkedv esetén receptre felírnának nekünk egy napi dózist bizonyos könyvekből, csakúgy, mint betegségek esetén a gyógyszerekből? Egy indiai kutatócsoport bebizonyította, hogy a könyvekkel való gyógyítás, vagyis a biblioterápia ötlete nem is olyan nevetséges, mint elsőre tűnik.

A biblioterápia az olvasás és a kognitív terápia keresztezéséből létrejött módszer, ami a rosszkedv, depresszív gondolatok elűzése vagy megelőzése mellett számos mentális betegség kezelésében is alkalmazható. Kunjal Shah pszichoterapeuta a következőképpen írja le a folyamatot:

„A biblioterápia egyszerűen azt jelenti, hogy olyan könyveket használunk, olvasunk a kezelés során, amelyek gondolatébresztőek lehetnek az adott témakörben, ahol a páciensnek leginkább szüksége van a segítségre. Tulajdonképpen párbeszédet indítunk a páciens és a könyv között: a könyv alapgondolatait tanácsnak vesszük, és lassan beleépítjük a mindennapi életbe, hogy lássuk, tényleg segít-e.”

Kutatások bizonyítják, hogy amit olvasunk – legyen szó könyvről vagy csak egy rövid szövegrészletről, négy napig élesen él a memóriánkban. Ha egy könyvről gondolkodunk, elképzeljük a benne lévő történéseket, az megváltoztathatja az agyunk működését és a kémiai anyagok kibocsátását.

Az önsegítő könyvek igen elterjedtek mostanában, azonban a biblioterápia jól elkülöníthető ezektől, hiszen a módszer során sokszor regényeket alkalmaznak.

„A páciensek azonosulni tudnak a főszereplővel, ezért a regények és a rövid történetek segíthetnek, ha az adott személy éppen egy kritikus életszakaszban van. Talán nyugdíjazás előtt állnak, elbocsátották őket, vagy az egyedülálló szülői lét mindennapi nehézségeivel kell szembenézniük. A terápia során mindig az adott személynek megfelelő könyvet ajánlok olvasásra – mondja dr. Shefali Batra kognitív terapeuta. – Természetesen egyáltalán nem arról van szó, hogy ezzel kiváltanánk a megszokott kezelési módszereket. Néhány páciensnek pszichiátriai terápiára és gyógyszeres kezelésre van szüksége a gyógyuláshoz. Ugyanakkor úgy gondolom, a biblioterápia erősíti ezeknek a hatását.”