Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2023. január 11.
Stephen King és más világhírű írók vigasztaltak egy elsőkönyves szerzőt sikertelen könyvbemutatója után

Stephen King és más világhírű írók vigasztaltak egy elsőkönyves szerzőt sikertelen könyvbemutatója után

A könyves világ hírei

Chelsea Banning 33 éves, eredeti hivatását tekintve könyvtáros. Augusztusban jelent meg első, Of Crowns and Legends című könyve, majd decemberben könyvdedikálást tartott az ohiói Ashtabulában, a Pretty Good Books könyvesboltban. A meghirdetett Facebook-eseménynél 37 ember jelzett vissza, hogy részt vesznek, azonban amikor az írónő belépett a boltba, szomorúan tapasztalta, hogy mindössze két ember jelent meg – és ők is a közeli barátai. Nem hagyta szó nélkül a dolgot: egy Twitter-bejegyzésben írta meg csalódottságát. Arra azonban ő sem számított, hogy az irodalom világhíres szerzői fogják együttérzésüket kifejezni, és megosztani vele a saját rosszul sikerült könyvbemutatóik és dedikálásaik emlékét.

„A Borzalmak városa legelső dedikálásán egyetlen vásárlóm volt: egy duci gyerek, aki azt kérdezte tőlem »Hé, haver, nem tudod, hol vannak a náci könyvek?«” – írta az azóta a horror királyaként emlegetett Stephen King a csalódott írónőnek. A bestsellerszerző egyébként egy későbbi bejegyzésben arról is biztosította Banninget, ha a legközelebbi dedikálásról szól neki, ő MINDENKINEK továbbítja az infót.

Margaret Atwood egy olyan dedikálását mesélte el hasonlóképpen, amelyen senki nem vett részt – csak egy férfi ment oda hozzá, aki ragasztószalagot keresett, és azt hitte az írónőről, hogy bolti eladó, akitől segítséget kérhet. Stephen King és Margaret Atwood mellett megosztotta még emlékeit például Neil Gaiman is: szerinte Chelsea Banning még így is előrébb tart, mint ő a pályája elején, hiszen amikor Terry Pratchett-tel közösen tartottak egy dedikálást Manhattanban az Elveszett próféciákhoz kapcsolódóan, senki nem ment el. Tehát már kettő érdeklődővel így is előrébb jár, mint ő akkor.

„Ó, túl sok mindent tudnék mesélni… Nagyon megmaradt bennem, amikor a könyvesbolti dolgozók vásárlónak adták ki magukat, hogy ne érezzem magamat olyan rosszul, amiért nem jött el senki. Hozzá kell tennem: ne csüggedj emiatt, ez egyfajta szertartás, amin mindenkinek át kell esnie, és gratulálok a könyvedhez!” – írta David Nicholls, az Egy nap és a Mi szerzője.

Az írók mellett színészek és rapperek is feltűnnek a bejegyzés kommentelői között, mint például Henry Winkler vagy Flavor Flav. A poszt alá érkező kommentek is jól tükrözik, hogy rögös út vezet a nézőkkel megtöltött előadótermekig, és az irodalom közkedvelt és kimagasló szerzőinek sem ment olyan könnyen, mint hinnénk.

Banning még a másnap hajnali órákat is ébren töltötte a kora reggeli posztjára kapott válaszok miatt. Őszinte reakcióját a TikTokon is megosztotta, és elmondta, szerinte eszméletlenül bámulatos az írói közösség. Ahogy mondta, „csak rá kell nézni ezekre a nevekre”. Az Of Crowns and Legends egyébként Chelsea Banning Camelot-trilógiájának az első része. A történet, amin már több mint 15 éve dolgozott, Arthur király gyermekeinek életét követi végig a háborúk ideje alatt. A bejegyzése után a könyv eladása az egekbe szökött, pár napon belül közel 500 példány kelt el e-könyv formában, valamint azóta az Amazon „Dragons & Mythical Creatures Fantasy” (sárkányokról és más mitikus lényekről szóló fantasy) kategóriájának #1 bestsellere lett.