Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
április 17.
Szeretnél (még) jobb olvasóvá válni? A The New York Times összeszedte ehhez a legjobb tippeket.

Szeretnél (még) jobb olvasóvá válni? A The New York Times összeszedte ehhez a legjobb tippeket.

Kultúra és életmód

Régebben nagyon sokat olvastál, azonban az élet közbeszólt? Neked is szükséged van arra, hogy kiszabadulj a hétköznapok unalmas világából? Úgy érzed, az olvasás inkább munka, nem pedig szórakozás?

Ha ezek közül bármelyikre is igen a válaszod, ez tökéletes alkalom arra, hogy elolvasd a The New York Times által összegyűjtött lehetséges megoldásokat.

Válaszd a megfelelő könyvet

Talán sablonosnak hangozhat, de ha többet szeretnél olvasni, akkor olyan könyvre van szükséged, amit élvezel is. Ha már van ilyen, akár neki is foghatsz. Ha nincs, akkor érdemes mérlegelni, miért akarsz olvasni. Csupán szórakozásból olvasnál, esetleg új dolgokat akarsz megtudni? Fejlődnél valamerre? Vagy egyszerűen csak te is kíváncsi vagy az éppen „trendi” regényekre?

Bármi is a válaszod a kérdésekre, válassz egy könyvet, amivel a héten foglalkozol. Nem kell megvenned, elolvashatod virtuálisan is, vagy a könyvtárból is kikölcsönözheted. Az a lényeg, hogy találj valamit, ami tetszik. Ha továbbra sem tudsz dönteni, olvass ajánlókat! Talán mások leírása alapján találsz majd olvasnivalót.

img_0962.jpg

Tervezd meg az olvasást

Remek motivációs lehetőség, ha tervet készítesz az olvasáshoz. Nem kell percre pontos napi beosztást csinálnod, ám ha kitűzöl magad elé egy célt, az nagy segítség lehet egy napirend kialakításában. Például határozd el, hogy egy nap legalább fél órát olvasással töltesz! Lehet, hogy annyira elvarázsol majd a könyv, hogy a fél órából egy óra lesz, vagy még több. Az is jó megoldás, ha naponta elolvasol minimum egy fejezetet. Viszonylag hamar végzel majd a könyvvel, ráadásul az esetleges nyitott befejezések még jobban motiválhatnak arra, hogy a következő nap ott folytasd, ahol abbahagytad.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy akkor is végig kell olvasnod egy könyvet, ha nem tetszik. Nyugodtan hagyd abba, tedd félre; de ajánlatos legalább ötven oldalt elolvasni belőle, hogy biztos legyél abban, tényleg nem neked való, és nem csak a kezdeti nehézségek miatt nem kedveled. Ha pedig nem szeretsz egyedül olvasni, találhatsz társakat is. Együtt megbeszélhetitek, meddig olvastok egy adott könyvet egy bizonyos időintervallumon belül. Ha pedig eltelik, mondjuk, egy hét, akkor meg is beszélhetitek, miről olvastatok.

scheduling_agenda.jpg

Alakítsd ki magadnak a tökéletes helyet

Hidd el, rengeteget tud segíteni, ha találsz egy olyan helyet, ahol nyugodtan olvashatsz. Fontos, hogy jók legyenek a fényviszonyok, és kényelmes legyen, valamint csendes. Sokkal jobb érzés egy nyugodt helyen olvasni, mint, mondjuk, egy emberektől hemzsegő parkban.

Természetesen ha azt preferálod, és nem zavarnak a zajok, kiülhetsz a természetbe is. Itt a tavasz és hamarosan a jó idő, szóval nem kell attól tartanod, hogy hideg lesz odakint.

little_boy_reading_while_sitting_outside.jpg

Olvass alaposan

Ha szeretsz kreatív lenni, akkor akár ki is díszítheted a könyvet. Sokan nem szeretnek beleírni. Ha te is ilyen vagy, átlátszó öntapadós cetliket is használhatsz. Ha pedig nem zavar, hogy átalakítod a könyveidet, akkor akár szövegkiemelőket is használhatsz. Kihúzhatod a kedvenc idézeteidet, karakterek vagy hangulat szerint is. Hagyhatsz magadnak kisebb-nagyobb jegyzeteket; ha pedig szépen tudsz rajzolni, akár apró illusztrációkat is a regényben hagyhatsz. Hidd el, sokkal érdekesebbé és izgalmasabbá válik majd az olvasás folyamata.

Fedezd fel a különböző formátumokat

Vannak, akik hagyományos könyvet szeretnek olvasni, néhányan az e-bookra esküsznek, de sokan a telefonjukat használják olvasásra, mert kisebb helyen elfér, és egy pillanat alatt előkereshetik a kedvenc könyvüket. Mindegyik módszernek vannak előnyei és hátrányai, de az a legfontosabb, hogy megtaláld azt, amelyik neked a legpraktikusabb, legegyszerűbb megoldás.


tablet_near_pile_books.jpg

Ha pedig segített a cikk, és olvastál egy jó könyvet, akkor itt még ne hagyd abba!

Írj róla kritikát, vagy csak egy rövid összegzést arról, mi tetszett benne, esetleg mi az, ami annyira nem nyerte el a tetszésedet. Nem kell megosztanod senkivel, ha nem akarod – de akár az internetre is feltöltheted. Lehetsz teljesen őszinte: rajtad kívül nem látja senki, ha nem akarod.